Guvernul a declarat stare de alertă într-un județ din cauza gunoaielor. Criza e generată de o răzbunare politică
Un întreg județ se va afla, timp de cel puțin jumătate de an, în stare de urgență din cauza gunoaielor. Guvernul a avizat joi propunerea și a decis ca deșeurile să fie depozitate, provizoriu, într-un județ din apropiere. Criza pare mai degrabă una generată de o răzbunare politică decât una provocată de condiții tehnice.
Joi, Guvernul a avizat Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență privind propunerea declarării stării de alertă la nivelul județului Maramureș.
„Se propune ca pentru o perioadă de 6 luni, tratarea și depozitarea deșeurilor de la nivelul județului Maramureș să fie asigurată la operatori autorizați din județul Bihor, municipiul Oradea”, se arată în documentul guvernamental.
Instituția Prefectului Județului Maramureș va raporta lunar la Departamentul pentru Situații de Urgență stadiul îndeplinirii măsurilor pentru revenirea la starea de normalitate.
Criză cu miros politic
Din 1 octombrie 2022, firma de salubritate Drusal SA, care operează în 31 de UAT-uri din cele 76 din județul Maramureș, nu mai poate colecta deșeurile menajere după ce, din 30 septembrie, operatorul depozitului ecologic de la Sânpaul (jud. Mureș), cu care Drusal avea contract de depozitare, a anunțat sistarea bruscă a contractului.
Conform publicației 2mnews, decizia firmei Iridex Group SRL București, care operează depozitul de deșeuri al județului Mureș, a fost luată de proprietarul depozitului de la Sânpaul, respectiv Consiliul Județean Mureș (controlat de președintele CJ Mureș și al UDMR Mureș, Péter Ferenc), ca reacție politică a UDMR la scandalul generat de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care a culminat cu retragerea tuturor atribuțiilor viceprimarului UDMR Pap Zsolt István.
Acesta din urmă a fost cel care ar fi mediat politic contractul cu CJ Mureș, convingând conducerea UDMR Mureș să acorde o dispensă Maramureșului care nu e capabil să finalizeze depozitul conform.
USR și războiul gunoaielor
O acțiune similară, de declanșare a stării de alertă din cauza gunoaielor, a avut loc vara trecută și în Sectorul 1 din București. Acțiunea a fost declarată de către prefectul Capitalei, Alin Stoica, la solicitarea primăriei Sector 1 condusă de Clotilde Armand.
Decizia reprezintă o măsură extraordinară care se impune pe fondul unor crize ce nu pot fi rezolvate pe căi normale.
Pe timpul stării de alertă din Sectorul 1 consilierii locali pot decide chiar și rezilierea contractului cu compania prestatoare și pot contracta de urgență, suplimentar și fără licitație, serviciile de salubritate astfel încât să elimine cauzele urgenței.
În situația din Sector 1, Romprest reclama datorii neachitate de 119,5 milioane lei, pentru servicii confirmate în perioada iulie 2020 – martie 2021.