Harta ipotecară a României. Cine conduce clasamentul ipotecilor intabulate în 2024
București, Ilfov și Timiș ocupă primele trei poziții în rândul regiunilor cu cele mai multe ipoteci intabulate în 2024, fiind urmate de Iași și Constanța, potrivit unei analize realizate de către brokerul online Ipotecare.ro și compania de consultanță financiară și creditare ipotecară SVN Credit Romania.
Harta ipotecară a României
- Bucureștiul și județul Ilfov dețin o pondere de aproape 39% din totalul ipotecilor intabulate la nivel național în 2024
- Cea mai mare creștere anuală a numărului de ipoteci intabulate, de 107%, a fost înregistrată în Iași. La nivel național a fost înregistrată o majorare anuală de 26,5%
- Raportat la numărul total de tranzacții cu locuințe încheiate în 2024, ipotecile intabulate anul trecut dețin o pondere de 51%. Acestea includ însă și refinanțările, reconversiile și restructurările, precum și creditele de nevoi personale cu ipotecă
Circa 86.600 de ipoteci au fost intabulate anul trecut în România, în creștere cu 26,5% comparativ cu nivelul înregistrat în 2023
Cea mai mare creștere anuală, de 107%, a fost înregistrată în Iași, aceasta fiind însă determinată de intabularea cu întârziere a unor antecontracte de vânzare – cumpărare semnate în anii anteriori.
Creșteri semnificative ale numărului de ipoteci intabulate au fost înregistrate și în Bihor, de +65% față de 2023, Argeș, cu +33,6% față de 2023, și Brașov, unde s-au intabulat cu 33% mai multe ipoteci anul trecut.
Tranzacțiile realizate exclusiv cu cash sunt în continuare majoritare pe piața rezidențială din România
Raportat la numărul total de tranzacții cu locuințe încheiate în 2024 în România, ipotecile intabulate anul trecut dețin o pondere de 51%, potrivit calculelor SVN realizate pe baza statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Totalul ipotecilor intabulate include și refinanțările, reconversiile și restructurările, precum și creditele de nevoi personale cu ipotecă, tranzacțiile realizate exclusiv cu cash fiind în continuare majoritare pe piața rezidențială din România.
”Piața ipotecară a revenit pe un trend ascendent de la jumătatea anului anterior și estimăm că 2025 va aduce o accelerare a creșterii numărului de credite ipotecare acordate. Deja o parte semnificativă a instituțiilor finanțatoare și-au aliniat ofertele ipotecare la un nivel mai mic de 5%/an pe segmentul dobânzilor fixe, un nivel care este atractiv pentru doritorii unei locuințe noi prin finanțare. Piața creditelor ipotecare va continua să se dezvolte accelerat în următorii ani, în special în marile centre regionale din țară, precum Timișoara, Cluj – Napoca, Brașov sau Iași, dar și în orașele de dimensiuni medii”, a comentat Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Romania.
Următoarea poziție în clasamentul regiunilor cu cele mai multe credite ipotecare acordate în 2024 este ocupată de Cluj, cu o creștere anuală de 24,7%.
Orașul de pe Someș se situează abia pe poziția a șasea datorită gradului ridicat de economisire din regiune, tranzacțiile realizate exclusiv cu cash deținând astfel o pondere mai ridicată comparativ cu alte regiuni din țară.
Brașov, Sibiu și Bihor ocupă următoarele poziții în rândul regiunilor cu cele mai multe credite ipotecare acordate în România în 2024, în timp ce Argeș închide top 10.
În primele 11 luni din 2024 au fost acordate în total la nivel național credite ipotecare în valoare de 8.2 miliarde de euro, în creștere cu 42% comparativ cu perioada similară din 2023, acestea incluzând însă și refinanțările, conversiile, transferurile și restructurările.