Guvernul sparge plafonul împrumuturilor externe! Vrea 7 miliarde de euro în plus din străinătate

Publicat: 16 mai 2024, 10:35, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Guvernul sparge plafonul împrumuturilor externe! Vrea 7 miliarde de euro în plus din străinătate

Cabinetul Ciolacu va adopta azi o Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1264/2010 pentru aprobarea programului-cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes”. 

Prin prezentul proiect de act normativ se intenţionează modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1264/2010 pentru aprobarea programului-cadru de emisiuni de titluri de stat, „Medium Term Notes”. Modificările introduse vizează înlocuirea la art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 1264/2010, a sumei maxime de 68 miliarde de euro sau echivalent euro din orice valută, cu valoarea de 75 miliarde de euro sau echivalent euro din orice valută, în scopul acoperirii necesarului brut de finanţare prin emisiuni de titluri pe pieţele internaţionale de capital pentru anul 2024 și 2025.

De asemenea, în conformitate cu punctul 4.1.c)^1 f) din Hotărârea Guvernului nr. 1470/2007, cu modificările si completările ulterioare, Ministerul Finanţelor intenţionează să menţină și să consolideze rezerva financiară în valută la un nivel de acoperire a necesarului brut de finanţare care să permită preîntâmpinarea eventualelor şocuri externe sau a fenomenelor de contagiune externă care ar putea genera presiuni asupra costurilor de finanţare şi de refinanţare a datoriei publice din cursul anului.

În acest sens, Ministerul Finanţelor va continua procesul de finanţare prin emisiuni de obligaţiuni de stat pe pieţele internaţionale de capital, în conformitate cu obiectivele asumate prin strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale, prin pregătirea etapelor legale necesare pentru valorificarea optimă a ferestrelor de oportunitate care permit execuţia cu eficienţă şi eficacitate a tranzacţiilor, asigurând în acelaşi timp o prezenţă constantă a României pe aceste pieţe.

Programul-cadru de emisiuni de titluri de stat, „Medium Term Notes” (Programul MTN) reprezintă o facilitate neangajantă, care se încheie între Ministerul Finanțelor, în calitate de emitent și un grup de instituţii financiare selectate, în cadrul căreia pot fi lansate periodic emisiuni de titluri de stat pe piețele externe în baza unei documentaţii contractuale standard. Acesta asigură lansarea emisiunilor de obligaţiuni pe pieţele internaţionale de capital în baza procedurilor prevăzute în Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1470/2007, cu modificările şi completările ulterioare, oferind emitentului avantajul accesării pieţelor de capital într-un timp mai scurt decât cel necesar parcurgerii etapelor pentru efectuarea fiecărei tranzacţii individuale, precum şi flexibilitate în structurarea parametrilor emisiunilor, în funcţie de strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale.

Sintagma „Program-cadru de emisiuni de titluri de stat” reprezintă practic „infrastructura contractuală” în baza căreia se pot efectua emisiuni de obligațiuni pe piețele externe, fiind încetățenit ca utilizare pe piețele internaționale de capital, fără a fi asociat în mod direct cu maturitatea instrumentelor emise sau cu durata pe care se poate desfășura un astfel de program. De asemenea, contractele care formează această infrastructură (dealer agreement, agency agreement etc.) sunt guvernate de legea engleză și respectiv legea SUA și sunt revizuite de câte ori este necesar, cu ocazia actualizării anuale a programului MTN.

Prin utilizarea unei documentații juridice standard, în baza căreia se pot efectua emisiuni de obligațiuni pe piețele externe, Ministerul Finanţelor urmăreşte continuarea unor politici de finanţare predictibile, transparente si flexibile care să favorizeze reducerea costurilor pe termen mediu şi lung şi asigurarea unei prezenţe constante a României pe aceste pieţe.

În forma sa actuală, Hotărârea Guvernului nr.1264/2010 pentru aprobarea Programului – cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” (MTN), cu modificările ulterioare, reglementează posibilitatea de a emite obligaţiuni pe pieţele externe, în sumă maximă, în orice moment, de 68 miliarde de euro sau echivalent euro din orice valută. Valoarea obligaţiunilor emise şi nerambursate (în EUR și USD) în cadrul Programului MTN este în prezent de cca. 65,5 miliarde de euro echivalent, suma disponibilă pentru emisiuni de euroobligațiuni în cadrul Programului fiind de aproximativ 2,5 miliarde de euro.

