Guvernul propune modificări majore pentru Ministerul Justiției: Redimensionare și optimizare

Publicat: 30 mai 2024, 06:13, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
Guvernul propune modificări majore pentru Ministerul Justiției: Redimensionare și optimizare

Guvernul va adopta în ședința de joi un proiect de Hotărâre privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, instituție condusă de Alina Gorghiu.

Principalele modificări stipulate în proiectul de Hotărâre sunt următoarele:

– preluarea, într-o formă actualizată şi îmbunătăţită, a dispoziţiilor Hotărârii Guvernului nr. 652/2009, astfel încât să se asigure un cadru adecvat realizării obiectivelor asumate în vederea asigurării bunei funcţionări a justiţiei, ca serviciu public, a aplicării normelor privind drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, precum şi apărării ordinii de drept;

– actualizarea atribuţiilor Ministerului Justiţiei în acord cu noile legi ale justiţiei intrate în vigoare la data de 16 decembrie 2022;

– desființarea unui număr de 4 posturi vacante, din care 3 aferente funcţiei publice şi unul de natură contractuală, rezultând un număr maxim de posturi la nivelul Ministerului Justiţiei de 430 de posturi;

– desfiinţarea structurilor organizatorice care funcţionează ca birouri, potrivit art. XVIII alin. (2) din Legea nr. 296/2023, cu reorganizarea corespunzătoare a direcţiilor din care acestea au făcut parte, personalul, atribuţiile şi activităţile din structurile desfiinţate fiind preluate în cadrul direcţiilor/serviciilor din care au făcut parte; sunt avute în vedere Biroul Avizare din cadrul Direcţiei Contencios şi Biroul Consiliul Superior al Magistraturii, organizare instanţe şi Ministerul Public din cadrul Direcției Resurse Umane; în ceea ce privește Compartimentul Publicitate Mobiliară, organizat la nivel de birou potrivit Ordinului ministrului justiţiei nr. 3430/2021, date fiind prevederile art. 5 alin. (2) din Legea nr. 297/2018 privind publicitatea mobiliară, republicată, care impun organizarea unei structuri distincte care să aibă responsabilitatea de a exercita atribuţiile Ministerului Justiţiei, în calitate de Autoritate de Supraveghere a Registrului Naţional de Publicitate Mobiliară, acesta va rămâne compartiment de sine stător în coordonarea directă a ministrului justiţiei, fară a fi însă organizat ca birou. Referitor la situaţia personalului încadrat în cele trei funcţii de şef birou desfiinţate – dintre care două vacante şi unul ocupat prin delegare -, precizăm că în cadrul Ministerului Justiţiei, funcţiile de conducere de şef birou, sunt aferente posturilor aparţinând categoriei profesionale a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, posturi exceptate de la desfiinţare conform prevederilor art. XVII alin. (1) lit. g) Legea 296/2023, acestea, fiind transformate în funcţii de execuţie. De asemenea, odată cu desfiinţarea funcţiilor de şef birou se desfiinţează şi structurile care funcţionează organizate la nivel de birou, personalul angajat în cadrul acestor birouri urmând a fi preluat în cadrul structurilor din care făceau parte birourile, odată cu aprobarea noii organigrame;

– reorganizarea Direcţiei Corpul de control al ministrului în sensul organizării acestei structuri la nivel de serviciu; de asemenea, prin proiect se propune schimbarea denumirii acestui compartiment în Corpul de control al ministrului. Structura are prevăzute un număr de 16 posturi, iar din perspectiva dispoziţiilor art. XX alin. (1) din Legea nr. 296/2023, aceasta urmează a fi reorganizată la nivel de serviciu, urmând ca posturile de conducere şi execuţie, precum şi personalul încadrat pe aceste posturi să fie preluate in corpore în cadrul Corpului de control al ministrului, organizat la nivel de serviciu, cu menţinerea competenţelor şi atribuţiilor structurii de control.

În ceea ce priveşte numărul total al funcţiilor de conducere, precizăm că la nivelul Ministerului Justiţiei, în prezent sunt respectate respectate dispoziţiile art. 391 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora, „numărul total al funcţiilor publice de conducere din cadrul fiecărei autorităţi sau instituţii publice, cu excepţia funcţiilor publice de secretar general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, precum şi a funcţiilor publice de conducere a căror ocupare se face prin detaşare cu personal din cadrul instituţiilor din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, conform statelor de organizare aprobate, în condiţiile legii, este de maximum 12% din numărul total al posturilor aprobate.”

Potrivit noilor dispoziţii prezentate supra, numărul total al funcţiilor de conducere din cadrul instituţiei publice trebuie să fie de maximum 8% din numărul total al posturilor aprobate la nivel de ordonator principal de credite. Ministrul Justiţiei are calitatea de ordonator principal de credite pentru instituţiile subordonate Ministerului Justiţiei, respectiv pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Institutul Naţional pentru Expertize Criminalistice, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Direcţia Naţională de Probaţiune, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, Agenţia Naţională pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate, Spitalul „Prof.Dr.C. Angelescu”, Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu, care au calitate de ordonatori secundari şi terţiari de credite.

Din coroborarea datelor prezentate, rezultă respectarea normativului privind numărul total al posturilor aprobate la nivel de ordonator principal de credite, în ceea ce priveşte numărul total al funcţiilor de conducere din cadrul Ministerului Justiţiei. Astfel, prin aplicarea prevederilor Legii nr. 296/2023, numărul total al posturilor aprobate la nivelul ordonatorului principal de credite va fi de 19745, numărul total al funcţiilor de conducere va fi de 1366, iar prin aplicarea procentului de 8% acestui număr total, rezultă că numărul total permis este de 1580 de funcţii de conducere la nivel de ordonator principal de credite.

Măsurile propuse prin proiect au ca obiectiv eficientizarea activității Ministerului Justiţiei, respectiv diminuarea cheltuielilor bugetare ale acestuia ca urmare a reducerii numărului de posturi vacante, precum şi a reducerii numărului de posturi de conducere.

MJ