Guvernul aprobă o investiție uriașă pentru transformarea fostului sediu al Senatului în Centru Național al Dansului București

Publicat: 04 sept. 2024, 07:33, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Guvernul aprobă o investiție uriașă pentru transformarea fostului sediu al Senatului în Centru Național al Dansului București

Guvernul a adopta azi un proiect de hotărâre pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „REMODELAREA, CONSOLIDAREA ȘI SUPRAETAJAREA SĂLII OMNIA PENTRU CONVERSIA ÎN CENTRUL NAȚIONAL AL DANSULUI BUCUREȘTI”. Este vorba de clădirea care a găzduit sediul Senatului în anii 90.

Realizarea obiectivului de investiții „REMODELAREA, CONSOLIDAREA ȘI SUPRAETAJAREA SĂLII OMNIA PENTRU CONVERSIA ÎN CENTRUL NAȚIONAL AL DANSULUI BUCUREȘTI”, str. Cristian Popișteanu nr. 3, sectorul 1, București constituie o măsură de revitalizare a patrimoniului cultural construit existent, oferind un relevant exemplu de refuncționalizare a unei clădiri semnificative pentru o anumită etapă istorică (construit în 1967), dar care poate căpăta valențe noi prin transformarea în centru cultural pentru dansul modern contemporan, se spune în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Investiția totală va fi de aproape 130 milioane de lei.

Remodelarea, refuncționalizarea și modernizarea Sălii Omnia – CNDB va asigura funcționarea unui spațiu adecvat activității CNDB, care va răspunde celor trei cerințe esențiale: relaționarea cu publicul prin posibila utilizare concomitentă a celor două săli de spectacole (principală și secundară), educațională – prin cursuri și masterclass-uri destinate profesioniștilor și publicului larg, precum și ca centru de documentare și mediatecă. Astfel, CNDB va dispune de infrastructura necesară desfășurării activității specifice în condiții bune și de deschiderea clădirii către oraș – deschidere fizică și metaforică, inclusiv prin spațiile destinate publicului și prin accesul pe terasa clădirii. Indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții la faza DALI au fost inițial aprobați conform legislației în vigoare, prin Hotărârea Guvernului nr.608/2020.

Odată cu finalizarea fazei Proiect tehnic, a apărut necesitatea actualizării devizului general întocmit la faza DALI, prin corelarea capitolelor din cadrul acestuia cu valorile rezultate in urma proiectului tehnic de execuție. Devizul general a fost actualizat prin recalcularea prețurilor unitare din devizele pe obiect conform prețurilor actuale, această actualizare reflectând prețurile reale aferente acestui tip de proiect, în contextul ultimului an.

Totodată, a fost extinsă perioada de execuție a lucrărilor de la 19 luni la 24 de luni. Astfel, valoarea devizului general actualizat a devenit: 129.318.989,22 lei (incl. TVA), adică 26.025.153,80 euro, la un curs de 4,969 lei/ euro, calculat la 15.09.2023. Astfel, a devenit necesară actualizarea devizului general la faza D.A.L.I. la valoarea din faza PTE și reavizarea acestuia în CTEMC și Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe. Această valoare a fost aprobată prin Avizul CTE – MC nr. 1/2024, respectiv Avizul nr. 46/31.07.2024 al Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe. Reaprobarea documentaţiei tehnico-economice a unui obiectiv/proiect de investiţii, a documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii, respectiv a notelor de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente celorlalte categorii de investiţii incluse la poziţia C «Alte cheltuieli de investiţii» se face conform prevederilor alin. (2) al art. 42 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare.

Descrierea situației actuale

Proiectul „REMODELAREA, CONSOLIDAREA ȘI SUPRAETAJAREA SĂLII OMNIA PENTRU CONVERSIA ÎN CENTRUL NAȚIONAL AL DANSULUI BUCUREȘTI”, str. Cristian Popișteanu nr. 3, sectorul 1, București, constă într-un proiect complex ce include intervenții asupra clădirii Sălii Omnia.

Conform Zone protejate construite aprobate prin HCGMB nr. 279/2000, imobilul se află în Zona protejată nr. 04 a bulevardului “modernist” Magheru, subzona Cp1b. În ultimii 10 ani, Ministerul Culturii și-a axat activitatea investițională pe reabilitarea și modernizarea infrastructurii culturale la nivel național. În acest context, există semnate două acorduri de finanțare cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, care au reprezentat principalul motor al investițiilor deja finalizate sau încă în curs de implementare.

Totodată, intervențiile la Sala Omnia se înscriu în strategia investițională a Ministerului Culturii. Conform studiului istoric arhitectural, actuala Sală Omnia, realizată ca o anexă a sediului Comitetului Central al Partidului Comunist Român, pentru conferințele de partid, a fost un apendice al acestui sediu. Ea a găzduit ședințele Senatului României și Teatrul Național de Operetă “Ion Dacian“.

În prezent, clădirea nu este funcțională. Se dorește transformarea acestei clădiri într-un sediu reprezentativ pentru singura instituție de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii creată cu scopul de a susține, dezvolta și promova dansul contemporan și anume Centrul Național al Dansului București. Centrul Național al Dansului București – Sala Omnia este unul dintre obiectivele finanțate în cadrul Acordului-cadru de Împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Cosniliului Europei (BDCE), destinat finanțării lucrărilor de finalizare a construcției, renovare sau reabilitare a clădirilor culturale de interes public din România (F/P 1572/2006), aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 933 din 7 august 2007, cu modificările și completările ulterioare.