Guvernul va reorganiza instituția care nu are niciun echivalent în Europa

Publicat: 19 mai 2024, 07:21, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Guvernul va reorganiza instituția care nu are niciun echivalent în Europa

Guvernul va aduce modificări importante Hotărârii nr. 914/2017, care reglementează organizarea și funcționarea Centrului Național de Management al Apei Grele (CNMAG), vizând în principal actualizarea structurii și sediului instituției.

Organizarea și funcționarea unei astfel de instituții nu are un precedent în România și nu are niciun echivalent în Europa. Una dintre principalele modificări propuse este la articolul 1, alineatul (1) din Anexa nr. 1 a Regulamentului de organizare și funcționare a CNMAG. Acesta va preciza numărul maxim de posturi disponibile în cadrul centrului, reflectând reorganizarea structurilor funcționale ale instituției.

De asemenea, articolul 1, alineatul (2) din Anexa nr. 1 va fi modificat pentru a actualiza datele de identificare a sediului CNMAG. Aceasta schimbare vine în urma transmiterii unui imobil din domeniul privat al statului în administrarea CNMAG, conform Hotărârii Guvernului nr. 684/2022.

Transferul bunurilor a fost oficializat printr-un protocol de predare-preluare semnat între Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale – Unitatea Teritorială 515 București și CNMAG, înregistrat la 28 iunie 2022.Aceste modificări sunt esențiale pentru a asigura o gestionare eficientă și securizată a Centrului Național de Management al Apei Grele, adaptându-se la noile realități și cerințe operaționale ale instituției.

Potrivit Anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 914/2017, structura organizatorică a centrului cuprinde secții și compartimente. Structura organizatorică propusă a fost realizată astfel încât să permită îndeplinirea atribuțiilor specifice, după cum urmează:

– Serviciul Personal, Documente Secrete, SSM-SU, Arhiva se reorganizează sub forma următoarelor compartimente funcționale:
1. Compartiment Resurse Umane;
2. Compartiment Documente Clasificate;
3. Compartiment SSM-SU;
4. Compartiment Arhiva

– Departament Calitate, ISCIR, Laboratoare, Depozite, care cuprinde Serviciul Laboratoare Control Produs – Condiții de depozitare și compartiment ISCIR/CTC, se reorganizează astfel:

1. Compartiment ISCIR, Calitate-Mediu, Gestiune Apă Grea;
2. Laborator Analize Fizico – Chimice Apă Grea.

Compartimentul Informatica se redenumește ca Compartiment IT.

– Serviciul Contabilitate Financiar se reorganizează sub forma de compartiment funcțional: – Compartiment Contabilitate Financiar.
– Serviciul Administrativ, Transport, Patrimoniu, Servicii Suport se reorganizează sub forma Compartimentului Administrativ, Transport, Patrimoniu, Servicii Suport.
– Serviciul MEA, Aprovizionare, Achiziții Publice, Investiții devine Compartiment Aprovizionare, Achiziții Publice, Investiții.

Stabilirea numărului maxim de posturi la 69, respectiv 5 posturi de conducere, cu modificarea corespunzătoare a art. 1 alin. (1) din H.G. nr. 914/2017. Astfel, numărul posturilor de conducere se încadrează în procentul de maxim 8% din numărul total de posturi aprobate.

Încadrarea în numărul de posturi şi în noile structuri organizatorice se realizează în termenele şi cu respectarea condiţiilor şi a procedurii aplicabile fiecărei categorii de personal, conform dispozițiilor Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu încadrarea personalului în cadrul structurilor noilor structuri în termen de minimum 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

În temeiul Ordonanței Guvernului nr. 29/2017 s-a înființat Centrul Național de Management al Apei Grele (CNMAG), instituţie publică de interes naţional și strategic în subordinea Ministerului Energiei, specializat în managementul apei grele, material de interes nuclear.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 914/2017 au fost aprobate:
– Regulamentul de organizare și funcționare  – în continuare ROF – CNMAG
– Structura organizatorică

Organizarea și funcționarea unei astfel de instituții nu are un precedent în România și nu are niciun echivalent în Europa, fapt pentru care atât regulamentul de organizare și funcționare, cât și structura organizatorică aprobate prin H.G. nr. 914/2017 au avut la bază considerente exclusiv teoretice, rezultate din coroborarea elementelor de ordin administrativ și financiar-contabil cu prevederile și normele de securitate elaborate de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) aplicabile produselor de interes nuclear, apa grea în cauză, precum și cu necesitatea de a asigura condițiile tehnice de deținere și depozitare ale apei grele achiziționate la rezerva de stat de către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, denumită în continuare ANRSPS, conform prevederilor Legii nr. 82/1992 privind rezervele de stat, cu modificările și completările ulterioare și Hotărârii Guvernului nr. 1380/2009 privind înființarea, organizarea, funcționarea și atribuțiile Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, cu modificările și completările ulterioare.

Din evaluările ulterioare efectuate de experții Ministerului Energiei, în colaborare cu Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare și cu Centrul de Inginerie Tehnologică pentru Operațiuni Nucleare (CITON) din cadrul Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) asupra condițiilor de funcționare ale CNMAG, a rezultat obligația ca CNMAG să implementeze o serie de măsuri organizatorice, funcționale și administrative obligatorii pentru obținerea autorizațiilor de deținere, depozitare și manipulare a apei grele, aspecte care, nu se adaptau din punct de vedere structural sau organizatoric la organigrama aprobată prin H.G. nr. 914/2017.

Astfel, Serviciul Laboratoare Control Produs – Condiții de Depozitare a devenit Laborator analize fizico-chimice apă grea, conform Certificatului de desemnare nr. LI 01_LAFCAG – CNCAN/2022 emis de către CNCAN, Compartimentul ISCIR/CTC a devenit Compartiment ISCIR, Calitate- Mediu, Gestiune Apă Grea, iar Serviciul MEA, Aprovizionare, Achiziții Publice, Investiții a devenit Compartiment Aprovizionare, Achiziții Publice, Investiții.
Pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, referitoare la eliminarea structurii organizatorice Birou, respectiv normarea minimă stabilită pentru încadrarea în structura organizatorică Serviciu, prin prezenta hotărâre se înlocuiesc structurile de tip ”Servicii” existente – Serviciul personal, documente secrete, SSM-SU, arhivă, Serviciul contabilitate-financiar, Serviciul administrativ, transport, patrimoniu, servicii suport, cu structuri de tip ”Compartiment”, dându-se astfel o dimensionare corectă a necesarului de personal pentru aceste funcțiuni.

Modificarea organigramei CNMAG pentru punerea în acord cu măsurile prevăzute de Legea nr. 296/2023 atrage diminuarea numărului maxim de posturi aprobat, de la 80 la 69, ca urmare a desființării unui număr de 3 posturi de conducere și 8 posturi de execuție. Din cele 11 posturi desființate, 10 posturi erau vacante, un singur post fiind ocupat, respectiv cel de Sef Atelier MECANO-AMA.

Apa grea