Guvernul aprobă demolarea unui mare stadion al țării. Ce va apărea în loc
Guvernul va adopta azi un proiect de hotărâre privind aprobarea desființării imobilului Stadion ”Dan Păltinișan”, din strada Ștefan Covaci nr.1, municipiul Timișoara, în vederea realizării, pe același amplasament, a obiectivului de investiții ”Construire Stadion capacitate de 30.000 locuri, str. Ștefan Covaci nr.1, municipiul Timișoara, județul Timiș.
Prin adresa nr.12633 din 30.04.2023 Consiliul Județean Timiș a solicitat inițierea unui proiect de act normativ privind aprobarea desființării imobilului Stadion ”Dan Păltinișan”, din strada Ștefan Covaci nr.1, municipiul Timișoara, aflat în domeniul public al UAT Timiș și administrarea Consiliului Județean Timiș, în vederea realizării, pe același amplasament, a obiectivului de investiții ”Construire Stadion capacitate de 30.000 locuri, str. Ștefan Covaci nr.1, municipiul Timișoara, județul Timiș”.
1. Date informative.
Stadionul „Dan Păltinișan” este așezat în partea de sud-est a municipiului Timișoara, în imediata apropiere a unor artere principale de circulație, aparține domeniului privat al județului Timiș, cu drept de administrare pentru Consiliul Județean Timiș.
Imobilul (construcțiile) ce urmează a se demola, în suprafață construită de 57.950 mp, este înscris în extras CF nr. 448195 Timișoara și nu face parte din siturile arheologice de pe teritoriul Municipiului Timișoara și nu este inclus în listele monumentelor istorice și/sau ale naturii ori în zona de protecție a acestora.
Complexul sportiv „Dan Păltinișan” din Timișoara, are în componență următoarele construcții principale: terenul de fotbal cu pistă de atletism, valul de pământ pe care sunt amplasate tribunele (tribuna 1 și tribuna 2), peluzele, vestiarele, grupuri sanitare, cabine de bilete, post trafo, instalația de nocturnă, tabela de afișaj electronic, tunelul de acces, spații administrative, căi de acces în incinta stadionului, alte construcții provizorii, prevăzute în extrasul de Carte funciara nr. 448195 Timișoara.
2. Situația actuală a obiectivului.
Stadionul „Dan Păltinișan” din Municipiul Timișoara datează din anul 1963, făcând parte din generația stadioanelor construite pe modelul sovietic, realizate cu tribune susținute de rambleuri de pământ, de cele mai multe ori recoltat local (alte exemple: Stadionul Național, Stadionul Ghencea, Stadionul Municipal Tg. Jiu, Stadionul Municipal Sibiu, Stadionul Municipal Bacău, Oțelul Galați, Stadionul Ion Oblemenco etc.).
Acest tip de construcție, eficient din punct de vedere al investiției inițiale, suferă înainte de toate de o „deficiență” de conformare, respectiv prezența masivului rambleu de pământ, ce împiedică orice fel de intervenții de extindere și îmbunătățire. Niciunul dintre aceste stadioane menționate nu a putut fi modernizat pornindu-se de la conformarea inițială, fiind de fiecare data necesară demolarea completă a tribunelor. O a doua deficiență, de această dată tehnică, este riscul dovedit de tasare a straturilor de pământ ce susțin tribunele, în majoritatea cazurilor consemnate starea tehnica a gradenelor fiind precară după 40 ani de expunere la efectele apelor meteorice și la ciclurile îngheț/dezgheț, reparațiile la o asemenea structură sunt practic imposibile.
Stadionul este destinat fotbalului și atletismului, având o pistă de atletism funcțională cu 6 culoare ce înconjoară terenul. Tribunele urmează conturul pistei de atletism, având laturile lungi ușor arcuite, amprenta acestora fiind ovală.
