Guvernul dă, de la Timișoara, un cadou Timișoarei, de 836 milioane de lei
Guvernul Ciolacu va ține ședința de azi la Timișoara iar unul din proiectele ce le va adopta este construcția stadionului din municipiu.
Un proiect de Hotărâre de Guvern ce va fi adoptat în ședința Cabinetului Ciolacu ce va avea loc la Timișoara propune construirea unui stadion nou în municipiul de pe malul Begăi în locul stadionului vechi. Arena va fi de tipul stadioanelor dedicate fotbalului, fără pistă de atletism, cu tribunele construite imediat în jurul terenului înierbat, cu următoarea alcătuire generală:
-Tribunele pentru spectatori sunt divizate în două inele: superior și inferior, între acestea găsindu-se inelul intermediar, de distribuție către sectoarele de scaune pentru spectatori.
– Pe latura estică a stadionului se găsește tribuna 1, cea care adăpostește locurile pentru spectatorii VIP și presă, iar sub tribună, spațiile pentru echipe, presă, oficiali și spații de protocol pentru publicul VIP. Tribuna 1 concentrează, sub planul gradenelor, singurele spații închise încălzite ale stadionului.
Dat fiind că, inelul 1 (inferior) este construit deasupra terenului, stadionul va beneficia, sub întreaga amprentă a tribunelor, cu excepția tribunei 1, de spații construite ce nu sunt necesare pentru funcțiunea de bază, urmând ca acestora să li se dea o destinație distinctă, complementară. Spațiile complementare, ce însumează o suprafață de aproape 15.000 mp, urmează să fie amenajate după inaugurarea clădirii.
Parterul tribunei 1, fiind direct accesibil de la nivelul stradal, respectiv dinspre zona de debarcare, va adăposti spațiile pentru sportivi, precum și funcțiunile conexe desfășurării meciurilor, ce au nevoie de o relație funcțională facilă și directă cu spațiile sportivilor ori cu incinta de joc, respectiv: spații pentru presă (conferințe, lucru presă scrisă și fotografii), securitate meciuri, birouri organizator, birourile administrative ale clubului etc. Regimul de înălțime local al tribunei 1 este S+P+6E, fară însă ca voluml construcției în această zonă să crească. Practic, cele 4 nivele suplimentare parțiale se înscriu în volumul etajului 2 general al stadionului.
Etajele 1 și 2 ale tribunei 1 adăpostesc spațiile pentru VIP, etajele 3 și 4 adăpostesc spații pentru spectatorii VIP 0 – lojele – nivele intermediare cu regim de supantă (nu ocupă întreaga amprentă a nivelelor, având deschidere liberă către atrium acces).
La etajele 5 și 6 se găsesc spațiile pentru presă pe perioada meciurilor, atât presa scrisă cât și presa radio/tv, precum și încăperile pentru supravegherea incintei stadionului și regia spectacolelor. Subsolul tribunei 1 se extinde în afara amprentei stadionului, rezultând o suprafață de peste 8000 mp. Aici se găsesc parcarea pentru publicul VIP și parțial pentru presă, gospodăria de incendiu și centrala termică.
Stadionul va corespunde următoarelor clasificări competiționale:
– conform NP 066-02: stadion tip arenă, cu capacitatea mare (peste 25.000 de locuri) și de categoria I – nivel de competiție internațional;
– conform UEFA: stadion de categoria 4, conform „UEFA Stadium Infrastructure Regulations – Edition 2018”.
– conform FRF: stadion de categoria I – nivel internațional de competiție. Principalele capacități: Capacitate nominală stadion: 30000 locuri Distribuție locuri: – public general 30596 locuri locuri.
Principalele capacități: Capacitate nominală stadion: 30000 locuri. Distribuție locuri:
– public general 30596 locuri locuri
– persoane cu handicap locomotor 144 locuri
– persoane cu alte tipuri de handicap 48 locuri
– locuri insotitori 96 locuri
– VIP locuri în tribune 930 locuri
– VIP locuri în tribune 336 locuri
– locuri presa 150
– locuri conexe presa 170 locuri
Notă: Numărul de locuri real presupune o rezervă suplimentară de aproximativ 5%, care asigura posibilitatea organizatorului de a păstra anumite sectoare goale, pentru separarea galeriilor, la meciurile cu risc.
– 2 spații pentru parcarea autocarelor și minimum 10 locuri de parcare pentru vehicule ale echipelor
– 190 (minimum 180) locuri de parcare pentru publicul VIP și, pana la amenajarea parcării din vecinătate, pentru presă, din care minimum 150 locuri pentru publicul VIP.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei va asigura finanțarea cheltuielilor aferente realizării obiectivului de investiții prin Programul național de construcții de interes public sau social derulat de „C.N.I.” – S.A. în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 25/2001 privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii „C.N.I.” – S.A., aprobată cu modificări prin Legea nr. 117/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Unitatea administrativ-teritorială Județul Timiș va finanța, conform legii, cheltuieli în sumă de 22.329 mii lei (inclusiv TVA) pentru:
-Branșarea la utilități a întregii clădiri, cu respectarea consumurilor din documentație;
-Lucrări de amenajare exterioare – în afara amplasamentului/limitelor cadastrale ale terenului care se va preda către CNI SA.
Ceartă Nica-Simonis
În pragul unei ședințe istorice a Guvernului la Timișoara, atmosfera politică este încinsă pe scena județului Timiș. Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a aruncat critici aspre asupra ideii organizării acestei întâlniri guvernamentale în orașul de pe Bega. Replicile nu au întârziat să apară, iar Alfred Simonis, contracandidatul său din partea social-democraților, nu s-a sfiit să răspundă la atacuri.
În centrul controversei se află nu doar evenimentul în sine, ci și finanțarea unei investiții de mare anvergură: construcția noului Stadion „Dan Păltinișanu”. Alin Nica a exprimat dorința ca, în paralel cu această ședință, să aibă loc și o dezbatere privind descentralizarea și regionalizarea, însă presiunile din partea social-democraților ar fi dus la abandonarea acestei propuneri.
Replica lui Alfred Simonis nu s-a lăsat mult așteptată. El a caracterizat demersul lui Nica ca fiind o încercare de a „murdări” evenimentul de mâine, sugerând că acesta ar încerca să blocheze deliberat adoptarea hotărârii de guvern referitoare la finanțarea stadionului.
Simonis nu s-a oprit aici și a continuat să aducă acuze grave la adresa lui Nica, afirmând că acesta și-ar fi construit întreaga carieră politică pe conflicte și scandaluri, lipsindu-i proiecte constructive cu care să se poată mândri.
Pe de altă parte, Nica nu s-a lăsat impresionat de acuzațiile lansate de contracandidatul său, remarcând că, în ciuda amenințărilor, ședința de guvern va avea loc conform programului stabilit.
În acest context tensionat, se conturează o confruntare electorală acerbă între cei doi protagoniști, iar bătălia pentru susținerea publicului pare să fie mai aprigă ca niciodată. Restează de văzut cum se vor reflecta aceste dispute în rezultatul alegerilor viitoare și, mai important, în evoluția și dezvoltarea județului Timiș în anii ce vor urma.
Timiș