Guvernul dă 2 milioane pe „informare publică, promovarea imaginii și intereselor românești peste hotare”
O Hotărâre adoptată de Guvern prevede alocarea a două milioane lei pentru „Proiecte de comunicare, informare publică și promovarea imaginii și intereselor românești peste hotare“. Concret, vorbim de bani pentru evenimente, dezbateri publice, sondaje de opinie sau editarea unor broșuri.
Finanțarea vizează proiectele și acțiunile realizate de Departamentul pentru dezvoltare durabilă, independent sau în parteneriat cu instituții publice, organizații neguvernamentale, asociații și fundații din țară ori străinătate.
Pentru ce sunt banii? Pentru tot felul de întâlniri, cum ar fi organizarea și participarea la proiecte, acțiuni, evenimente de comunicare, organizarea de consultări și dezbateri publice, de evenimente și campanii de comunicare și informare referitoare la strategii, programe și politici publice guvernamentale și/sau subiecte și teme de actualitate în plan intern și/sau european/internațional, precum și de acțiuni destinate diseminării informațiilor de interes public privind actul de guvernare și politicile guvernamentale.
Se mai dau pentru achiziționarea unor sondaje de opinie, studii, evaluări, rapoarte și analize de politici publice și strategii pentru optimizarea programelor și strategiilor guvernamentale. Se finanțează și achiziționarea unor programe și aplicații informatice, baze de date, rapoarte/analize interne și internaționale în domenii de interes guvernamental, inclusiv pentru promovarea și conștientizarea importanței dezvoltării durabile.
O altă destinație a banilor poate fi achiziționarea/ realizarea, editarea, traducerea, tipărirea, multiplicarea și difuzarea în țară și în străinătate a unor materiale de prezentare și promovare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, a celor 17 obiective de dezvoltare durabilă, a Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, precum și a unor materiale de promovare și informare internă cu privire la politicile și strategiile guvernamentale și la politicile UE.
În acest caz, lista este lungă: cărți, broșuri, publicații periodice, enciclopedii, dicționare, pliante, albume, albume foto, manuale, manuale școlare, tipărituri, bannere, pixuri, stilouri, afișe, hărți, atlase, agende, calendare, compact-discuri, DVD-uri, insigne, monede și medalii comemorative și/sau aniversare, produse filatelice, obiecte de artizanat, obiecte decorative, tablouri, produse culinare tradiționale, instrumente muzicale, drapele, stegulețe, uniforme de diverse tipuri, piese de recuzită și obiecte de vestimentație, materiale sportive, materiale promoționale și alte materiale.
Tot din acest buget pot fi plătite organizarea, finanțarea și participarea la seminare, colocvii, schimburi de experiență, vizite de documentare, întâlniri de lucru, conferințe, mese rotunde, workshopuri, târguri, expoziții, festivaluri, congrese, evenimente publice și reuniuni desfășurate în țară și în străinătate, inclusiv acțiuni și proiecte organizate de instituții UE, ONU și alte instituții naționale și internaționale sau organisme asociate acestora, pe tema politicilor publice guvernamentale, a promovării actului de guvernare, implementării Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă și a susținerii comunicării europene.