Cele peste 30 000 locuri ale stadionului sunt dispuse într-un singur inel, accesibil pe la partea superioară. Ca în majoritatea stadioanelor de acest tip publicul este nevoit să urce pe scări exterioare până la cota superioară a rambleului, de unde urmează să coboare din nou până la locul destinat. Nici tribunele și nici traseele până la sectoare nu sunt acoperite.
Tribuna 1 și tribuna 2 au amândouă câte o copertină ce acoperă parțial locurile de la partea superioară. Echipele beneficiază de o construcție distinctă, aflată la baza rambleului estic, o construcție atipică pentru acest tip de facilități și demn de reținut, construcția având curte interioară si un patio în zona accesului.
În urmă cu aproximativ 20 ani a fost ridicată nocturna stadionului, constând în patru stâlpi tubulari cu înălțime sub nacela de peste 50 metri.
Terenul înierbat nu este în stare bună, iar pista de atletism are stratul de uzură degradat.
Cea mai afectată parte a stadionului o constituie de departe tribunele și amenajările de acces către acestea, afectate puternic de tasările pământului ce le susține. În acest sens stă la dispoziție și expertiza tehnică întocmită pentru construcție.
Inventariate succint, deficiențele clădirii sunt cele tehnice, dar și cele funcționale și la nivel de dotare, care nu corespund cu cerințelor actuale:
– lipsa spațiilor corespunzătoare pentru presa, oficiali și publicul VIP;
– amenajarea precară a zonelor pentru echipe;
– lipsa acoperirii tribunelor;
– lipsa amenajărilor suficiente pentru spectatori (grupuri sanitare, puncte de servire).
Puține sunt intervențiile locale care ar putea remedia măcar în parte lipsurile clădirii actuale, aflat într-o stare avansată de degradare, fiind închis pentru competiții în anul 2022, întrucât nu prezintă siguranță.
Concluziile rezultate în urma realizării expertizei tehnice a actualului stadion și a elaborării documentației tehnico – economice, conduc la singurul scenariu optim și anume demolarea vechiului stadion și construirea unei arene sportive moderne.
Având în vedere cele prezentate mai sus, Consiliul Județean Timiș în colaborare cu Compania Națională de Investiții – „C.N.I.” din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a promovat proiectul de investiții publice. Construire Stadion cu capacitate de 30.000 locuri, str. Ștefan Covaci nr. 1, municipiul Timișoara, județul Timiș”, identificând că sursa de finanțare „Programul național de construcții de interes public sau social”, Subprogramul „Complexuri sportive” derulat de „C.N.I.” SA, respectiv cofinanțare de la bugetul CJT. Proiectul a
fost inclus pe Lista sinteză și conform prevederilor a OG nr. 25/2001 privind Înființarea Companiei Naționale de Investiții C.N.I. S.A., aprobată prin Legea nr.117/2002, cu modificările și completările ulterioare, care în Anexa nr. 3 prevede următoarele:
„art.4 (1) Amplasamentele destinate construcțiilor, care se realizează în cadrul subprogramelor, se
predau de către beneficiari, pe perioada realizării investiției, pe baza de protocol, libere de orice
sarcini, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Publice, care va realiza
investiția prin Compania Națională de Investiții C.N.I. – SA;
(2) Amplasamentele prevăzute la alin. (1) se predau de către beneficiari viabilizate, conform
documentelor urbanistice, cu respectarea legislației în vigoare”;
În acest sens, UAT Județul Timiș, prin Consiliul Județean Timiș, a aprobat predarea către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin HCJT nr. 167/17.07.2019, modificată și completată prin HCJT nr. 169/19.07.2023, a amplasamentului liber de orice sarcini. Totodată, prin HCJT nr. 148/28.06.2023, a fost aprobată documentația tehnico – economică aferentă lucrărilor pentru dezafectare stadion „Dan Păltinișan”, în vederea edificării obiectivului de investiții ”Construire Stadion capacitate de 30.000 locuri, str. Ștefan Covaci nr.1, municipiul
Timișoara, județul Timiș”, pe același amplasament.
