HoRa ospitalității austriece nu are ritm în România
Industria ospitalității de la noi a fost puternic lovită de pandemia numită COVIT 19. Au trecut mai bine de opt luni de la declanșarea epidemiei și, în România, în afară de măsurile generale de care a beneficiat întreaga economie, nu a fost implementată nicio măsură concretă care să-i ajute pe cei din această industrie.
A venit și valul doi al epidemiei care a paralizat efectiv industria ospitalității: restaurante închise, evenimente interzise, agenții de turism desființate, hoteluri cu obloanele trase.
În pragul disperării, cei din industria ospitalității trag un ultim semnal de alarmă către guvernanți: „Dacă nu veniți acum cu un plan consistent de despăgubiri (similar multor alte state din Europa), veți fi răspunzători de punerea pe butuci a unei întregi industrii și pierderii a până la 400 000 de locuri de muncă. Această industrie nu are nevoie nici de promisiuni și nici de ajutoare care vin anul viitor. Are nevoie de bani ACUM!”.
Dar, din păcate, de mai bine de opt luni de zile, pentru guvernanții de la noi „ACUM” a însemnat „am luat act”, „o să analizăm”, „căutăm soluții”. Adică, vorbe, promisiuni, angajamente și nimic concret. Numai gargară politică și electorală.
Lecția austriacă
În schimb, Austria a predat, la începutul acestei săptămâni, întregii Europe și nu numai, o lecție de ce înseamnă un stat responsabil care are grijă de angajați și de locurile de muncă.
Autoritățile de la Viena au decis ca angajații din domeniul hotelier și gastronomic din Austria vor fi trimiși în program de lucru redus și vor primi de la biroul forțelor de muncă (AMS) până la 90% din banii care le reveneau pe noiembrie.
Mai mult, programul de lucru se poate reduce până la zero, adică angajatul stă acasă și ia 90% din salariul pe noiembrie. De asemenea, se știe că în aceste domenii se primește bacșiș, așa că guvernul austriac despăgubește și pentru asta, acordând un așa numit Trinkgeldersatz, în valoare de 100 de euro net.
Ministra muncii din Austria Christine Aschbacher, a anunțat că s-au luat aceste măsuri pentru ca patronii să nu dea oamenii afară și să ne trezim în preajma Crăciunului cu o nouă creștere a șomajului, care și așa este ridicat, datorita pandemiei de corovirus,
Cu toate aceste decizii, cei industria hotelieră și gastronomică din Austria sunt extrem de nemulțumită și critică aspru măsura închiderii deoarece, susțin aceștia, s-a dovedit că numai 2 până 4% din totalul noilor infectări s-au produs în acest domeniu. De asemenea, ei consideră că aceste măsuri ale guvernului austriac reprezintă un act de distrugere a domeniului.
Totodată, cei din industria hotelieră și gastronomică susțin că în afară de cei care sunt afectați în mod direct de acest al doilea lockdown, se urmărește despăgubirea și celor care sunt afectați în mod indirect, de exemplu furnizorii, angrosiștii, florăriile, brutăriile, care nu mai au comenzi și nu mai pot livra marfa hotelurilor și restaurantelor.
De asemenea, toată branșa artiștilor și cea a organizatorilor de evenimente culturale și sportive are de asemenea masiv de suferit. În Austria exista peste 20.000 de artiști liber profesioniști, care actual se lupta pentru supraviețuire.
De aceea, guvernul a hotărât că pe luna noiembrie, toți aceștia vor fi despăgubiți cu până la 80% din veniturile pe care le pierd datorita anularii tuturor spectacolelor.
Cadrul legal este dificil și în Austria, dar totuși se urmărește ca nimeni să nu ajungă să își facă probleme prea mari pentru ziua de mâine. Mai beneficiază de ajutor din partea statului austriac și cei din branșa culturii, sportului și a evenimentelor de orice fel prin intermediul fondului Covid-19, dar și prin fondurile de la asigurările sociale ale artiștilor.
Practic, guvernul austriac a înțeles că „ACUM” cei din industria ospitalității au nevoie de ajutor și au luat măsuri imediat, chiar dacă nu a mulțumit pe toată lumea.
Din păcate, constatăm cu amărăciune, că în opt luni de zile, industria ospitalității a fost pusă pe butuci din cauza amatorismului, incompetenței și prostiei celor care joacă de a guvernare, iar peste 400.000 de oameni din acest sector economic se vor îngroșa coada celor se bulucesc pentru primirea ajutorului de șomaj.
Tristă realitate, viitor sumbru!