Hackerii au utilizat anul trecut scrisori spam și pagini de phising ce aveau ca subiect COVID-19
Atacatorii cibernetici au folosit, în cursul anului trecut, scrisorile spam şi paginile de phishing legate de COVID-19 pentru a beneficia de pe urma situaţiei pandemice, relevă un nou raport Kaspersky, intitulat „Spam and Phishing in Q1 2021”.
Astfel, experţii au descoperit diferite tipuri de pagini de phishing distribuite în întreaga lume.
„Pe lângă scrisorile de tip spam, destinatarii sunt invitaţi să se vaccineze, să ia parte la un sondaj sau să se diagnosticheze COVID-19. De exemplu, unii utilizatori din Marea Britanie au primit un e-mail care părea să provină de la Serviciul Naţional de Sănătate al ţării. Destinatarul a fost invitat să se vaccineze, trebuind însă mai întâi să-şi confirme decizia de a fi vaccinat, urmând linkul ataşat în mesaj. Pentru a face o programare la vaccinare, utilizatorul trebuia să completeze formularul cu datele sale personale, inclusiv detaliile de card bancar. Drept urmare, mulţi oameni au oferit datele financiare şi personale atacatorilor. O altă modalitate de a avea acces la datele personale ale utilizatorilor a fost prin sondaje false legate de vaccinare. Atacatorii au trimis e-mailuri în numele marilor companii farmaceutice care produc vaccinuri împotriva virusului COVID-19, invitând destinatarii să ia parte la un scurt sondaj”, se arată în comunicatul celor de la Kaspersky, potrivit Agerpres.
„După ce răspundea la întrebări, victima era redirecţionată către o pagină ce oferea ‘cadoul’. Pentru a primi premiul, utilizatorii erau rugaţi să completeze un formular detaliat cu informaţii personale. În unele cazuri, atacatorii au cerut inclusiv plata unei sume simbolice, pentru livrarea cadoului. În cele din urmă, experţii Kaspersky au găsit scrisori de tip spam care ofereau servicii în numele producătorilor chinezi. E-mail-urile ofereau produse pentru diagnosticarea şi tratarea virusului, dar accentul era pus pe vânzarea seringilor de vaccinare”, notează sursa citată.
Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în anul 1997, care, în prezent, protejează prin tehnologiile sale peste 400 de milioane de utilizatori individuali şi 250.000 de companii-client.