Guvernul alocă în bătălia antidrog 65 de bani de consumator pe an
Guvernul a decis să aloce 32,3 milioane de lei pentru un program ce-și propune să prevină consumul de droguri în următorii patru ani. Suma este ridicolă, în contextul în care, oficial, cel puțin 1,2 milioane de români au folosit stupefiante măcar o dată în viață. Asta înseamnă că revin 65 de bani, anual, pentru fiecare consumator.
Realizat prin Agenția Națională Antidrog, proiectul se va desfășura pe mai multe paliere.
Cum se împart banii
- 3,5 milioane de lei merg către prevenirea consumului de droguri în mediul școlar și familial, alte 300.000 de lei vor avea drept destinație prevenirea consumului în comunitate, inclusiv la locul de muncă.
- 4,5 milioane de lei au drept destinație Campanii naționale de prevenire ce-și propun
a) Implementarea de campanii pentru prevenirea consumului și/sau abuzului de droguri adresate populației cu vârsta între 15 și 34 de ani
b) Implementarea de campanii pentru informarea, educarea și conștientizarea familiilor cu privire la efectele consumului de droguri
c) Implementarea de campanii pentru prevenirea consumului de droguri adresate populației generale și/sau de marcare a „Zilei internaționale de luptă împotriva traficului și consumului ilicit de droguri” — 26 iunie
d) Implementarea de campanii pentru informarea, educarea și conștientizarea cu privire la efectele și consecințele negative ale consumului de droguri în spațiile recreaționale
- 11 milioane de lei vor fi oferite pentru asistență acordată consumatorilor, inclusiv pentru dotarea a 47 de centre de prevenire, evaluare și consiliere antidrog funcționale.
- 6 milioane de lei au drept destinație un Centru de zi pentru adolescenții și tinerii consumatori de droguri, cu capacitate de 30 de locuri, în București.
- 2 milioane de lei sunt pentru „Coordonare și formare în domeniul drogurilor”
Alte 5 milioane reprezintă bugetul alocat pentru cercetare, evaluare și informare.
Câți drogați are România
Conform unui raport european privind drogurile în UE, dat publicităţii de Agenţia Naţională Antidrog (ANA) în 2022 arată că, la noi în ţară, consumul de stupefiante aproape s-a dublat.
Studiul arată că 20,3% dintre tinerii de la noi au consumat cel puţin o dată în viaţă canabis. În plus, 12% declară că în ultimul an şi-au administrat cel puţin un drog ilegal, peste 11% că au consumat marijuana, aproape 3% Ecstasy şi peste 2% cocaină. Într-un procent mai mic, de sub 1%, se consumă şi GHB, adică „drogul-violului”.
Per total, se estimează că peste 1,2 milioane de români au folosit cel puțin o dată substanțe interzise.