Guvernul aprobă creșterea numărului de posturi la DNA (DOCUMENT)
Guvernul României va adopta azi un proiect de hotărâre privind suplimentarea numărului de posturi pentru Direcția Națională Anticorupție (DNA). Măsura face parte dintr-un proiect legislativ mai amplu, în care se propune creșterea resurselor umane destinate Structurii de sprijin a procurorilor europeni delegați în România.
Conform documentului, numărul maxim de posturi al Direcției Naționale Anticorupție va fi suplimentat cu 14 posturi, dintre care 5 sunt dedicate ofițerilor de poliție judiciară, 4 posturi vor fi ocupate de grefieri, 2 posturi vor fi alocate specialiștilor, iar 3 posturi vor fi destinate șoferilor. Acestea vor face parte din Structura de sprijin a procurorilor europeni delegați în România, un pas important pentru consolidarea cooperării între autoritățile române și Parchetul European (EPPO), ce are rolul de a combate fraudele transfrontaliere și corupția la nivel european.
De asemenea, în cadrul aceleași hotărâri, este prevăzută și suplimentarea unui post de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, destinat exclusiv Direcției Naționale Anticorupție. Astfel, acest demers vizează nu doar sprijinirea structurii care operează în cadrul DNA, dar și consolidarea resurselor pentru a sprijini activitatea Parchetului European în România.
Un alt aspect important este că, prin această hotărâre, se va asigura creșterea corespunzătoare a numărului de posturi în cadrul Ministerului Public, în acord cu modificările prevăzute în alte acte normative care reglementează activitatea acestuia.
Aceste măsuri vin ca urmare a unui Memorandum aprobat de Guvernul României pe 25 iulie 2024, care a stabilit cadrul pentru înființarea a 24 de posturi destinate Structurii de sprijin a procurorilor europeni delegați în România. Aceasta va începe să funcționeze de la 1 iulie 2024 și va facilita implementarea reglementărilor europene referitoare la Parchetul European.
În conformitate cu prevederile legale, hotărârea adoptată intră în vigoare pe 1 ianuarie 2025, având ca scop întărirea colaborării între instituțiile naționale și europene în domeniul combaterii corupției, fraudelor și infracțiunilor transfrontaliere.
Guvernul României consideră că aceste măsuri vor contribui la o mai bună gestionare a cazurilor de corupție de mare amploare, sprijinind astfel obiectivele pe termen lung ale statului român în consolidarea statului de drept și respectarea angajamentelor internaționale.
HG-70