Guvernul aprobă un nou proiect: perioadele de muncă ale românilor și dreptul la pensie, recunoscute în SUA

Publicat: 13 iun. 2024, 16:51, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Guvernul aprobă un nou proiect: perioadele de muncă ale românilor și dreptul la pensie, recunoscute în SUA
Guvernul aprobă un nou proiect: perioadele de muncă ale românilor și dreptul la pensie, recunoscute în SUA

Într-o ședință desfășurată joi, Guvernul României a aprobat, printr-o hotărâre, un acord important privind recunoașterea reciprocă a perioadelor de muncă și a dreptului la pensie între România și Statele Unite ale Americii. Acest acord este un pas semnificativ pentru cetățenii ambelor țări.

Guvernul aprobă deschiderea dreptului la pensie

Guvernul României a adoptat joi o hotărâre care stabilește recunoașterea reciprocă a perioadelor de muncă și a dreptului la pensie între România și Statele Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut de Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Mihai Constantin a explicat că această hotărâre de guvern definește modul de aplicare a Acordului bilateral în domeniul securității sociale dintre cele două țări. Odată ce acest acord va intra în vigoare, perioadele lucrate atât în România, cât și în SUA vor putea fi valorificate pentru deschiderea dreptului la pensie, pe principiul totalizării, cu pensiile acordate proporțional de fiecare stat.

„Guvernul a luat astăzi o decizie care priveşte recunoaşterea reciprocă între România şi Statele Unite ale Americii ale perioadelor de muncă şi a dreptului la pensie între cetăţenii celor două state.

O hotărâre de guvern aprobată astăzi stabileşte modalitatea de aplicare a Acordului bilateral în domeniul securităţii sociale.

Odată cu intrarea în vigoare a acestui Acord va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate, atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului la pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporţională a pensiei de către fiecare stat”, a precizat Mihai Constantin.

Constantin a subliniat importanța acestui acord, menționând că în Statele Unite trăiesc aproximativ 500.000 de persoane de origine română, conform datelor diplomatice, însă numărul real ar putea fi mult mai mare.

El a adăugat că acest mecanism nou ar trebui să încurajeze cetățenii ambelor țări să își notifice instituțiile de asigurări sociale, pentru a putea beneficia de contribuțiile plătite atunci când ajung la vârsta pensionării.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a anunțat că actul normativ aprobat prevede și exceptarea reciprocă a lucrătorilor detașați de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate în sistemul național al statului gazdă. Această prevedere va simplifica procedurile și va reduce sarcina administrativă pentru companiile și angajații implicați în detașări internaționale.

Documentul urmează să intre în vigoare în prima zi a celei de-a patra luni de la data ultimei notificări prin care statele își comunică reciproc, prin canale diplomatice, îndeplinirea procedurilor interne necesare.