Guvernul Ciucă vrea digitalizare, dar crește vertiginos numărul de bugetari!
Se pare că Guvernului Ciucă nu-i ajunge numărul de bugetari pentru a-și implementa politicile. Numărul de salariați la stat a crescut foarte mult în timpul guvernării prezente. Funcțiile nou înființate în organigrame nu sunt doar de execuție, sunt foarte multe și de secretari de stat, secretari generali, directori etc.
Numărul de bugetari crește, dar populația scade. Conform datelor INS, populația României a scăzut cu peste 1 milion de persoane. În mediul rural, sunt multe comune care au scăzut sub numărul minim care le permite organizarea de alegeri. Totuși, niciun primar în funcție, nu declară exact numărul de locuitori pentru a nu pierde funcția sau numărul de locuri în administrația locală. Inclusiv persoanele decedate nu sunt declarate sau sunt cu întârziere comunicate la DEPABD. Cu toate că tinerii pleacă de la sate, numărul locuitorilor pare să rămână constant.
În ce ceea ce privește administrația centrală, se înființează noi instituții și agenții. Pe lângă acestea, organigramele instituțiilor vechi devin din ce în ce mai stufoase.
Guvernul Ciucă are o „armată” de secretari de stat
Guvernul condus de Nicolae Ciucă a ajuns, prin reorganizări succesive ale ministerelor, să aibă nu mai puțin de 132 de secretari și subsecretari de stat, iar cinci funcții sunt încă vacante, ceea ce înseamnă că numărul lor va ajunge la 137. În plus, sunt și aproape 50 de funcții de secretari generali și adjuncții lor.
Ultima funcție de secretar de stat a fost înființată de exemplu în martie, de Tanczos Barna la Ministerul Mediului. Astfel, acest minister ajunge să aibă șapte secretari de stat un secretar general și trei secretari generali adjuncți, pe lângă o serie de directori, șefi serviciu și de birou. Ministerul are în subordine și agenții, tot conduse tot de persoane cu rang de secretar de stat. Astfel se ajunge ca numărul de bugetari să fie unul record! Precedentul record fusese deținut de Guvernul Dăncilă, care la preluarea avea 110 secretari de stat.
Se înființează noi companii de stat
Guvernul Ciucă a mai dat verde și la înființarea de noi companii de stat pe lângă ministere sau alte autorități centrale sau locale. Inițiativă a fost motivată de „evenimentele extraordinare” din perioada 2020-2022, de la pandemie la război, dar și reformele asumate de România prin PNRR. Acest act normativ nu a fost pus în dezbatere publică, ci adoptat printr-o ordonanță de urgență. Astfel, alte societăți cu consilii de administrație și aparat executiv cu funcții bine plătite vor apărea precum ciupercile după ploaie.
Câți bugetari sunt în România?
Față de anul trecut numărul de bugetari a crescut cu peste 16.000. Proporțional au crescut și cheltuielile de personal. La acest moment sunt peste 1,3 milioane de bugetari.
De precizat că de la 1 ianuarie 2023 au crescut salariile bugetarilor cu până la 10% prin Ordonanța Trenuleț. Deci vom vedea o creștere a cheltuielilor de personal. Reamintim și că IT-știi bugetari nu mai au impozit pe venit din 2023.
Conform execuției bugetare, cheltuielile de personal au crescut cu 5,2% în 2022, la 117,6 miliarde lei, reprezentând 8,2% din PIB.
Cei mai mulți angajați bugetari sunt în administrația centrală: 817.589 persoane (număr mai mare cu circa 10.000).
Citește și: Câți miniștri și secretari de stat plătește Guvernul Ciucă? Fără număr!