Guvernul, o primă măsură bună contra scurgerii fără noimă a banilor în buzunarele bugetarilor
Șefii instituțiilor de stat nu mai au voie să mărească salariile subordonaților după cum le trece prin cap.
Cabinetul Ciolacu a luat o măsură curajoasă pe fondul unor ieșiri nervoase ale sindicatelor care cer bani mai mulți în condițiile în care veniturile la buget sunt insuficiente iar deficitele, deși se mai diminuează, sunt încă la niveluri inacceptabile.
Practic, în ultima ședință de Guvern, s-a adoptat un proiect de OUG care le interzice șefilor de instituții de stat să le mărească salariile bugetarilor din subordine prin decizii administrative care nu au la bază o lege.
Astfel, se oprește hemoragia scurgerii banului public în buzunarele bugetarilor după bunul lor plac. Bugetul va mai respira după această OUG pentru că nu va mai fi presat cu tot felul de cheltuieli anapoda în scopul îmbuibării unei mase importate din categoria bugetarilor.
Chiar dacă măsura e una bună, nu este însă de ajuns pentru că numărul bugetarilor crește permanent, în ciuda a ce se spune că s-au blocat angajările la stat. Dacă acum câțiva ani vorbeam de 1,2 milioane de bugetari, azi ne învârtim în jurul a 1,3 milioane. Nu este nicio dramă dacă se reduce drastic numărul acestora, până la 600 mii, de exemplu, pentru că economia privată îi așteaptă cu brațele deschise, iar pentru performanțe serioase chiar și cu salarii consistente, conforme cum calitatea muncii.
În ultima vreme, a avut loc mai multe proteste ale sindicatelor din zona bugetarilor care s-au plâns salariile mici. Toată aceste manifestări sunt ambalate într-o dramă fără de final pentru că sectorul de stat este considerat ca singura zonă în care sindicaliștii pot respira. Nicidecum, alternativele sunt uriașe și chiar mai profitabile! Dar ce facem cu inactivitatea multora dintre bugetari? Aici e mare problemă!
Iată ce prevede OUG adoptată de Cabinet:
Actul normativ prevede ca, începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, conducătorii autorităților/instituțiilor publice care au calitatea de ordonator de credite nu mai pot emite acte administrative prin care să stabilească drepturi de natură salarială suplimentare față de cele stabilite în legislația specifică în vigoare.
Astfel, se reglementează și faptul ca instituțiile publice, indiferent de modalitatea de organizare și finanțare, nu vor mai putea raporta în categoria arierate eventualele drepturi de natură salarială, stabilite prin acte administrative emise de conducătorii acestora, suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare și contribuțiile aferente acestora, sumele respective raportându-se în categoria plăți restante.
Prin actul normativ se va debloca situația existentă în prezent în cazul unor instituții publice, astfel încât să-și poată desfășura în continuare activitatea pentru care au fost create.
Eventualele provizioane înregistrate în contabilitate de instituțiile publice, pentru categoriile de datorii față de personal, reprezentând drepturi de natură salarială, stabilite prin acte administrative emise de conducătorii acestora, suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare și contribuțiile aferente acestora, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se anulează.