Guvernul schimbă regulile TVA pentru patronii de firme mici: Ce înseamnă noul plafon de 395.000 lei

Publicat: 16 apr. 2025, 15:15, de Cristian Matache, în Finanțe , ? cititori
Guvernul schimbă regulile TVA pentru patronii de firme mici: Ce înseamnă noul plafon de 395.000 lei

Un document semnat de Alin-Marius Andrieș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, vine cu o serie de clarificări privind efectele transpunerii în legislația națională a Directivei (UE) 2020/285 și a Directivei (UE) 2022/542, printr-un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Codului fiscal.

Care vor fi efectele pozitive asupra întreprinderilor mici prin modificările legislative aduse prin transpunerea directivei?

Potrivit Ministerului Finanțelor, transpunerea Directivei (UE) 2020/285 va aduce următoarele beneficii concrete pentru întreprinderile mici:

  • Extinderea accesului la regimul special de scutire de TVA în cadrul Uniunii Europene. Firmele stabilite în România vor putea solicita aplicarea acestui regim și în alte state membre, dacă nu depășesc plafonul de 100.000 de euro la nivelul UE. De asemenea, firmele din alte state membre vor putea aplica regimul special în România, în aceleași condiții.

  • Majorarea plafonului de scutire de TVA în România, de la 300.000 de lei la 395.000 de lei – nivelul maxim permis de legislația europeană. Astfel, un număr mai mare de întreprinderi mici vor putea beneficia de scutirea de TVA.

Aceste măsuri sunt menite să stimuleze activitatea economică a micilor contribuabili și să le ofere acces la un regim fiscal mai avantajos.

La ce nivel se vor reduce costurile administrative și se va simplifica conformarea fiscală pentru firme?

Ministerul Finanțelor arată că noile prevederi vor reduce semnificativ costurile administrative și vor simplifica procesul de conformare fiscală pentru firmele mici, în următoarele moduri:

  • Prin majorarea plafonului de scutire, mai multe firme vor fi exceptate de la obligația de a colecta, declara și plăti TVA.

  • Prin posibilitatea aplicării regimului de scutire în alte state membre, firmele nu vor mai trebui să se înregistreze în scopuri de TVA, să depună deconturi sau să efectueze plăți în acele state, dacă nu depășesc plafonul general de 100.000 de euro și cel specific fiecărui stat.

  • Prin introducerea facturii simplificate, indiferent de valoarea tranzacției, ceea ce va reduce volumul de documente și va facilita evidența contabilă.

În ansamblu, aceste măsuri contribuie la scăderea poverii birocratice pentru întreprinderile mici și la o mai bună eficiență administrativă.

Care vor fi modificările aduse normelor privind locul prestării serviciilor electronice, pentru a asigura impozitarea acestora în statul de consum?

Odată cu transpunerea Directivei (UE) 2022/542, proiectul de Ordonanță introduce o modificare importantă privind impozitarea serviciilor electronice:

  • Serviciile furnizate prin mijloace electronice (inclusiv evenimente sau activități transmise online) vor fi impozitate în statul membru unde clientul este stabilit, își are domiciliul sau reședința obișnuită.

Această măsură are ca scop garantarea unei impozitări echitabile și alinierea reglementărilor naționale la principiul impozitării în statul de consum, evitând astfel distorsiunile de concurență fiscală între statele membre ale Uniunii Europene.

r193B