Hidroelectrica: Revocări la vârf pentru a salva 300 milioane euro din PNRR

Publicat: 28 mart. 2025, 06:22, de Andrei Ceausescu, în ECONOMIE , ? cititori
Hidroelectrica: Revocări la vârf pentru a salva 300 milioane euro din PNRR

Ministerul Energiei a propus înlocuirea a trei membri ai Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, într-o încercare de a salva fondurile europene alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Propunerile vizează numirea lui Marius Perșinaru, Anca Mitu și Ciprian Mihail Ene în locul celor trei membri care urmează să fie revocați, scrie Economedia.ro.

Cine sunt noii membri propuși?

Marius Perșinaru are o experiență de peste 30 de ani în companii multinaționale și locale din domeniul high-tech, ocupând funcții de conducere în Schneider Electric și Xerox. În prezent, activează ca antreprenor și consultant strategic. Anca Mitu, economist și jurist, a deținut anterior funcții în instituții precum Cancelaria Prim-Ministrului, Transelectrica, Transgaz și Autoritatea Electorală Permanentă. Ciprian Mihail Ene este jurist, având experiență în domeniul legislativ și administrativ.

Motivele schimbărilor

Această decizie vine pe fondul unor constatări ale Comisiei Europene, care a identificat conflicte de interese și influențe politice în procesul de selecție a membrilor consiliilor de administrație din mai multe companii de stat din domeniul energetic, inclusiv Hidroelectrica. Conform unui raport al Comisiei, în cazul Hidroelectrica, președintele comisiei de selecție a fost inițial un secretar de stat din Ministerul Energiei, care ulterior a ocupat o funcție în Consiliul de Supraveghere. De asemenea, trei membri ai consiliului au fost numiți în ianuarie 2024 fără o procedură transparentă de selecție.

Aceste nereguli pun în pericol finanțarea de 300 de milioane de euro destinată acestui jalon din PNRR. Guvernul a adoptat recent o ordonanță de urgență care permite revocarea membrilor consiliilor de administrație sau de supraveghere ai companiilor de stat înainte de expirarea mandatelor.

Contextul mai larg al schimbărilor

Ministerul Energiei continuă procesul de schimbare a conducerii companiilor de stat, după ce săptămâna trecută a solicitat revocarea unor membri din Consiliul de Administrație al Oil Terminal. Hidroelectrica este una dintre cele opt companii de stat unde Comisia Europeană a semnalat probleme legate de conflicte de interese și proceduri netransparente de selecție.

În cazul Hidroelectrica, documentele analizate de Economedia arată că unul dintre membrii Consiliului de Supraveghere a demisionat din această poziție pentru a fi ulterior numit director general, la recomandarea comitetului de nominalizare și remunerare din care făcea parte. Acest membru este identificat drept Karoly Borbely.

Componența actuală a Consiliului de Supraveghere

În prezent, Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica este format din:

  • Petre Iulian Nicolescu (președinte)
  • Ana Bobircă
  • Cristian-Nicolae Stoina
  • Mihai Liviu Mihalache
  • Silviu Răzvan Avram
  • George Marius Toniuc

Hidroelectrica este principalul producător de energie electrică din România și un actor strategic în Sistemul Energetic Național. Compania operează 188 de centrale hidroelectrice cu o capacitate instalată de 6,3 GW și deține un parc eolian la Crucea, cu o putere de 108 MW.

Impactul asupra PNRR

Comisia Europeană a decis să suspende o plată de 300 de milioane de euro destinată acestui jalon, iar în total, România riscă să piardă 1,1 miliarde de euro din cauza problemelor legate de selecția conducerii companiilor de stat din energie. Într-o scrisoare adresată Guvernului României, Comisia a detaliat modul în care secretarii de stat din Ministerul Energiei au fost numiți în consiliile de administrație ale unor companii de stat printr-un lanț de influențe politice și conflicte de interese.