Construcția hidrocentralelor de pe Jiu, deblocată de Guvern
Guvernul a emis, săptămâna trecută, hotărârea care prevede aprobarea amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropriere a proprietăților private și publice în vederea racordării la Sistemul Energetic Național a Centralei Hidroelectrice Dumitra și a Microhidrocentralei Livezeni.
Vor urma dezbateri pentru cele două hidrocentrale din Defileul Jiului, din județul Gorj și Hunedoara. Sunt două investiții începute acum 20 de ani și care au rămas nefinalizate, conform Universului Olteniei.
Cele două hidrocentrale au costat până acum peste 150 de milioane de euro, însă au fost contestate în permanență de organizațiile de mediu. Este și motivul pentru care lucrările sunt oprite de mai mulți ani. Hidrocentralele sunt aproape finalizate, una fiind foarte aproape de a fi legată la rețeaua națională de distribuție a energiei electrice. Dezbaterile publice sunt necesare și obligatorii pentru emiterea Acordului de Mediu.
Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a declarat că hidrocentralele din Defileul Jiului vor fi construite indiferent de numărul de contestații depuse de organizațiile de mediu.
„La dezbaterea publică pe tema finalizării hidrocentralelor din Defileul Jiului, organizată la Târgu Jiu, mi-am reafirmat sprijinul pentru finalizarea acestor proiecte. În fața stagnării impuse ani la rând, trebuie să ne reafirmăm demnitatea și să respingem orice încercare de a opri finalizarea investițiilor vitale pentru viitorul nostru. Gorjul și România nu pot rămâne prizoniere ale unor blocaje perpetuate sub pretextul protejării mediului, atunci când această protecție se dovedește a fi, de fapt, o piedică nejustificată în calea dezvoltării noastre economice și energetice. Hidrocentralele de pe Jiu reprezintă nu doar surse de energie curată și accesibilă, ci și speranța unei prosperități reale pentru comunitățile noastre.
Este timpul să ne luăm destinul în propriile mâini și să nu mai acceptăm pasiv sfaturile celor care par mai degrabă interesați de blocarea, decât de progresul țării.
Avem obligația de a finaliza proiectele în care s-au investit sute de milioane din banii cetățenilor și de a asigura gorjenilor locuri de muncă stabile și bine plătite. Aceasta este nu doar o datorie față de prezent, ci și o moștenire pe care trebuie să o lăsăm generațiilor viitoare.În mandatul meu, voi depune toate eforturile necesare pentru a accelera aceste investiții, garantând sprijinul instituțional necondiționat pentru a duce la capăt ceea ce am început. Refuz să cred că blocajele nejustificate sunt de neînvins. Vom merge înainte, vom finaliza hidrocentralele, iar Gorjul va deveni un exemplu de dezvoltare durabilă și prosperitate”, a declarat Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.