Hidroelectrica a preluat UCM Reșița: Cine sunt administratorii noii subsidiare
Uzina de Construcții Mașini Hidroenergetice (UCMH) SRL este noua subsidiară a Hidroelectrica după ce a fost achiziționată UCM Reșița.
Un administrator special al UCM Reșița, un director economic al unei sucursale a Hidroelectrica și șeful de cabinet al fostului CEO-ului Hidroelectrica, Bogdan Badea, sunt cei trei administratori ai Uzinei de Construcții Mașini Hidroenergetice (UCMH) SRL, subsidiara Hidroelectrica care a preluat recent principalele active și operațiuni ale UCM Reșița.
Administratorii sunt următorii:
- Aurel Băra: Administrator special al UCM Reșița din 2020, director executiv și administrator al Reșița Reductoare și Regenerabile SA.
- Manuela Feder: Director economic al Sucursalei Hidrocentrale Hațeg din cadrul Hidroelectrica de aproape 13 ani.
- Sebastian Fârtat: Fost șef al cabinetului CEO-ului Hidroelectrica, Bogdan Badea, fost subprefect și prefect al județului Vâlcea, membru PNL.
Până în prezent Hidroelectrica a investit 119,65 milioane lei în UCMH: 67,879 milioane lei pentru achiziția activelor UCM Reșița, și 51,771 milioane lei pentru capitalul de lucru al noii companii și fuziunea cu Hidroserv.
Preluarea UCM Reșița de către Hidroelectrica:
- Reprezintă un pas strategic pentru consolidarea poziției de lider a Hidroelectrica pe piața hidroenergetică.
- Va permite eficientizarea operațiunilor și creșterea competitivității companiei.
- Va asigura continuarea producției de echipamente hidroenergetice esențiale pentru centralele din România.
UCM Reșița a fost fondată în 1771, pe vremea Imperiului Habsburgic, și este cea mai veche unitate industrială din România. Compania a produs echipamente pentru majoritatea centralelor hidroenergetice din țară. Din 2011 se află în insolvență.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România. Deține 187 de centrale hidroenergetice cu o capacitate totală instalată de 6,3 GW, dar și un parc eolian cu o putere instalată de 108 MW.
Tranzacția Hidroelectrica-UCM Reșița, o afacere pentru amorul lui Remus Borza
Remus Borza, consilierul pe probleme economice al șefului PNL, Nicolae Ciucă, este artizanul afacerii Hidroelectrica-UCM Reșița, o tranzacție care ridică mai multe semne de întrebare. În lumea energeticii se vorbește că Borza, cel care a reușit să scoată Hidroelectrica de două ori din insolvența, taie și spânzură în continuare, chiar dacă la conducerea producătorului de curent ieftin sunt Karoly Borbely sau Bogdan Badea. De altfel, Borza a stat recent pe rândul unul, cel al greilor la o conferință de presă extrem de importantă a lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă despre planurile electorale comune ale PNL și PSD.
Voci din zona energeticii susțin că această afacere a fost făcută de dragul lui Borza, pentru că nimeni și nicicând nu ar fi putut cumpăra partea de producție generatoare de la Reșița. Acum că tranzacția fiind încheiată, se pune problema ce se întâmplă cu activul cumpărat: există vreun plan de intrare a UCM Reșița în Hidroelectrica, cu ce forță de muncă pleci la drum pentru că se spune că în unitate lucrează foarte mulți pensionari, ce buget va avea, se va lipi UCM Reșița de Hidroserv, compania care asigură mentenanța la Hidroelectrica? Sunt întrebări la care șefii Hidroelectrica trebuie să răspundă.
Mai mult decât atât, se pare că UCM Reșița a rămas și fără arhiva tehnică, luată de Bogdan Buzăianu în Elveția, în urmă cu câțiva ani. Buzăianu este fostul cel mai mare băiat deștept din energie în anii 2000, fiind mufat prin Energy Holding la o curentul ieftin de la Hidroelectrica. Acesta a controlat în urmă cu câțiva ani uzina reșițeană.
Firma lui Borza explică
…. ce bună afacere a făcut. UCM este în insolvență iar administratorul judiciar este Euro Insol, coordonată de Remus Borza „Administratorul judiciar Euro Insol anunţă că, la data de 11 martie 2024, a fost semnat Contractul de Vânzare a afacerii UCM Reşiţa S.A către Uzina de Construcţii Maşini Hidroenergetice S.R.L., societate ce are ca asociat unic Hidroelectrica S.A. Procedura de vânzare cuprinde toate activele, know how-ul, contractele în derulare, brevetele şi licenţele necesare continuării prestării serviciilor de fabricare, reabilitare şi îmbunătăţire a hidroagregatelor şi echipamentelor auxiliare, la care se adaugă un număr de aproximativ 450 de salariaţi”, se arată în comunicatul Euro Insol.
Administratorul judiciar spune că a reuşit menţinerea societăţii în circuitul economic pentru o perioadă de aproximativ 13 ani de zile, procedura insolvenţei fiind deschisă în anul 2011.
„Această tranzacţie reprezintă încununarea eforturilor depuse de administratorul judiciar împreună cu întregul colectiv din cadrul UCM Reşiţa în această perioadă dificilă a insolvenţei care a depăşit 13 ani de zile. Din fericire a fost salvată cea mai veche unitate industrială din Europa, emblematică pentru România şi esenţială pentru sistemul energetic naţional. Mulţumim pe această cale tuturor angajaţilor UCM Reşiţa pentru buna colaborare. De asemenea, urăm succes Hidroelectrica în continuarea activităţii şi dezvoltarea noii companii. Deşi astfel de tranzacţii sunt foarte puţine pe piaţa insolvenţei din România, ne bucurăm că Euro Insol a coordonat o asemenea procedură, demonstrând încă o dată că avem cunoştinţele şi experienţa necesare să conducem şi să salvăm companii din diverse ramuri ale economiei”, a declarat Adrian Munteanu, practician coordonator în cadrul Euro Insol.