3. Necesitatea și oportunitatea realizării investiției – Construire Stadion cu capacitate de 30.000 locuri, str. Ștefan Covaci nr. 1, municipiul Timișoara, județul Timiș.
Județul Timiș este un județ de graniță și ocupă locul I ca întindere pe tară. În județul Timiș trăiesc aproximativ 756.380 de locuitori și se învecinează la Vest cu județul Csongrad – Ungaria și la SudVest cu provincia Voivodina – Serbia, legătura între cele două județe fiind asigurată de punctele de trecere a frontierei de la Cenad, respectiv cele de la Stamora Moravița și Jimbolia. Fiind un județ de graniță, construirea unui stadion nou și modern va avea impact nu doar regional și național, dar și european, în organizarea de competiții sportive.
Demografia județului are o evoluție favorabilă, aflându-se pe un ușor trend crescător, în general datorat asimilării populației tinere din teritoriu.
Reconfigurarea stadionului are și efecte conexe pozitive, cum ar fi creșterea suprafeței de spațiu public (verde și pietonal) și îmbunătățirea situației parcărilor și a circulațiilor din vecinătatea stadionului, intervenția fiind considerată cu atât mai utilă.
Obiectivele principale sunt:
– modernizarea infrastructurii sportive principale a Municipiului Timișoara;
– creșterea gradului de implicare al comunității în activități sportive;
– recuperarea spațiului urban adiacent clădirii, inclusiv prin extinderea spațiilor verzi amenajate și curate ceea ce va duce la creșterea calității mediului urban și protejarea mediului natural;
– va reprezenta un simbol și un punct de referință arhitectural și urbanistic pentru Timișoara, jud.Timiș, întreg Banatul în ansamblu și nu numai;
– organizarea de evenimente complementare (festivaluri, concerte, spectacole, expoziții, etc.);
Există necesitatea clară de realizare a unui stadion dedicat meciurilor de fotbal cu o capacitate sporită față de cea a stadionului vechi și capabil să îndeplinească cerințele de acreditare pentru nivelul IV UEFA.
Prin construirea unui stadion modern, la standardele UEFA, organizarea de competiții sportive importante va deschide noi oportunități în viitor în ceea ce privește turismul și industria hotelieră a județului Timiș.
În această perioadă, cu atât mai mult este oportună realizarea obiectivul de investiții, acesta fiind inclus în cadrul următoarelor strategii:
a) naționale – prin programul de guvernare 2021-2024 Coaliția pentru reziliență, dezvoltare și prosperitate – au fost trasate obiectivele pentru infrastructura sportive unde se propun spre edificare 7 complexuri sportive, cu o capacitate între 3.000 și 30.000 de locuri, categorie unde se încadrează și stadionul din municipiul Timișoara.
b) În cadrul Strategiei Naționale pentru Sport și Tineret în Romania (2016 – 2032) se prevede construirea unor complexe sportive de interes național- stadioane, bazine de înot, patinoare, săli polivalente;
Construirea unui stadion nou la Timișoara, pe amplasamentul actualului Stadion „Dan Păltinișan”, cu o capacitate de 30.000 de locuri, reprezintă un deziderat pentru întreg Banatul în special, dar și pentru regiunea de vest în ansamblu.
Totodată, construirea unei arene sportive moderne, constituie un imbold și o motivație suplimentară pentru practicarea sportului de performanță în particular și a mișcării libere în genere, fapt care întărește și conferă legitimitate strategiei politice la nivel județean și național privind folosirea sportului ca mijloc de prevenție și menținerea sănătății în rândul populației, cu precădere în rândul copiilor și a tinerilor, cu impact important și asupra grupurilor vulnerabile, oferindu-le, ca alternativă, activități recreativ-educaționale, recreativ-culturale, sportive, contribuind la îmbunătățirea climatului social și integrarea deplină într-o societate modernă și civilizată.
