Guvernul recunoaște oficial că riscă să piardă bani europeni DOCUMENT
Guvernul va adopta azi în regim de urgență un act normativ care a elimina riscul iminent al blocării unor fonduri europene.
Prin Ordonanța Guvernului nr. 15/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente reducerilor procentuale şi corecţiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislaţia din domeniul achiziţiilor publice pentru Programul operaţional sectorial Mediu 2007 – 2013 şi pentru Programul operaţional Infrastructură mare 2014 – 2020, a fost creat cadrul legislativ care permite suportarea de la bugetul de stat a creanţelor bugetare rezultate din corecţiile financiare aplicate pentru neregulile constatate în desfăşurarea procedurilor de achiziţii publice, se arată în nota de fundamanetare a unui proiect de OUG.
Având în vedere faptul că, în cadrul Programului operaţional Infrastructură Mare 2014- 2020 un număr de 32 de proiecte din sectorul de apă și apă uzată, în valoare de peste 6,7 miliarde de euro din care au fost certificate cheltuieli de numai aprox. 2 miliarde euro în perioada de programare 2014- 2020, nu au fost finalizate în perioada de eligibilitate aferentă perioadei de programare, autorităţile române au convenit cu Comisia Europeană etapizarea acestora astfel încât a doua etapă a proiectelor să fie implementată în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă 2020-2027 (PDD), în baza prevederilor art. 118/118a din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului. Estimăm încheierea tututor contractelor de finanțare până cel târziu la data de 15 Aprilie 2024.
Etapa a doua a acestor proiecte, finanţată prin PDD, include contractele de servicii, furnizare şi lucrări atribuite în cadrul Programului operaţional Infrastructură Mare 2014- 2020 şi preluate integral sau parţial în cadrul PDD, pentru care au fost aplicate prevederile Ordonanței Guvernului nr. 15/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corecţiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislaţia din domeniul achiziţiilor publice pentru Programul operaţional sectorial Mediu 2007-2013, cu modificările și completările ulterioare.
Conform documentului, este necesară modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 15/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente reducerilor procentuale şi corecţiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislaţia din domeniul achiziţiilor publice pentru Programul operaţional sectorial Mediu 2007-2013 și pentru Programul operaţional Infrastructură mare 2014-2020 după cum urmează:
– introducerea în cuprinsul acesteia a Programului Dezvoltare Durabilă;
– înlocuirea denumirii Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene cu denumirea Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Documentul vorbește de de consecinţele negative ale nepromovării în regim de urgenţă a prezentului act normativ, prin imposibilitatea aplicării prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 15/2013 şi a asigurării finanţării proiectelor preluate în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă, cu efecte negative imediate asupra continuării investiţiilor demarate în cadrul Programul operaţional Infrastructură Mare 2014- 2020.
De asemenea, sursa arată că nepromovarea în regim de urgenţă a prezentului act normativ conduce la blocarea plăţilor către beneficiarii POIM din sectorul de mediu ale căror proiecte sunt etapizate în Programul Dezvoltare Durabilă 2021- 2027 și care au beneficiat de prevederile actului normativ a cărui modificare se propune prin prezenta ordonanţa de urgenţă, aspect care va conduce la neîndeplinirea previziunilor de declaraţii de cheltuieli aferente anului 2024, respectiv neîndeplinirea indicatorilor stabiliţi în vederea evaluării intermediare, potrivit art. 18 din Regulamentul (UE) 2021/1060 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 iunie 2021 de stabilire a dispozițiilor comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul de coeziune, Fondul pentru o tranziție justă și Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură și de stabilire a normelor financiare aplicabile acestor fonduri, precum și Fondului pentru azil, migrație și integrare, Fondului pentru securitate internă și Instrumentului de sprijin financiar pentru managementul frontierelor și politica de vize, și astfel se va exclude din alocarea financiară a Programului Dezvoltare Durabilă contravaloarea cuantumului de flexibilitate în valoare de 664 milioane euro.
Consecințele negative care s-ar produce în cazul neadoptării măsurilor propuse în regim de urgență se referă la riscul acumulării unor blocaje în implementarea proiectelor europene, de natură să afecteze într-o măsură sistemică programul, cu posibilitatea afectării în mod negativ a gradului de absorbție a programelor europene, a cerințelor de atingere a indicatorilor de program, cu riscul de a pune România în situația de a returna o parte din sumele încasate de la Comisia Europeană, ceea ce poate avea impact negativ asupra bugetului de stat.
În considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, se impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgență.
Schimbări preconizate
Având în vedere riscul blocării unor componente importante ale Programului Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021-2027, cu potențial impact economic și social la nivel național este imperios necesară extinderea cadrului legal care permite suportarea corecțiilor financiare din bugetul de stat, astfel încât să acopere contractele de achiziție publică finanțate din Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027.
În acest sens, s-a constatat că o parte dintre procedurile de achiziție pentru care au fost aplicate corecții financiare și reduceri procentuale au fost supuse controlului ex-ante al ANAP, ce a vizat verificarea conformității din punct de vedere al regularității și calității documentațiilor de atribuire, la momentul respectiv nefiind formulate nici un fel de observații.
În plus, în majoritatea cazurilor, beneficiarii au întreprins în mod voluntar diligența de a solicita ANAP efectuarea controlului ex ante, pentru asigurarea calității și regularității documentațiilor de atribuire. Prezenta ordonanță de urgență reglementează suportarea de la bugetul de stat, cu încadrarea în prevederile bugetare anuale aprobate cu această destinație, a corecțiilor financiare și reducerilor procentuale stabilite pentru contractele de achiziție publică finanțate din Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027.
Astfel, pentru contractele de achiziție publică/contractele de achiziție sectorială, încheiate de beneficiarii Programului Dezvoltare Durabilă 2021-2027, a căror procedură de atribuire a făcut obiectul verificării la nivel național, plata corecțiilor financiare și a sumelor aferente reducerilor financiare va fi asigurată din bugetul de stat.
Extinderea cadrului legal care să permită suportarea de la bugetul de stat a corecţiilor financiare/reducerilor procentuale are drept scop promovarea unui cadru legal echitabil, respectiv asigurarea tratamentului egal în ceea ce privește regimul acordat la momentul constatării neregulii care a făcut obiectul corecţiilor financiare/reducerilor procentuale, luând în considerare și faptul că în cauză sunt aceleași proiecte de investiţii, aceiași beneficiari și aceleași contracte economice care au beneficiat de finanţare din POIM și vor beneficia de finanţare din Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027.