UPDATE Președintele Iohannis va face declarații la ora 18.00 | Guvernul Cîțu a picat | Reacțiile principalilor actori politici
Guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis. Moțiunea de cenzură a fost votată de 281 de parlamentari, mai mult decât necesarul de 234 de voturi. Mai multe scenarii se vehiculează în acest moment. Iohannis va avea consultări cu partidele politice și va desemna un nou premier.
Știre în curs de actualizare
UPDATE 15.40: Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, 5 octombrie, că va face declarații la ora 18.00, la Cotroceni. Reacția vine după căderea Guvernului Cîțu.
Reacții după căderea Guvernului Cîțu
Dacian Cioloș, președintele USR PLUS: „După această moțiune, jocul politic se resetează. USR PLUS a suștinut moțiunea. Vrem să discutăm pentru un guvern de reforme. USR PLUS are varianta reînceperii discuțiilor cu PNL, dacă PNL își va dori acest lucru, cu alt premier. Sau cealaltă variantă este rămânerea în opoziție, dacă PNL va face majoritate cu PSD. Majoritate pe care au mai făcut-o la moțiunea depusă de noi.
Ce s-a întâmplat azi se putea întâmpla acum multe săptămâni, problema era rezolvată deja. Mingea e și în terenul domnului președinte Iohannis. Așteptăm să ne invite la consultări. Singura formula de guvernare este cea cu PNL, UDMR, dar fără Cîțu.
Firesc e ca primul pas să fie făcut de PNL, dacă își dorește coaliție cu USR PLUS. Dacă PNL ne propune, putem avea discuția și înainte de consultări. Noi discutăm cu PNL, dar așteptăm să vedem ce vrea PNL și cine decide. Nu putem discuta cu bucăți din PNL. Dincolo de formula de guvern de tehnocrați, cel mai important e programul de reforme. Cele propuse de noi au tot fost amânate. Acum avem și PNRR, care conține reforme. Cel mai bine putem susține reformele din guvern.
Un guvern de tehnocrați nu e pe radarul nostru. Eu am condus un asemenea guvern de tehnocrati și stiu câte limitări ar avea. Nu vă pot spune că vom vota orice nume, haide să vedem ce nume e acolo. Dar suntem deschiși.
Ne-am ars de două ori cu Florin Cîțu. Problema noastră a fost cu comportamentul premierului Cîțu în guvern, care a împins proiecte legislative importante, fără să se consulte cu noi. Acum e presedintele PNL, putem sta de vorbă, atâta timp cât luăm decizii politice. Dacă PNL va continua să fie neserios, nu vom continua colaborarea. Dar PNL să-și rezolve problemele interne.
Eu îmi doresc ca președintele Klaus Iohannis să dorească refacerea coaliției. Dar nu am văzut nicio acțiune referitoare la refacerea coaliției. Nu ne-am pus problema suspendării președintelui, nu ar rezolva criza. Prioritatea este un guvern”.
Ludovic Orban, declarații: „Soluția pe care am susținut-o este simplă, la îndemâna PNL și a coaliției: refacerea coaliției de guvernare. Este nevoie doar de actori credibili, responsabili. Să dea României un guvern care să se apuce de treabă. Poziția mea este clară.”
Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat după căderea guvernului, că nu este adeptul crizelor politice și că decizia este pe masa președintelui.
Dan Barna (vicepreședintele USR PLUS): ”Participăm cu responsabilitate la consultări. Dacian Cioloș are legitimitate maximă. Evident, dacă mergem pe acordul din coaliție, opțiunea este a PNL.
Din rezultatul congresului de la PNL înțeleg că Florin Cîțu îi reprezintă, deci vom discuta cu domnia sa, dacă PNL propune alt premier. Problema premierului a fost rezolvată azi. Să vedem ce va urma în urma consultărilor. Sper să nu se prelungească această criză politică. Am văzut că PSD murea de grija stabilității politice. Devreme ce avem deja o structură de coaliție, putem rezolva repede criza.
Sunt mai multe personalități în PNL care pot fi un premier decent. Nu fac analize, nu dau nume. Miza ține de reformele din programul de guvernare, blocate până acum de Cîțu. Dacă PNL e de acord cu aceste reforme, putem discuta.”
Întrebat dacă l-ar susține pe Dan Vîlceanu ca premier, în coaliție sau din afara ei, Barna a refuzat să răspundă: „Evit orice speculație. E decizia președintelui. USR rămâne consecvent pe reforme. Daca nu facem parte din guvernare, discutăm pe fiecare proiect.”
Dan Barna mai spune că „nu se pune problema unei alianțe cu PSD sau AUR sub nicio formă”.
Record de voturi pentru doborârea unui guvern
Din numărul total de 466 de parlamentari au fost prezenți 318. Voturi 281, din care valabil exprimate 281, toate pentru moțiune.
Surse: Joi, președintele Iohannis ar urma să se întâlnească cu partidele, la Cotroceni.
Scenariile posibile în continuare
Sunt mai multe scenarii posibile în acest moment:
1. Președintele Iohannis vine cu propunerea Lucian Bode, care ar calma apele până la primăvară, propunere care ar fi votată de USR, doar dacă primește ministerele negociate cu Orban. Scenariu puțin probabil, spun sursele.
2. Varianta Lucian Bode, care să facă un guvern minoritar, susținut de PSD până la primăvară, sub pretextul exploziei numărului de cazuri de covid. Ar fi greu de organizat anticipatele, dacă președintele Iohannis ar propune și a doua oară, un premier care ar fi respins de Parlament.
3. PNL să opteze pentru anticipate, scenariu puțin probabil din motive electorale.