Pe lângă însuflețirea mișcării sportive, a activității culturale și de divertisment, construirea unui stadion modern la Timișoara, reprezintă și o posibilitate de dezvoltare a serviciilor conexe (HORECA etc.), a diversificării privind managementul activității sportive și de divertisment, diverse alte servicii și activități , care implicit vor duce la creșterea veniturilor la bugetul județului Timiș, respectiv la bugetul național.
3. Construcția propusă.
Realizarea obiectivului de investiții – Construire Stadion cu capacitate de 30.000 locuri, str. Ștefan ovaci nr. 1, municipiul Timișoara, județul Timiș, va fi pe același amplasament pe care se află actualul stadion „Dan Păltinișan”.
Ca nivel competițional, noua construcție – Stadionul, va corespunde următoarelor clasificări competiționale:
– Conform NP 066-02: stadion tip arenă, cu capacitatea mare (peste 25.000 de locuri) și de categoria 1- nivel de competiție internațional;
– Conform UEFA : stadion de categoria 4, conform „UEFA Stadium Infrsatructure Regulations – Edition 2018”;
– Conform FRF : stadion de categoria I – nivel internațional de competiție;
Principial constructiv și funcțional, stadionul nou propus, va fi de tipul stadioanelor dedicate fotbalului, fără pistă de atletism, cu tribunele construite imediat în jurul terenului înierbat, dar este gândit pentru a putea găzdui și alte tipuri de evenimente non sportive, de tipul spectacolelor cu număr mare de public, concerte etc.
– Dimensiunile incintei = 135 x 85 m;
Tribunele pentru spectatori sunt divizate în 2 inele: superior și inferior, între care se află inelul intermediar cu rol de distribuție către sectoarele cu scaune pentru spectatori.
Tribuna 1 : regim de înălțime S+P+6E + gradene acoperite:
– Subsolul tribunei 1, aprox. 8000 mp, adăpostește parcarea pentru publicul VIP și parțial pentru presă, gospodăria de incendiu, centrala termică, alte spații conexe și funcționale:
– Parterul tribunei 1: va adăposti spațiile pentru sportivi, precum și funcțiuni conexe desfășurării meciurilor, spații pentru presă (conferințe, lucru presa scrisă și fotografii), sistemele de securitate meciuri, birouri organizator, birouri administrative ale clubului etc.
– Etajele 1 si 2 ale tribunei 1 sunt destinate spațiilor VIP (primire, acces, food court, etc.)
– Etajele 3 si 4 adăpostesc spații pentru spectatorii VIP 0 – lojele, etc.
– Etajele 5 și 6 cuprind spațille pentru presă pe perioada meciurilor, presa scrisă, presa radio/tv, încăperi pentru supravegherea incintei stadionului și regia spectacolelor etc.
Tribuna 2 : are regimul de înălțime P+2E + gradene acoperite și este destinată publicului general.
În incinta stadionului, sunt prevăzute o serie de spații funcționale:
– Spații pentru spectatori (publicul general, publicul VIP, persoane cu handicap locomotor etc.);
– Spații de servire (public general, VIP1, VIP 0, etc.) ;
– Spații conexe pentru securitate și prim ajutor;
– Spații și dotări pentru sportivi și oficiali (vestiare sportivi, vestiare antrenori, camera și vestiare arbitrii, camera oficiali, sala ședințe coordonare, punct, antidrog, prim ajutor/cabinet medical, săli de antrenament etc.);
– Spații și dotări pentru press : boxa presei, masa presei, sala conferințe de presă, presa radio/TV, camere TV;
– Alte spații : spații organizator competiții, spații administrative, spații tehnice, spații complementare, etc.
– Tuneluri și zone de acces (acces auto, acces public, mașini de intervenții etc).
Sisteme constructive și amenajări exterioare : platforme rutiere, platforme pietonale, sistem preluare ape pluviale, amenajare spații verzi.
