„Hoț pe nedrept”. Un primar din Arad cere statului daune de milioane de euro
Un primar din județul Arad vrea să dea statul în judecată pentru a i se plăti daune morale „de cel puţin 150.000 de euro pe an”, după ce a primit, în 2017, o sentință de trei ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie pe baza unui dosar DNA.
Este vorba de fostul primar al comunei arădene Vinga Lucian Stoicu, care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, iar apoi a fost declarat nevinovat printr-o sentinţă definitivă a Curţii de Apel Timişoara. Cu un an înainte, Stoicu obţinuse o soluţie favorabilă şi despăgubiri la CEDO.
„Zece ani din viaţa mea am fost considerat un hoţ pe nedrept. Acest lucru mi-a dăunat mie şi familiei, mi-a adus mari prejudicii. A trebuit să particip la muncă în folosul comunităţii, a trebuit să fac programe de reabilitare la psiholog pentru a conştientiza că sunt un puşcăriaş, că sunt un inculpat. Am fost dezonorat ca individ”, a declarat Lucian Stoicu.
Banii de la APIA, în prim-plan
În 2016, DNA Timişoara îl trimitea în judecată pe Lucian Stoicu, primar al comunei Vinga în perioada 2004-2012, pentru fapte de corupţie în legătură cu obţinerea unor bani de la APIA.
Procurorii DNA susțineau că Stoicu ar fi depus, la data de 14 mai 2013, mai multe documente în fals, în scopul de a obţine „în mod injust” sume de bani în cadrul schemei unice de sprijin pe suprafaţă, pentru un teren agricol de 46,71 hectare, pe care nu l-ar fi deţinut. