Hemoleucograma, un test simplu, salvator de multe boli grave
Hemoleucograma este un test prin care se analizează celulele de bază din sânge: globulele albe, globulele roșii și trombocitele. Astfel, hemoleucograma oferă un set valoros de informații despre unele boli. Cu trimitere de la medicul de familie se poate efectua chiar gratuit în laboratoarele de analize medicale care au contract cu casa de asigurări de sănătate.
Globule roșii, globule albe…
Hemoleucograma completă cuprinde o serie de parametri, care ne dau informații despre numărul globulelor din sângele periferic: numărul globulelor roșii (cele care duc oxigenul la țesuturi), valoarea hemoglobinei; numărul globulelor albe (leucocite, cu misiunea de apărare a organismului); numărul trombocitelor (plachete, cu rol în oprirea sângerărilor – hemostază).
Valoarea normală a hemoglubinei este între 12 și 14g/dcl la femei și între 13 și 15 g/dcl la bărbați. Sub limita inferioară, vorbim despre anemie, și peste limita superioară, despre poliglobulie (mai multe globule roșii).
Hematocritul reprezintă procentul de globule roșii din totalul volumului sanguin. Hemoglobina și hematocritul sunt corelate: dacă hemoglobina este scăzută, automat și hematocritul este scăzut.
Dacă numărul leucocitelor (globule albe) este sub 4000/ m3, vorbim despre leucopenie, care poate apărea și în cazul folosirii unei palete foarte largi de medicamente (antihipertensive, antitiroidiene etc.), în cazul unor boli grave (neoplazii severe ).
Din numărul de leucocite, medicul analizează formula leucocitară. Leucocitele sunt de mai multe feluri: granulocite segmentate, nesegmentate, eozenofile, bazofile , neotrofile … Acestea sunt menționate în hemoleucogramă. Să reținem că neutrofilele ne apară de infecțiile bacteriene, iar limfocitele, de infecțiile virale și bacilare. Creșterea neutrofilelor indică o infecție bacteriană, iar a limfocitelor (limfocitoza) indică o infecție virală sau infecție bacilară (tuberculoză).
Numărul tromobocitelor este esențial: valoarea normală este între 150.000 și 400-450.000/ml3; sub această valoare există predispoziție la hemoragii, peste limita superioară, la tromboze (formarea de cheaguri de sânge). Abuzul de unele antiinflamatoarele nesteroidiene (indometacin, ibuprofen, nurofen, diclofenac etc,), mai ales în cazul persoanelor vârstnice , alterează funcția trombocitelor și cresc riscul de sângerare.
În cazul trombocitozei (numărul crescut de trombocite), există trombocitoza reactivă, situație în care pacientul pierde sânge, se anemiază. Trombocitele cresc ca reacție la această pierdere de sânge. Este și a doua situație, cea a unei boli numite trombocitemia esențială, în care creșterea numărului de trombocite nu este legată de o anumită cauză (este idiopatică). Acești pacienți trebuie evaluați din punct de vedere al riscului trombotic. Sunt pacienți care pot fi diagnosticați direct cu o complicație , de exemplu, un accident vascular cerebral.
Este foarte importantă întocmirea formulei leucocitare de către medicul de laborator, deoarece când în sângele periferic apar celule tinere, precursoare, aceasta arată că, în măduva osoasă, se întâmplă ceva și indicația este de continuare a investigațiilor.
Anemia
Cea mai frecventă anomalie pe care o indică hemoleucograma este anemia, subliniază conf. univ. dr. Ionela Rotaru, medic primar hematolog, la Pacientul 2.0. Majoritatea anemiilor sunt puse pe seama lipsei de fier. De cele mai multe ori, în spatele anemiei prin lipsă de fier este o pierderea de sânge. Este vorba despre hemoragiile oculte (pierderi repetate și mici), de regulă, la nivelul tractului gastrointestinal sau la nivel genital. În aceste situații, indicația este de continuare a investigațiilor, care pot evidenția, uneori, un cancer strict localizat, incipient, rezecabil și vindecabil, subliniază conf. univ. dr. Rotaru. Deci foarte importantă este depistarea cauzei acestei anemii. De menționat că nu toate anemiile înseamnă neoplazii.