Hidroelectrica a lăsat în paragină investiții aproape terminate
Fantoma insolvenței bântuie cel mai mare producător de electricitate din țară, Hidroelectrica. Nu se pune problema de o punere sub protecția statului ci de un blocaj al investițiilor instituit în 2013.
Intrarea Hidroelectrica în insolvență, în 2012, a dus la blocarea investițiilor în baraje, aducțiuni de apă, în centrale electrice, în captări, în noduri de presiune etc. Remus Borza, șeful administratorului judiciar de atunci, Euro Insol, a decis să renunțe la acele investiții pentru că mâncau foarte mulți bani iar produsul finit nu ajuta cu mai nimic compania.
Au trecut anii, Hidroelectrica a ieșit din insolvență, a devenit o companie foarte profitabilă, însă are în curte o serie de investiții în stare foarte avansată a lucrărilor, unele chiar cu 99%, dar care nu sunt terminate.
Un document semnat de Casian-Pavel Nițulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, arată că sunt întârzieri de investiții în patru amenajări hidroenergetice: Cerna-Belarcea, sectorul Livezeni-Bumbești, de pe Jiu, sectorul Cosmești-Movileni, de pe Siret, și sectorul Cornetu-Avrig, de pe Olt.
Motivele întârzieri lucrărilor sunt, conform documentului amintit, următoarele:
- Lucrările au fost întrerupte în anul 201, o dată cu intrarea în insolvență a Hidroelectrica
- Trebuie parcursă din nou procedura de autorizare. SPEEH Hidroelectrica SA întreprinde demersurile necesare obținerii unor noi autorizații (autorizație de construire, acordul de mediu, avize gospodărire ape)
- Lipsesc terenuri pentru finalizarea lucrărilor (trebuie emise Hotărâri de Guvern de expropiere a terenurilor pentru obiectivul de investiții)
- Există dificultăți în găsirea antreprenorilor de specialitate. Cadrul economic general, la nivel de țară, a generat restrângerea activității antreprenorilor generali, a producătorilor de echipamente specifice acestui domeniu, precum și a proiectanților de specialitate
- Acțiunea organizațiilor de mediu care invocă faptul că activitatea de construcție are loc în interiorul unor arii naturale protejate.
Stadiul finalizării construcțiilor
- Amenajarea hidroenergetică Cerna-Belarcea
- Barajul și Acumularea Cornereva sunt realizate în proporție de 80%
- Aducțiunea Principală Cornereva-Herculane este realizată în proporție de 89%
- Nodul de Presiune Herculane este realizat în proporție de 70%
- Centrala Hidroelectrică Herculane este finalizată din punct de vedere al construcției
- Lucrările necesare pentru racordarea la Sistemul Energetic Național a CHE Herculane și pentru alimentarea cu energie a Barajului Cornereva încă nu au fost începute.
2. Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești
- Barajul și MHC Livezeni sunt realizate în proporție de 96%
- Aducțiune principală Livezeni Dumitra și Nodul de presiune sunt realizate în proporție de 99%
- Nodul de presiune Dumitra este realizat în proporție de 99%
- CHE Dumitra este realizată în proporție de 98%
- Aducțiunea principală Dumitra Bumbești și Nodul de presiune sunt realizate în proporție de 95%
- Nodul de presiune Bumbești este realizat în proporție de 95%
- Captările secundare sunt realizate în proporție de 60%
- CHE Bumbești este realizată în proporție de 77%
- Racordarea la SEN este realizată în proporție de 18%.
3. Amenajarea hidroenergetică a râului Siret pe sectorul Cosmești-Movileni
- Treapta I – CHE Cosmești – lucrările sunt în curs de execuție
- Treapta II – CHE Movileni – a fost realizată recepția lucrărilor executate și se află în exploatare începând cu 2008-2009
- Acumularea Cosmești este realizată în proporție de 40
- Barajul deversor este realizat în proporție de 4%.
- Centrala este realizată în proporție de 4%
- Stația 110 kV – nu au fost începute lucrărilor.
4. Amenajarea hidroenergetică a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu-Avrig
- CHE Racovița – realizare 95%
- CHE Lotrioara – realizare 1%
- CHE Câineni – realizare 40%.
Când vor fi gata unele dintre investiții
Strategia de reducere a emisiilor, care își propune neutralitatea climatică a României până la nivelul anului 2050, document realizat de Guvern, arată că vor funcționa, până la sfârșitul deceniului, hidrocentrale noi cu o capacitate de 301 MW. Câteva dintre ele sunt cele care acum sunt trase pe bară, precum:
- 65 MW (AHE Bumbești Livezeni) începând din 01.01.2024
- 55 MW (AHE Cornetu – Avrig (Câineni si Lotrioara)) începând din 01.01.2027
- 38 MW (AHE Siret Cosmești – Movileni) începând din 01.01.2027
- 15 MW (AHE Cerna Belareca) începând din 01.01.2028.
Investiția de la Bumbești-Livezeni, blocată în instanță
În 2018, proiectul de la Bumbești-Livezeni a fost blocat de instanță. Curtea de Apel Bucureşti a admis, pe 14 decembrie 2018, recursul unor ONG-uri de mediu şi a anulat autorizaţiile de construire emise de consiliile judeţene din Hunedoara şi Gorj, decizia fiind definitivă. Prin decizia instanţei, Sistemul Energetic Naţional va fi privat de un aport de 65 MW, a spus atunci Hidroelectrica.
“Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti poate face obiectul căilor extraordinare de atac (contestaţie în anulare, revizuire sau revizuire specială) însă, dat fiind că motivele pentru a promova o cale extraordinară de atac sunt precis identificate de Codul de Procedură Civilă, Hidroelectrica va putea face o analiză pertinentă a acestora numai după ce Curtea de Apel Bucureşti va comunica motivarea soluţiei de mai sus. Hidroelectrica va face toate demersurile legale necesare pentru reluarea lucrărilor în condiţiile legii şi punerea în funcţiune a obiectivelor din Defileul Jiului”, au afirmat șefii Hidroelectrica.