Guvernul va permite inginerilor să devină arhitecți șefi
La ședința de ieri, guvernul a decis să aprobe propunerea Ministerului Dezvoltării ca inginerii să poată aplica pentru poziția de arhitect șef a localităților, dacă efectuează studii de urbanism în anul următor numirii. Decizia vine în condițiile în care 94% dintre guvernele locale nu au un arhitect șef, a subliniat ministrul dezvoltării Attila Cseke.
În România există un total de 3.228 de municipalități, dintre care doar 185 lucrează ca arhitecți șefi. Angajarea arhitecților șefi este împiedicată de condiții prea rigide, a subliniat șeful ministerului Dezvoltării. Conform statisticilor, în ultimii 16 ani, 1.617 arhitecți, 322 experți în planificare urbană și 78 de tehnicieni în arhitectură au primit competențe de semnare în planificare urbană și planificare urbană, totuși doar 185 de municipalități au acum un arhitect șef.
„12 județe din România nu au arhitecți șefi la nivelul consiliilor județene, iar în Gorj și Buzău această funcție nu este ocupată în nicio unitate administrativ-teritorială. Aproximativ o jumătate dintre municipii sunt fără arhitecți șefi, dar și un sector din capitală este în această situație. În mediul rural, 2.843 de comune nu au arhitect șef. Reglementările sunt prea birocratice, și împiedică buna dezvoltare a localităților”, a declarat Attila Cseke, ministrul Dezvoltării.
Membrii pieței se opun acestei modificări
Noile reglementări adoptate astăzi prevăd extinderea categoriei de studii și către alte domenii de specializare conexe arhitecturii și urbanismului, de exemplu ingineria economică în construcții, în cazul municipiilor (altele decât cele reședință de județ), oraşelor şi comunelor, cu condiția ca, în primul an de la numirea în funcția de arhitect șef, aceste persoane să absolve cursuri de formare profesională continuă de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului şi autorizării construcţiilor. Totodată, în cazul în care la concursul pentru ocuparea funcției de arhitect-șef la nivelul altor municipii decât reședințele de județ, orașe și comune nu se prezintă persoane cu 7 ani de experiență în domeniu, necesare conform reglementărilor în vigoare, la a doua procedură de concurs se acceptă și candidați cu o vechime diminuată cu 2 sau 4 ani.
Noua legislație creează posibilitatea ca mai multe municipalități și orașe să fie asociate pentru exercitarea atribuțiilor de arhitect șef și decuplează cartea arhitecților șefi de permisul până acum obligatoriu RUR (Registrul Urbaniștilor din România).
Trebuie spus că o parte a membrilor pieței se opun acestei modificări, și consideră că și cu o pregătire de un an, ar fi foarte dificil ca inginerii să devină urbaniști.