Chestorul general de Poliție, Bogdan Despescu, secretar de stat pentru ordine și siguranță publică, a declarat că problemele legate de testele antidrog sunt de natură medicală, nu de competența poliției.
Despescu a menționat că, în urma solicitărilor publice și din partea presei, capacitatea de testare a fost crescută la 800 de aparate. Totuși, dificultățile apar la procesarea probelor, realizată de Institutul Național de Medicină Legală (INML) și Ministerul Sănătății, unde analizele pot dura între 2 și 7 zile.
„Una dintre soluții ar fi ca anumite probe dintr-o parte a țării să fie procesate în altă parte a țării, în funcție de volum. Toată problema e în zona medicală, medico legală. Polițistul și la Vaslui și la Timișoara lucrează cu un singur aparat. În Vaslui avem 10 șoferi testați pozitiv, la fel și la Timișoara. Analiza se realizează în centre diferite, acolo e diferneța, nu la noi. Am schimbat apratele între județe, iar rezultatele sunt la fel”, a spus Despescu.
Pentru a ameliora situația, s-a propus redistribuirea probelor între laboratoare, în funcție de volumul de lucru. De asemenea, Ordonanța de Urgență 84/2024 introduce suspendarea dreptului de a conduce pentru șoferii care refuză testarea rapidă până la primirea rezultatelor analizelor de sânge.
Petiția Declic, semnată de zeci de mii de persoane, critică aceste măsuri, susținând că testele rapide sunt imprecise și afectează și utilizatorii de biciclete și trotinete electrice, care riscă amenzi și suspendarea permisului pentru refuzul testării.