Guvernul trimite în Parlament proiectul care obligă angajații nevaccinați din sănătate și educație să se testeze pe banii lor
Guvernul va trimite în Parlament, săptămâna aceasta, proiectul care va obliga angajații nevaccinați din sănătate, asistență socială și educație să se testeze periodic pe proprie cheltuială.
Sindicaliștii din sectoarele vizate au spus, în repetate rânduri, că nu sunt de acord ca testarea să se facă pe banii salariaților. Potrivit inițiativei, contractul de muncă se suspendă pe 30 de zile pentru cei care refuză. După alte 30 de zile, aceștia sunt dați afară. Premierul Florin Cîţu a spus că legea poate fi îmbunătățită în Parlament.
Iată ce spunea șefului guvernului la sfârșitul săpătmânii trecute – la postul public de televiziune – despre vaccinarea obligatorie în anumite domenii: ”Este în procedură de avizare. Începuse doar cu asistenții sociali, din căminele de bătrâni, după aceea a venit propunerea de la Ministerul Sănătății. Proiectul merge în Parlamentul României”. Sindicatele din educație au amenințat că vor da Guvernul în judecată dacă aprobă o astfel de măsură. Nemulțumiți de măsură sunt și organizații sindicale care reprezintă sectorul medical.
În unele țări, precum Italia, Franța, Grecia și Statele Unite, autoritățile au instituit vaccinarea obligatorie a angajaților care lucrează în sănătate, iar cei care au refuzat au avut contractul de muncă suspendat.