Infrastructura de utilități:
– alimentare cu energie electrică (iluminat public, iluminat de siguranță, sursa de alimentare independentă – grup electrogen etc.);
– Sistem de instalatii HVAC (încălzire – răcire, ventilație etc.);
– Sisteme de instalații sanitare (alim. cu apă, canalizare, colectare ape pluviale, sistem drenaj teren etc.) ;
– Sisteme de instalații pentru stingerea incendiilor și pentru controlul fumului (hidranți interiori, hidranți exteriori, perdele de apă, desfumări natural organizate, sisteme de desfumare mecanică etc,);
Alte sisteme tehnice și funcționale: sistem de supraveghere video, sistem de afișaj, de sonorizare, sistem degivrare teren, sistem de detecție și alarmare incendii, sistem transmitere date, sistem BMS etc.
Sursa de finanțare: Finanțarea se va realiza în condițiile legii de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din fonduri alocate anual din Bugetul de Stat și de către Beneficiarul final U.A.T. Județul Timiș, din bugetul propriu, respectiv alte surse legal constituite.
UAT Județul Timiș – prin Consiliul Județean Timiș, a aprobat prin HCJT nr. 170/19.07.2023, documentația tehnico – economică și indicatorii tehnico – economici ai proiectului de investiție publică „Construire Stadion cu capacitate de 30.000 locuri, str. Ștefan Covaci nr. 1, municipiul Timișoara, județul Timiș”, – faza S.F., proiectul fiind avizat și la nivel instituțional („C.N.I”. SA, MDLPA, Consiliul Interministerial, Ministerul de Finanțe).
În cadrul ședinței de Guvern din data de 25.04.2024, a fost adoptată Hotărârea de Guvern Nr.443/25.04.2024, (publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr.401/29.IV.2024) pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici ai obiectivului de investiții „Construire Stadion cu capacitate de 30.000 locuri, str. Ștefan Covaci nr. 1, municipiul Timișoara, județul Timiș”.
Imobilul propus pentru desființare nu este grevat de sarcini, clădirile existente în zonă nu sunt incluse în lista monumentelor istorice și nu se află în zona de protecție a acestora și nici nu face obiectul unor cereri de restituire/revendicare sau a altor litigii aflate pe rolul instanțelor judecătorești.
Prezentul Proiect de hotărâre respectă prevederile art.79 alin.(1^1) din Legea educației fizice și sportului nr.69/2000, în sensul că se construiește o nouă bază sportivă pe același amplasament. Necesitatea, oportunitatea și realitatea datelor prezentate în proiectul de act normativ, aparțin Agenției Naționale pentru Sport.
Actul normativ astfel inițiat nu prezintă impact asupra domeniilor social, economic și de mediu, asupra bugetului general consolidat sau asupra legislației în vigoare, potrivit prevederilor art.1 alin. (3) lit. a) pct.10 din Hotărârea Guvernului nr.443/2022 pentru aprobarea conținutului instrumentului de prezentare și motivare, a structurii raportului privind implementarea actelor normative, a instrucțiunilor metodologice pentru realizarea evaluării impactului, precum și pentru înființarea Consiliului consultativ pentru evaluarea impactului actelor normative.
Au fost întreprinse demersurile legale prevăzute de Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată. Au fost întreprinse demersurile legale prevăzute de art. 7 alin. (1) din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea si prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum și altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.561/2009, cu modificările și completările ulterioare.
Față de cele prezentate, s-a întocmit prezentul proiect de hotărâre de Guvern, privind aprobarea desființării imobilului Stadion ”Dan Păltinișan”, din strada Ștefan Covaci nr.1, municipiul Timișoara, în vederea realizării, pe același amplasament, a obiectivului de investiții ”Construire Stadion capacitate de 30.000 locuri, str. Ștefan Covaci nr.1, municipiul Timișoara, județul Timiș”, pe care îl supunem Guvernului spre adoptare