Guvernul vrea să desființeze Declarația Unică. Cu ce se înlocuiește

Publicat: 29 oct. 2024, 11:43, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
Guvernul vrea să desființeze Declarația Unică. Cu ce se înlocuiește
Foto: alba24.ro

Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de OUG care prevede modificarea Codului fiscal în sensul că  elimină declarația unică estimativă pentru persoanele cu venituri extrasalariale și trimiterea declarațiilor unice precompletate de ANAF.

Începând cu veniturile aferente anului 2025, contribuabilii care realizează venituri extrasalariale pentru care au obligaţia de a trimite declarația unică la Fisc (precum venituri din chirii) vor primi formularul declaraţiei unice precompletat de ANAF cu date despre veniturile realizate şi impozitul pe venit datorat, baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi cu valoarea contribuţiilor datorate pentru anul de realizare a venitului. ANAF va precompleta formularele declaraţiilor unice trimise persoanelor fizice cu informaţiile pe care le deţine în bazele de date ale instituţiei. Important de precizat că formularul declaraţiei unice pe care Fiscul îl va trimite precompletat persoanei fizice e cel privind veniturile efectiv realizate de contribuabil şi contribuţiile datorate pentru acestea, dacă e cazul.

Guvernul va renunţa la declarația unică estimativă. În prezent, persoanele fizice care au venituri extrasalariale au obligaţia să trimită la Fisc declaraţia unică estimativă până la data de 25 mai inclusiv a fiecărui an în care estimează veniturile pe care le vor realiza în cursul anului respectiv şi, dacă e cazul, contribuţiile datorate. Corelativ, proiectul de OUG pregătit de executiv prevede şi abrogarea articolului 120^1 din Codul fiscal, care reglementează determinarea şi plata impozitului pe venitul anual estimat.

A treia schimbare importantă pentru oamenii cu venituri extrasalariale: începând cu veniturile aferente anului 2025, valoarea salariului minim folosită ca referinţă pentru determinarea plafoanelor de venituri şi a contribuţiilor sociale datorate va fi cea în vigoare la data de 1 ianuarie a anului de realizare a venitului. În prezent, valoarea salariului minim folosită în prezent ca referinţă pentru determinarea plafoanelor în care se află venitul extrasalarial şi a nivelului contribuţiilor sociale datorate e cea în vigoare la 25 mai a anului de realizare a venitului pentru care se stabilesc contribuţiile sociale.