Hackeri detectați de la Timișoara: sunt 10 milioane de atacuri cibernetice pe zi

Publicat: 19 nov. 2024, 19:01, de Evelin Ceciu, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Hackeri detectați de la Timișoara: sunt 10 milioane de atacuri cibernetice pe zi
Hackerii sunt urmăriți de la Timișoara

Un cercetător din Laboratorul de Cybersecurity de la Universitatea de Vest Timișoara (UVT) a declarat că zilnic sunt înregistrate în lume peste 10 milioane de atacuri cibernetice.

Laboratorul de Cybersecurity a fost inaugurat marți, la Facultatea de Matematică și Informatică de la UVT, unde 24 de studenți și profesorii lor, pasionați de informatică, cercetează și urmăresc atacurile cibernetice reale, la nivel mondial, mai ales în domeniul tranzacțiilor ilicite.

„Ca locații, cele mai frecvente zone vizate constant de atacurile cibernetice sunt Statele Unite ale Americii, Europa și părți din Asia, din cauza structurii lor extrem de conectate. Peste 50% din atacuri vizează infrastructura critică din energie, comunicații, sănătate sau finanțe. Un alt număr semnificativ de atacuri provin de la grupuri organizate de hackeri care vizează sisteme compromise din țări subdezvoltate”, a declarat pentru Agerpres Teodor Grumeza, cercetător în Laboratorul de Cybersecurity.

Darius Galiș, asistent la Facultatea de Matematică și Informatică a UVT, a arătat că tinerii cercetători pe care îi coordonează lucrează pe partea de detecție de tranzacții ilegale, blockchain.

„Vrem să găsim o anumită trasabilitate, o anumită secvență pe care o putem generaliza și pe care putem aplica diferiți algoritmi pentru detecția respectivei secvențe, astfel încât să putem depista anumite tranzacții cu scop ilegal”, a arătat Darius Galiș.

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, a punctat la inaugurarea laboratorului că piața muncii pentru specialiști în securitate cibernetică este deficitară, iar studenții acestui laborator vor fi repede absorbiți de companii.

„Pentru UVT, inaugurarea acestui laborator reprezintă o materializare a unei gândiri puse în practică alături de o firmă privată. Lucrăm de mult la programele de studii, la planul de învățământ, licență, master, zona de securitate cibernetică, pentru că informatica, în acest moment, trebuie dusă la un alt nivel. Discutăm despre inteligența artificială, despre cybersecurity, discutăm despre zone care în această proximitate a Timișoarei, foarte apropiată de Serbia, Ungaria, zona de graniță, zona de vest care este foarte efervescentă, pentru care termenul de securitate este unul des auzit. Vorbim despre securitate energetică, alimentară, globală sau cybersecurity, iar noi la UVT am încercat să ducem acest termen în zona educațională. La mai multe facultăți am generat programe de studii în zona aceasta de securitate, dar împreună cu Facultatea de Matematică și Informatică avem un hub în zona de inteligență artificială și informatică. Credem că Timișoara poate deveni un brand în zona cybersecurity și a inteligenței artificiale. Încercăm să deschidem căi în această direcție și împreună cu o firmă privată am pus în aplicare acest laborator care generează ideea de practică studenților și are și rol de inovare, de a vedea la nivel global ce se întâmplă în această zonă, care sunt amenințările ce pot fi prevenite și înlăturate. Cred că tinerii noștri studenți sunt pregătiți și vor fi de mare ajutor mediului de afaceri, companiilor și țării”, a detaliat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Valoarea totală pentru crearea și dotarea laboratorului se ridică la 100.000 de euro și a fost suportată integral de o firmă privată.