Haos în Capitală: Greva transportatorilor continuă
Autobuzele, troleibuzele și tramvaiele nu au ieșit pe traseu nici vineri dimineață în București, pentru a doua zi consecutiv, deși acțiunea a fost declarată ilegală joi de către Tribunal. Primarul general, Nicușor Dan, se află la sediul Societății de Transport București de la 6 dimineața, discutând cu conducerea și reprezentanții angajaților.
Continuarea protestului a fost anticipată de STB de joi seara, într-un comunicat. „Personalul implicat în greva ilegală care a paralizat Capitala refuză să-și reia activitatea și există posibilitatea ca această grevă să continue și vineri”, a anunțat joi seara Societatea de Transport București (STB) SA.
Ca urmare a hotărârii Tribunalului București prin care instanța de judecată dispune suspendarea grevei și reluarea de îndată a activității, angajații societății au obligația de a respecta decizia și de a ieși în traseu conform itinerariului și foii de parcurs.
„Din verificările efectuate, s-a constatat că personalul implicat în această grevă ilegală care a paralizat astăzi Capitala, refuză să-și reia activitatea. Există posibilitatea ca această grevă să continue și mâine, liderii sindicali punând presiune pe salariații STB SA pentru a nu-și îndeplini sarcinile de lucru”, se arată în comunicat.
Nicușor Dan amenință cu plângeri penale
Nicuşor Dan a declarat, joi seară, la TVR1 că hotărârea Tribunalului Bucureşti privind greva STB este executorie.
„Un executor judecătoresc care are un rol de autoritate de comunicare, de îndeplinire a unei hotărâri judecătoreşti, se va prezenta la autobază şi va înştiinţa oficial că există această hotărâre executorie şi că cine nu o respectă săvârşeşte o infracţiune, în mod individual”, a declarat Nicuşor Dan.
Primarul general al Capitalei spune că refuză să creadă că este vorba de un act de inconştienţă colectivă.
„Eu refuz să cred că e un act de inconştienţă colectvă de o asemenea manieră. Refuz să cred că mii se oameni împreună refuză să pună în aplicare o hotărâre judecătorească. Nu am nimic cu şoferii şi vatmanii care sunt manipulaţi de sindicat. Am spus, sunt dispus la dialog, dar nu cu aceşti lideri de sindicat. Să îşi aleagă nişte reprezentanţi care să vină la noi la primărie”, a declarat Nicuşor Dan.
Poziția celor două tabere din STB
Angajații susțin că revin la muncă și la masa dialogului dacă Adrian Criț, directorul STB, renunță la funcție.
„În momentul în care directorul general își va da demisia, putem trece la nivelul următor. Pentru a fi pusă în executare sentința Tribunalului mai durează, trebuie motivată, poate fi contestată. Din noiembrie 2021 nimeni nu ne bagă în seamă, nici prefectul Capitalei, nici primarul”, a declarat Mihai Trancă sindicatul liber STB vineri dimineață, la Digi24.
„Suntem deschiși dialogului, ne cerem scuze locuitorilor din zona metropolitană pentru evenimentele recente. Această sentință este executorie și trebuie pusă de urgență. Îmi doresc ca fiecare angajat să apeleze la conștiința publică. În contractul colectiv de muncă e specificatul faptul că sindicatul nu poate cere revocarea directorului general”, a spus, în replică, Adrian Criț, director STB.