Guvernul Ciolacu se ține de cuvânt: a introdus salariul minim european în România

Publicat: 21 iun. 2024, 10:07, de Ziarul Puterea, în ACTUALITATE , ? cititori
Guvernul Ciolacu se ține de cuvânt: a introdus salariul minim european în România

Guvernul Ciolacu a aprobat introducerea salariului minim european. Creșterea salariului minim nu va mai fi decisă politic, ci în baza unor formule clare care oferă predictibilitate atât pentru angajați, cât și angajatori. Conform Directivei Europene, venitul minim brut va reprezenta 50% din câștigul salarial mediu brut. România face pași decisivi pentru atingerea acestei ținte prin majorarea salarială până la 3.700 lei, de la 1iulie.

”Introducem salariul minim european în România, în concordanță cu Directiva Europeană și după consultări cu partenerii sociali. De fapt, urmărim protejare a puterii de cumpărare cu un câștig salariul mediu brut cât mai aproape de 50% din salariul mediu net pe economie și raportat la productivitatea muncii. Reamintesc că din 1 iulie, majorăm salariu minim 3300 la 3700 lei și vor beneficia circa 1,8 milioane de angajați”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern.

Proiectul de lege, care va fi supus adoptării de către Parlamentul României în regim de urgență, se aplică tuturor salariaților din sectorul public și privat din România.

Noul mecanism pentru stabilirea salariului minim brut pe țară se bazează pe criterii obiective, în linie cu orientările UE. Aceste criterii includ puterea de cumpărare a salariului minim, nivelul general al salariilor, rata de creștere a acestora și evoluția productivității la nivel național.

Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social va fi organismul responsabil de consultările cu partenerii sociali pentru implementarea acestei directive. Legea prevede, de asemenea, adoptarea unui plan de acțiune pentru promovarea negocierilor colective și sancționarea nerespectării dispozițiilor privind garantarea salariului minim brut pe țară, cu amenzi între 3.000 și 5.000 de lei pentru fiecare persoană afectată.

Introducerea unui salariu minim european ar putea avea multiple beneficii pentru economia României. În primul rând reducerea inegalității salariale. În plus, creșterea veniturilor românilor, mai ales a celor care sunt plătiți cu salariul minim, ar putea stimula consumul intern și creșterea puterii de cumpărare. Avantaje ar fi și pentru antreprenori care ar avea parte de predictibilitate atunci când vine vorba de majorarea salariilor în companii care, de cele mai multe ori, sunt strâns legate de modificări ale salariului minim.

Creșterea veniturilor, prioritatea Guvernului Ciolacu 

Majorarea salariului minim de la 1 iulie la 3.700 de lei decisă deja de Guvernul Ciolacu a fost un pas important pentru introducerea salariului minim european de la 1 ianuarie. Astfel, salariul minim net ajunge la aproximativ 450 de euro, deci această majorare contribuie la echilibrarea diferenței dintre salariul minim și salariul mediu. Potrivit INS, venitul mediu a depășit suma de 1.000 de euro lunar, în condițiile în care în luna iunie, momentul în care Marcel Ciolacu a preluat funcția de premier, salariul mediu net era de 4.600 lei.

Românii încep să resimtă și în buzunar efectele măsurilor luate de Guvern sub conducerea lui Marcel Ciolacu. Salariul mediu net a crescut, în luna martie, cu aproape 14% față de aceeași perioadă a anului trecut, și a ajuns la 5.185 lei, adică 1.043 de euro. Această creștere reprezintă un progres semnificativ în direcția stabilității economice și a îmbunătățirii calității vieții pentru milioane de români.

În contextul în care se salariul mediu continuă să crească, potrivit simulărilor făcute, este de așteptat ca, de la 1 ianuarie, salariul minim să ajungă la 4.100-4.200 de lei,  adică o creștere cu încă 4-500 de lei.  Ar fi a treia majorare a salariului minim de când Guvernul este condus de Marcel Ciolacu.