Guvernul a suplimentat bugetul pentru despăgubirile acordate pe expropierile autostrăzii Sebeș-Turda
Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, suplimentarea cu 266.690 lei a sumei prevăzute ca despăgubire aprobată prin HG nr. 399/2014 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe coridorul de expropriere al Autostrăzii Sebeş-Turda.
Potrivit unui comunicat al Executivului, prin actul normativ au fost actualizate datele de identificare şi sumele aferente despăgubirilor pentru 234 de imobile care au fost afectate de realizarea Autostrăzii Sebeş-Turda, întrucât din suprapunerea planurilor de parcelare peste coridorul de expropriere au rezultat diferenţe ale suprafeţelor cuprinse în anexa nr 2 a HG nr. 399/2014 faţă de suprafeţele rezultate din măsurătorile cadastrale şi diferenţele de categorie de folosinţă.
Sursa citată precizează că banii se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, conform Legii bugetului de stat pe anul 2022, la capitolul „Transporturi” – „Proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (POIM)” şi „Programe din Fondul European de Dezvoltare Regională” – FEDR.
Printr-o altă hotărâre, Guvernul a decis suplimentarea sumei prevăzute ca despăgubire, aprobată prin HG nr. 217/2019 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ‘Drum expres Craiova-Piteşti şi legăturile la drumurile existente’, tronsonul 2, aflate pe raza localităţilor Bârza, Piatra-Olt, Slătioara, Valea Mare, Balş, Bobiceşti, Găneasa, Milcov şi Slatina din judeţul Olt.
Prin acest act normativ, Executivul a aprobat suplimentarea cu suma de 62.300 lei, destinată despăgubirii a 35 de imobile proprietate privată în suprafaţă de 16.821 metri pătraţi.
Fondurile se alocă de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor.
„În situaţia în care în cadrul cordonului de expropriere, cu ocazia întocmirii documentaţiilor cadastrale de dezmembrare a imobilelor afectate, vor fi identificate imobile care ar putea constitui monumente istorice/zone de protecţie, se vor respecta prevederile legii privind protejarea monumentelor istorice”, se arată în comunicatul Guvernului.