Guvernul Ciolacu dă undă verde achiziției de avioane F-35 DOCUMENT
Guvernul Ciolacu va adopta în ședința din 7 noiembrie un proiect de act normativ care marchează începutul unui program amplu de înzestrare militară, având ca obiectiv achiziția și implementarea unor capabilități aeriene de ultimă generație. Documentul prevede achiziționarea a 32 de avioane F-35, multirol de generația a V-a, care vor fi integrate în cadrul Forțelor Aeriene Române pentru a consolida apărarea aeriană națională.
Un proiect de importanță strategică pentru securitatea națională
Această achiziție face parte din „Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană”, un proiect strategic pentru România, definit ca fiind de „interes esențial de securitate”. Programul include nu doar achiziția de aeronave, ci și investiții semnificative în infrastructură, suport logistic și instruirea personalului. Avioanele F-35 sunt recunoscute la nivel mondial pentru tehnologia avansată, capacitățile de manevră superioare și sistemele avansate de detectare și monitorizare, fiind considerate un element crucial pentru apărarea aeriană a oricărei țări membre NATO.
Investiții în infrastructura națională și transfer de tehnologie
Proiectul stipulează că, pe lângă achiziția avioanelor și a echipamentelor conexe, programul prevede și realizarea unor proiecte de cooperare industrială între Statele Unite și România. Aceste proiecte vor contribui la dezvoltarea industriei naționale de apărare, prin transferul de tehnologie și asigurarea unor servicii specializate către operatorii economici români desemnați de Ministerul Economiei. Astfel, se va pune accent pe colaborarea cu industria românească de apărare, generând oportunități economice și de dezvoltare tehnologică pentru România.
Finanțarea programului
Pentru finanțarea achiziției, documentul prevede ca Ministerul Apărării Naționale să apeleze la bugetul de stat, împrumuturi garantate de Guvernul SUA sau o combinație a acestora. România va gestiona sumele necesare achiziției prin intermediul conturilor deschise la Banca Națională a României și la Federal Reserve Bank din New York, în cadrul programului Foreign Military Sales (FMS), coordonat de Guvernul Statelor Unite.
Instruirea personalului pentru operarea F-35
Pentru o operare eficientă a acestor avioane de generația a V-a, personalul navigant și tehnic din cadrul Forțelor Aeriene Române va fi instruit în străinătate, în cadrul unor programe internaționale de antrenament, cum sunt Air Force Security Assistance Training Squadron (AFSAT) și Euro-NATO Joint Jet Pilot Training (ENJJPT). Această pregătire intensă vizează o perioadă de până la cinci ani pentru unele cadre militare, iar altele vor beneficia de stagii de instruire de până la trei ani.
Avantaje salariale pentru personalul militar participant
Personalul militar trimis în misiuni de instruire și operare a noilor avioane va beneficia de drepturi salariale specifice, prevăzute prin actul normativ, inclusiv o compensație lunară aplicată la solda de funcție, pe perioada misiunilor internaționale. Această măsură urmărește să sprijine personalul navigant și tehnic implicat în acest program de importanță strategică.
Etapele următoare
Adoptarea legii reprezintă doar primul pas dintr-un proiect complex și de lungă durată, care va necesita eforturi susținute din partea statului român. În continuare, Ministerul Apărării Naționale va demara contractele de achiziție și va începe pregătirile logistice pentru integrarea acestor aeronave în Forțele Aeriene Române, proces care va presupune, de asemenea, ajustări legislative și organizatorice.
LGANEXA