Hackerii români care au blocat camerele de luat vederi din Washington DC vor fi extrădați?
În 2017, un cuplu din România scandaliza SUA. Cei doi cereau 60.000 de dolari după ce penetraseră camerele de luat vederi stradale printr-un atac cibernetic în Washington DC. Totul se întâmpla cu doar 8 zile înainte de inaugurarea președintelui Trump.
Atunci Secret Service a primit un apel prin care a fost informat că hackerii au „preluat controlul asupra majorității camerelor de supraveghere video din capitala americană”, potrivit Wall Street Journal. Când un agent a mers să verifice alimentarea camerelor, a găsit un mesaj care spunea: „DOCUMENTE, FOTOGRAFII, BAZE DE DATE ŞI ALTE FIŞIERE IMPORTANTE S-AU ÎNCRIPTAT!”
În mesaj se cereau aproximativ 60.000 dolari în Bitcoin, ca răscumpărare. După mai multe anchete, la București, un cuplu românesc, Alexandru Isvanca și Eveline Cismaru, sărbătoreau piratarea celei mai puternice națiuni din lume.
Isvanca și Cismaru au reușit, prin intermediul software-ului ransomware, să direcționeze fluxul video de la Washington către apartamentul lor din Capitala României. Surpriză însă pt americani.
Decizie fără precedent
Curtea de Apel București a decis, în urmă cu câteva zile, ca cei doi care au fost condamnați în SUA nu vor fi extrădați pentru că ar putea fi infectați cu COVID -19.
”În fapt, prin sentința penală 74 din 07. 04.2020, Curtea de Apel București a dispus admiterea contestației la executare formulată din oficiu de către Biroul Executari Penale din cadrul Curții de Apel București- Secția I Penală și în consecință a dispus amânarea predarii contestatorului până la data de 30.06.2020″.
Instanța de fond a reținut faptul că din cauza pandemiei de COVID 19, transferul contestatorului în SUA i-ar pune viața în pericol. A dispus anularea mandatului de arestare provizorie nr. 6 din 13.02.2018 și a dispus arestarea acestuia de la data de 01.07.2020. răspândirii virusului și de atenuare a impactului asupra sistemului medical. Sub nici o formă, situația actuală nu garantează că viață contestatorului nu îi este pusă în pericol.
Să nu uităm că ar urma să îl predăm Statului Solicitând care a încasat o puternică răspândire a virusului și o rată a deceselor care nu au nici o legătură cu cifrele din România. Astfel, SUA este pe primul loc în lume, conform cifrelor actualizate la momentul redactării acestor motive, cu 1.936.967 cazuri de îmbolnăvire și 110.708 persoane decedate”, suțin avocații care i-au reprezentat pe cei doi.
Cuplul, care avea un istoric de mici escrocherii, a lansat sute de mii de e-mailuri cu ransomware încorporat într-un atașament deghizat într-o factură. Conform presei, în adresele de e-mail pe care le-au trimis era şi emailul departamentului de poliţie din Washington D.C. unde un destinatar a deschis atașamentul. Acesta a blocat sistemul de camere de stradă al orașului.Michael D`Ambrosio, director adjunct al Biroului de Investigaţii al Secret Service, a declarat atunci: „Acest incident ilustrează modul în care sistemele fizice care sunt dependente de infrastructura în rețea sunt deosebit de vulnerabile”.
De-a lungul timpului, povestea lui Isvanca s-a schimbat de mai multe ori: a admis mai întâi că a piratat Secret Service, mai târziu a spus la Wall Street Journal că Poliția de la Washington nu a fost o țintă intenționată și, în sfârșit, a negat participarea la acţiune. Și Cismaru a negat implicarea în atacul cibernetic, înainte de a-și recunoaște rolul ca parte a unui acord de vinovăţie din 2018.
Isvanca și Cismaru s-au cunoscut în 2010, când el, la numai 18 ani, se susţinea financiar prin „infracțiuni informatice și fraudă cu cardul de credit”. După un an de la întâlnirea lor, Cismaru a învățat cum să obţină și să folosească carduri de credit furate pentru cumpărăturile online.Cismaru a fost condamnată pentru fraudă cu carduri de credit în 2012, în România, și a primit o pedeapsă cu 3 ani de închisoare cu suspendare.