Guvernul a luat act de suplimentarea bugetului apelului de proiecte pentru creşterea siguranţei pacienţilor
Bugetul apelului de proiecte POIM/935/9/1/pentru creşterea siguranţei pacienţilor în structuri spitaliceşti publice a fost suplimentat cu 170 de milioane de euro, până la data închiderii apelului fiind depuse 115 proiecte, în valoare totală eligibilă de 936,731 milioane de lei (187,346 milioane de euro).
Potrivit unui comunicat al Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), remis joi AGERPRES, în şedinţa de miercuri Guvernul a luat act de nota de informare privind creşterea nivelului de supracontractare în vederea finalizării procesul de evaluare, selecţie şi contractare a proiectelor depuse în cadrul apelului POIM/935/9/1/Creşterea siguranţei pacienţilor în structuri spitaliceşti publice care utilizează fluide medicale din cadrul Axei Prioritare (AP) 9 Protejarea sănătăţii populaţiei în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, Obiectivul Specific (OS) 9.1 Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020.
„În vederea asigurării resurselor financiare pentru finalizarea procesului de evaluare, aprobare şi contractare a proiectelor depuse pe apelul POIM/935/9/1 Creşterea siguranţei pacienţilor în structuri spitaliceşti publice care utilizează fluide medicale, a fost suplimentat bugetul apelului conform precizărilor de mai sus, astfel încât proiectele care îndeplinesc criteriile de evaluare şi selecţie să poată fi contractate şi implementate în actuala perioadă de programare. Aceste proiecte vin în sprijinul sistemului medical, pentru a împiedica eventuale blocaje la nivelul infrastructurii disponibile şi, implicit, afectarea dreptului la sănătate pentru pacienţii ce necesită internare. Ele au drept scop evaluarea, extinderea, reabilitarea sau modernizarea infrastructurii instalaţiilor electrice, de fluide medicale şi de ventilare şi tratare a aerului, precum şi instalarea de sisteme de detectare, semnalizare şi alarmare de incendii”, se spune în comunicat.
Până la data închiderii apelului POIM/935/9/1, 31.03.2022, au fost depuse un număr de 115 proiecte în valoare totală eligibilă de 936,731 milioane lei (187,346 milioane euro). Dintre acestea, 91 de proiecte în valoare de 683,525 milioane lei (136,705 milioane euro) au fost aprobate, şase proiecte în valoare de 32,485 milioane lei (6,497 milioane euro) au fost respinse/redepuse, iar 18 proiecte în valoare de 182,788 milioane lei (36,558 milioane euro) sunt în evaluare.
Astfel, totalul necesar pentru finanţarea celor 109 proiecte este de 173,263 milioane euro, sumă cu care a fost suplimentat bugetul apelului, astfel încât proiectele care îndeplinesc criteriile de evaluare şi selecţie să poată fi contractate şi implementate în actuala perioadă de programare, termenul fiind 15 octombrie 2022.
„Numai astăzi, au fost semnate contracte în valoare totală de 11 milioane de euro, pentru spitale din judeţele Mureş, Iaşi, Constanţa şi Călăraşi”, precizează MIPE.
În cadrul apelului, se finanţează proiecte care vizează investiţii în spitalele publice din sistemul sanitar de stat pentru: Instalarea de sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii, cu acoperire totală, şi de detectare semnalizare şi alarmare în cazul depăşirii concentraţiei maxime admise de oxigen în atmosferă pentru creşterea gradului de securitate la incendii; Reabilitarea/modernizarea/extinderea infrastructurii electrice, de ventilare şi tratare a aerului, precum şi infrastructura de fluide medicale.