Guvernul României reduce cu 30% numărul posturilor de conducere în cadrul MMAP

Publicat: 29 iun. 2024, 07:38, de Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
Guvernul României reduce cu 30% numărul posturilor de conducere în cadrul MMAP

Ieri, Guvernul României a aprobat Hotărârea pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 43/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). Această decizie are ca scop optimizarea funcționării ministerului, în conformitate cu prevederile Legii nr. 296/2023, privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

Mircea Fechet, ministrul mediului, apelor și pădurilor, a subliniat importanța reorganizării pentru crearea unei structuri mai eficiente și pentru îmbunătățirea procesului decizional. „Așa cum am promis, îndeplinim cerințele legale, creând o structură mai suplă și premisele unui management performant, cu un flux de lucru mai eficient și un proces decizional mai rapid. Mediul este o tematică prioritară pentru UE, avem nevoie de politici menite să protejeze mediul, biodiversitatea și sănătatea cetățenilor, să promoveze tranziția către o economie circulară, de aceea sper că prin această reorganizare răspundem priorităților la nivel administrativ, redirecționând resurse suplimentare către structurile care gestionează fondurile europene și digitalizarea,” a declarat Fechet.

Noua structură organizatorică a MMAP, realizată cu respectarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, prevede reducerea numărului de posturi de la 591 la 524. Numărul secretarilor de stat va scădea de la 7 la 5, iar numărul posturilor de conducere va fi redus de la 60 la 43. De asemenea, vor fi întărite structurile care gestionează fonduri europene și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Următoarea etapă de reorganizare va viza instituțiile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea MMAP. În cadrul acestora, se vor aplica aceleași principii de reducere a posturilor de conducere, absorbția fondurilor europene și digitalizarea, cu un accent deosebit pe întărirea structurilor teritoriale, care au fost neglijate în ultimii ani.