Guvernul acordă 161 milioane de lei pentru salvarea proiectelor de gestionare a deșeurilor
Guvernul adoptă azi o OUG privind finanțarea din Fondul pentru mediu a unor proiecte de dezvoltare a infrastructurii de management integrat al deșeurilor.
Prin prezentul proiect de act normativ se instituie posibilitatea legală de asigurare, prin AFM, a finanțării din Fondul pentru mediu a acelor investiții care nu pot face obiectul etapizării prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027.
Va fi alocată suma de 167.674.715,69 lei pentru finanțarea cheltuielilor aferente investițiilor nerealizate în etapa I din cadrul proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de management integrat al deșeurilor finanțate din Programul Operațional Infrastructură Mare și neeligibile în etapa a II-a finanţată din Programul Dezvoltare Durabilă sau a cheltuielilor neeligibile aferente investiţiilor finanțate din Programul Dezvoltare Durabilă, este prevăzută în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 al Fondului pentru mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu.
Acest demers este de natură a sprijini finalizarea implementării proiectelor promovate de autoritățile publice locale, prin asigurarea finanțării investițiilor care completează sistemele de management integrat al deșeurilor existente. În lipsa acordării finanțării necesare finalizării proiectelor aflate deja în derulare, există riscul rezilierii contractelor de finanțare, având ca efect restituirea cu dobânzi a sumelor deja acordate și, mai grav, neîndeplinirea activităților care au fost asumate, consecința fiind neîndeplinirea țintelor de colectare a deșeurilor, în contextul unei infrastructuri insuficiente de colectare separată – premisă primară și esențială pentru conformarea cu Pachetul privind Economia Circulară (PEC).
Demersul are ca obiectiv finalizarea integrală a proiectelor, astfel cum au fost asumate de către beneficiari și contractate în cadrul Ghidului Solicitantului. În urma procesului de etapizare, derulat potrivit documentelor mai sus amintite, se va asigura în continuare finanțarea în cadrul PDD a activitaților eligibile, urmând ca pentru cele neeligibile, AFM să încheie contracte de finanțare cu beneficiarii prevăzuți la pct. 2.2. și în anexa la prezenta ordonanță de urgență. Soluția legislativă de preluare în vederea finanțării și implementării proiectelor nerealizate în etapa I din cadrul proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de management integrat al deșeurilor finanțate din Programul Operațional Infrastructură Mare și neeligibile în etapa a II-a finanțată din Programul de Dezvoltare Durabilă sau a cheltuielilor neeligibile aferente investițiilor finanțate din Programul de Dezvoltare Durabilă, în valoare de 167.674.715,69 lei, va contribui în mod semnificativ, prin intermediul investițiilor care urmează a fi realizate de beneficiari, la atingerea obiectivelor minime globale de reciclare a deșeurilor reglementate prin anexa nr. 5 la Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, cu modificările și completările ulterioare.
Actul normativ răspunde obligațiilor asumate de România, în calitate de stat membru, de implementare a politicilor de mediu la nivel național și de reglementare la nivelul legislației interne a unor mecanisme și instrumente financiare în acord cu prevederile Directivei 94/62/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 decembrie 1994 privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale regulamentelor și altor norme comunitare prin care se statuează obiective de reciclare a deșeurilor la nivelul Uniunii Europene. Necesitatea, oportunitatea și răspunderea pentru elaborarea proiectului de act normativ aparțin inițiatorilor.
ANEXA-13