Hackerii pot să-ți controleze telefonul de la un apel.

Publicat: 05 nov. 2024, 09:33, de Evelin Ceciu, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Hackerii pot să-ți controleze telefonul de la un apel.
Hackerii te pot lăsa fără bani de la un simplu apel

Hackerii se folosesc de un virus care poate ajunge în telefoanele oamenilor odată cu aplicațiile instalate din surse externe. Ei se dau drept angajații unei bănci, pentru a putea avea acces la datele personale ale victimelor.

Hackerii au găsit noi metode de atac

Acest virus începe să acționeze în momentul în care persoana vizată face un apel la bancă. De fapt, aceasta ajunge să vorbească cu un hacker, chiar dacă pe telefonul său sunt afișate datele reale ale băncii și o interfață falsă, dar care pare autentică.

Escrocii reușesc ulterior să monitorizeze și să controleze aproape în totalitate telefonul victimei.

Agenția Națională de Securitate din SUA (NSA) a prezentat anul acesta șapte modalități prin care posesorii de iPhone și Android își pot proteja dispozitivele și datele personale, potrivit Daily Mail.

Experții de la NSA recomandă, între altele, actualizarea software-ului și a aplicațiilor, precum și un restart cel puțin o dată pe săptămână.

Hackerii găsesc modalități secrete de a pătrunde în telefoane căutând portițe în software-ul existent, dar, cu fiecare actualizare, companiile înlătură orice potențiale erori pe care aceștia le-ar fi putut folosi pentru a intra în telefon.

Această metodă îi va împiedica pe hackeri să spioneze convorbirile, mesajele text și datele și va bloca cele mai multe atacuri de tip spear-phishing, respectiv primirea de e-mailuri frauduloase pentru a fura informații sensibile, precum datele de autentificare.

Se recomandă utilizatorilor de smartphone-uri ca atunci când instalează aplicații să se asigure că acestea sunt descărcate exclusiv din magazine de aplicații oficiale, precum Google Play și App Store.

În spații publice, Wi Fi și Bluetooth sunt mai utile dacă sunt… dezactivate

Utilizatorii de Android și iPhone ar trebui să nu se conecteze la rețele Wi Fi publice. NSA a atras atenția utilizatorilor care se conectează la rețele publice ca măcar să dezactiveze Wi Fi și Bluetooth, atunci când nu le folosesc.

Hackerii sunt permanent în căutare de „scăpări”, iar lăsarea Wi Fi-ului pornit face ca dispozitivul să fie vulnerabil la „krack”, un atac cibernetic care constă în manipularea accesului protejat la Wi Fi prin intermediul cheilor de criptare, pentru a stabili o conexiune securizată ce le permite să fure date prin rețea atunci când se află în apropierea țintei lor.