Guvernul prelungește cu doi ani termenul pentru finalizarea investițiilor PNDL

Publicat: 28 aug. 2024, 06:46, de Autor: Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Guvernul prelungește cu doi ani termenul pentru finalizarea investițiilor PNDL

Guvernul României va adopta în ședința de azi o ordonanță care permite prelungirea termenelor pentru finalizarea investițiilor incluse în Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), etapele I și II. Această măsură vine în sprijinul beneficiarilor programului, oferindu-le o perioadă suplimentară de doi ani pentru a finaliza proiectele de infrastructură pentru care nu s-a realizat recepția lucrărilor până la datele limită de 31 decembrie 2024 și 31 decembrie 2025.

Conform ordonanței, beneficiarii care nu au finalizat lucrările până la termenul stabilit pot solicita prelungirea contractelor de finanțare multianuale încheiate cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Totuși, această prelungire nu se aplică proiectelor pentru care nu au fost solicitate transferuri de la bugetul de stat până la momentul cererii de prelungire.

Pentru a implementa această prelungire, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va modifica, cu cel puțin 15 zile înainte de expirarea contractelor actuale, ordinele de aprobare a listelor de obiective propuse spre finanțare prin PNDL și contractele de finanțare în derulare. Aceste modificări vor asigura continuitatea finanțării și finalizarea proiectelor de dezvoltare locală care sunt încă în curs.

Schimbări preconizate

Pentru contractele în vigoare la data solicitării, din perioadele de programare 2015-2024, 2016-2025 și 2017-2024, în situația în care cu cel mult 3 luni anterior expirării duratei contractului de finanțare, beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Locală nu au finalizat obiectivele de investiții, aceștia au posibilitatea de a solicita Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prelungirea valabilității contractelor de finanțare cu o perioadă de 2 ani.

Termenul de 3 luni de zile anterior expirării duratei contractului de finanțare, prevăzut pentru identificarea beneficiarilor care nu au finalizat obiectivele de investiții finanțate prin program, este stabilit prin raportare la operațiunile care trebuie efectuate în vederea prelungirii contractelor de finanțare, respectiv: depunerea solicitărilor din partea beneficiarilor, centralizarea acestora, modificarea de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a ordinelor prin care sunt aprobate listele obiectivelor propuse spre finanțare prin Programul național de dezvoltare locală, prevăzute la art. 9 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare locală, aprobată prin Legea nr. 89/2015, cu modificările și completările ulterioare, întocmirea și semnarea de către ambele părți a actelor adiționale la contractele de finanțare.

Termenul este strâns, stabilit foarte aproape de data expirării duratei contractelor de finanțare, 31 decembrie 2024, respectiv 31 decembrie 2025, tocmai pentru a prelungi durata contractelor de finanțare numai a pentru beneficiarii care nu au finalizat obiectivele și care au reală nevoie de prelungire. Beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Locală care până la data solicitării de prelungire a valabilității contractelor de finanțare nu au solicitat niciun transfer de la bugetul de stat pentru finanțarea obiectivelor de investiții ce fac obiectul contractelor nu vor putea beneficia de prelungirea contractelor de finanțare.

Potrivit art. 2 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 105/2023 privind instituirea unor măsuri în derularea Programului național de dezvoltare locală și a Programului național de investiții „Anghel Saligny”, aprobată prin Legea nr. 129/2024, beneficiarilor care, până la data de 31 decembrie 2023, nu au solicitat niciun transfer de sume de la bugetul de stat în baza contractelor de finanțare, nu erau în procedură de atribuire a contractului de achiziție publică, nu au solicitat suplimentarea sumelor în temeiul ordonanței de urgență sau încetarea contractului de finanțare, contractele de finanțare le-au încetat de drept.

Astfel prevederile art. 1 alin. (2) din prezentul proiect se aplică beneficiarilor cărora nu le-au încetat de drept contractele de finanțare la data menționată, respectându-se principiul instituit anterior prin OG nr. 28/2022 și OUG nr. 105/2023, în sensul că beneficiul prelungirii termenului contractului de finanțare este instituit numai în favoarea beneficiarilor care au avansat în demersurile lor în vederea realizării obiectivelor de investiții, după multiple facilități acordate prin acte normative anterioare. În acest sens, se consideră inoportună acordarea posibilității de prelungire a valabilității acestor contracte de finanțare, acestea urmând a înceta prin ajungere la termen.

În vederea punerii în aplicare a dispozițiilor de mai sus, cu cel puțin 15 zile înainte de data expirării duratei contractelor de finanțare, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va modifica în mod corespunzător ordinele ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației prin care sunt aprobate listele obiectivelor propuse spre finanțare prin Programul național de dezvoltare locală, prevăzute la art. 9 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare locală, aprobată prin Legea nr. 89/2015, cu modificările și completările ulterioare, și contractele de finanțare aferente acestora aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentului proiect.

Descrierea generală a beneficiilor și costurilor estimate ca urmare a intrării în vigoare a actului normativ

Prin prezentul proiect se instituie în favoarea beneficiarilor PNDL posibilitatea prelungirii duratei contractelor de finanțare cu o perioadă de până la 2 ani, asigurându-le un termen rezonabil în vederea rezolvării problemelor întâmpinate și finalizării obiectivelor de investiții prin care se asigură echiparea unităților administrativ-teritoriale cu toate dotările tehnico-edilitare, în vederea creșterii standardului de viață al comunităților locale. Prin finalizarea proiectelor de canalizare finanțate prin PNDL se asigură înregistrarea unor progrese privind conformarea la cerințele Directivei 91/271/CEE privind tratarea apelor urbane reziduale, ceea ce sprijină statul în demersurile efectuate în acest sens.

Impactul social

Investițiile sunt oportunități reale pentru creșterea calității serviciilor la consumatori și relansarea industriei locale prin crearea de locuri de muncă și revigorarea economiei. În același timp, odată cu punerea în funcțiune a investițiilor realizate prin program se asigură o revigorare a infrastructurii publice locale, cu reale beneficii pe termen mediu și lung în creșterea bunăstării cetățenilor, dezvoltarea turistică, creșterea calității serviciilor prestate etc.