În contextul planului anual de finanțare a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice previzionat pentru anul 2024, se estimează un volum de euroobligațiuni în valoare de aproximativ 8,59,5 miliarde de euro (echivalent), fiind acoperit un volum de 7,9 miliarde de euro echivalent prin emisiunile realizate în prima parte a anului 2024. Totodată, în cursul anului 2024 vor mai ajunge la maturitate euroobligaţiuni în valoare de 1,5 miliarde de euro, respectiv în data de 28 octombrie a.c.. De asemenea, pentru anul 2025 este estimat la momentul actual un volum de emisiuni de euroobligațiuni de 8,5 miliarde de euro.

Deoarece plafonul Programului MTN se eliberează la momentul rambursării unor obligaţiuni, în calculul majorării plafonului programului s-a avut în vedere faptul că aceste scadenţe sunt atât la începutul cât și la sfârșitul anului, iar emisiunile noi de euroobligaţiuni se realizează în funcţie de condiţiile de piaţă, cel mai probabil în prima parte a anului şi în al treilea trimestru. În consecință, pentru acoperirea nevoilor de finanțare de pe piețele externe pentru anul 2024 precum și pentru a crea flexibilitatea necesară pentru prefinanțarea nevoilor aferente anului 2025 în condițiile existenței unor condiții de piață favorabile şi luând în considerare suma rămasă disponibilă de 2,5 miliarde de euro, se impune majorarea valorii totale a Programului MTN, cu suma de 7 miliarde de euro, de la 68 miliarde de euro la 75 miliarde de euro. Menționăm că ultima emisiune de euroobligațiuni scadentă în anul 2024 este în data de 28 octombrie în sumă de 1,5 miliarde de euro iar eliberarea plafonului Programului MTN urmează a se realiza la această dată. În vederea executării planului de finanțare aferent anului 2024 în condiții optime este necesară menținerea flexibilității cu privire la momentul emiterii de euroobligațiuni chiar și înainte de scadența menționată, practica în domeniu relevând o finanțare preponderentă în primul și al treilea trimestru al anului, ultima parte a anului putând genera un interes modest din partea mediului investițional care au investit mare parte a sumelor în primele trei trimestre.

Suplimentar celor de mai sus, planul de finanțare aferent anului 2024 a avut ca ipoteză încasarea a două tranșe de împrumut în cadrul PNRR în valoare estimată de 2 miliarde de euro, la data prezentei nefiind încasată nicio tranșă. Astfel, pentru a avea posibilitatea contractării sumelor necesare implementării planului de finanțare în condițiile nematerializării asumpțiilor avute în vedere, respectiv încasarea doar unei tranșe din PNRR în sumă de 1 miliard de euro este estimată posibilitatea creșterii sumelor atrase prin euroobligațiuni cu suma de 1 miliard de euro, la 10,5 miliarde de euro în cursul anului curent.

Suma de 7 miliarde de euro care este propusă pentru suplimentarea plafonului MTN are în vedere acoperirea unui plan de emisiuni estimat de 10,5 miliarde de euro aferent anului 2024 și a unui estimat de 8,5 miliarde de euro pentru anul 2025 și creează flexibilitatea atragerii acestor sume și prin prefinanțarea nevoilor aferente anului 2025 în contextul unor condiții de piață favorabile.

De asemenea, practica în domeniu relevă faptul că emitenții suverani utilizează programe MTN, fără a limita valabilitatea acestora pe o anumită perioada de timp, un program fiind lansat cu o valoare inițială care poate crește pe parcurs în funcție de perioada finanțată, de schimbările necesităților de finanțare și de alte elemente relevante pentru emitent (strategia de finanțare, evoluția deficitului bugetar etc). De exemplu, în cazul Poloniei valoarea Programului MTN a crescut gradual începând cu anul 2007, de la 25 miliarde de euro, la un nivel de 85 miliarde de euro în anul 2024.

imprumuturi