Guvernul aprobă construirea unui pod care ne leagă de Ucraina! Studiul de fezabilitate îl plătim noi

Publicat: 30 apr. 2024, 07:25, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
Guvernul aprobă construirea unui pod care ne leagă de Ucraina! Studiul de fezabilitate îl plătim noi

Cabinetul Ciolacu adoptă azi o Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind construcția podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la granița de stat română și ucraineană în zona localităților Sighetu Marmației (România) – Bila Tserkva (Biserica Albă-Ucraina), semnat la Kiev, la 18 octombrie 2023.

Executivul ar putea aproba, în şedinţa de marţi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa dintre cele două state, în zona localităţilor Sighetu Marmaţiei – Bila Tserkva

În conformitate cu prevederile documentului, obligațiile Părților Contractante (cele două Guverne) sunt următoarele:

1. Guvernul României va asigura finanțarea pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru construcția podului rutier de frontieră peste râul Tisa între localitățile Sighetu Marmației (România) și Bila Tserkva (Biserica AlbăUcraina) și a infrastructurii rutiere conexe., pentru construcția podului propriu-zis şi construcția infrastructurii conexe de pe teritoriul României.

2. Cabinetul de Miniștri al Ucrainei va asigura finanțarea pentru construcția infrastructurii conexe de pe teritoriul Ucrainei.

3. Obligații comune ale celor două părți contractante, prin care părțile vor:

− asigura terenul de construcție pe teritoriul statului său, care va fi exonerat de orice drepturi reale sau de orice alte pretenții de drept de proprietate ale terților, inclusiv pentru facilitățile existente și instalațiile aparținând Obiectivului, (art. 11 al Acordului);

− facilita accesul la acesta, în conformitate cu programul de construcție și va facilita obținerea aprobărilor, avizelor sau autorizațiilor de construcție legate de Obiectiv (art.11 al Acordului);

− încuraja participarea firmelor naționale la toate activitățile. Aceste activități vor fi desfășurate într-o manieră deschisă și transparentă (art.8 al Acordului);

− asigura că pe perioada construirii, exploatării, întreținerii şi reparării Obiectivului sunt respectate prevederile naționale și internaționale în domeniul protecției mediului, inclusiv în ceea ce privește evaluarea impactului asupra mediului, protecția apelor râului Tisa, precum și protecția habitatelor și a speciilor și vor asigura evaluarea comună a impactului asupra mediului pe care îl are Obiectivul (art.4 al Acordului);

− stabili un sistem de control în punctul internațional de trecere a frontierei Sighetu Marmației (România) – Bila Tserkva (Biserica Albă – Ucraina) pentru traficul internațional de persoane, precum și pentru traficul internațional de mărfuri cu respectarea prevederilor legislației bilaterale în vigoare și a legislației interne în vigoare pe teritoriul fiecărui stat (art. 6 al Acordului).

4. Va încheia acorduri bilaterale:

− pentru întreținerea, suportul tehnic și repararea podului rutier de frontieră peste râul Tisa la granița de stat română și ucraineană în zona localităților Sighetu Marmației (România) și Bila Tserkva (Biserica Albă-Ucraina)

− pentru proiectarea, construirea și exploatarea unui punct de trecere a frontierei pe teritoriile părților contractante.

5. Va încheia acorduri bilaterale subsecvente prin care se stabilește:

− modul de colectare și distribuire a veniturilor;

− organismul responsabil cu auditul general (calcularea și contabilitatea costurilor și alte activități legate de audit);

− respectarea legislației generale si specifice in domeniul ariilor naturale protejate;

− alte probleme legate de exploatarea, întreținerea și repararea Obiectivului.

Odată cu punerea podului în funcțiune, România va deveni proprietarul podului propriu-zis, a infrastructurii rutiere conexe de pe teritoriul său și a punctului de trecere frontieră de pe teritoriul României, iar Ucraina va deveni proprietarul infrastructurii rutiere conexe de pe teritoriul său și a punctului de 4 trecere frontieră de pe teritoriul Ucrainei. Părțile contractante, ulterior dării în exploatare a Obiectivului, se angajează să ia măsuri de întreținere și reparare a acelei părți de infrastructură aflate în proprietatea sa.

 

Amplasamentul propus pentru desfășurarea proiectului vizează o zonă situată la 47°56´ – 47°57´ latitudine nordică și la 23°55´ – 23°56´ longitudine estică, de o parte și de alta a Tisei, între DN 18 în România și H 09 în Ucraina. Terenul vizat se află parțial în intravilanul, parțial în extravilanul municipiului Sighetu Marmației (cartier Teplița) din România și Bila Tserkva (Biserica Albă) din Ucraina.

Proiectul va fi realizat pe teritoriul României la Sighetu Marmației și pe teritoriul Ucrainei la Biserica Albă. În cazul părții române, necesitatea reglementării lucrărilor de infrastructură transfrontaliere printr-un acord internațional rezidă în temeiul: – prevederilor art. 13 alin.1 din Tratatul între România şi Ucraina privind regimul frontierei de stat româno-ucrainene, colaborarea şi asistenţa mutuală în problemele de frontieră, semnat la Cernăuți la 17 iunie 2003; – prevederilor art. 15 al Ordonanței de Urgență nr.105/2001 privind frontiera de stat a României, în conformitate cu care „[r]egulile de exploatare și întreținere privind podurile, căile ferate și rutiere, liniile de comunicații și apele care intersectează linia frontierei de stat, ori au ax comun cu aceasta, sunt stabilite prin acorduri, convenții și înțelegeri încheiate de statul român cu statele vecine”.

În considerarea acestor aspecte, partea română a elaborat proiectul „Acordului între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la construirea, exploatarea, întreținerea și repararea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Tisa, între localitățile Sighetu Marmației (România) – Bila Tserkva (Biserica Albă – Ucraina)”.

Textul proiectului de Acord a fost aprobat de partea română în cadrul ședinței de guvern din data de 23.11.2020 prin Memorandumul pentru aprobarea negocierii și semnării Acordului între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri ai Ucrainei privind aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la construirea, exploatarea, întreținerea și repararea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Tisa, între localitățile Sighetu Marmației (România) – Bila Tserkva (Biserica Albă, Ucraina).

Textul Acordului convenit cu Ucraina a fost aprobat de partea română în cadrul ședinței de guvern din data de 12 octombrie 2023, prin Memorandumul de semnare a „Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind construcția podului rutier de frontiera peste râul Tisa, la granița de stat română și ucraineană în zona localităților Sighetu Marmației (România) – Bila Tserkva (Biserica Albă-Ucraina)” Acordul convenit cu Ucraina a fost semnat pentru partea română de către Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, iar pentru partea ucraineană de către Oleksandr Kubrakov, Viceprim-ministru pentru restaurarea Ucrainei, ministrul comunităților, teritoriilor și dezvoltării infrastructurii al Ucrainei, în cadrul ceremoniei de semnare care a avut loc la Kiev, la 18 octombrie 2023.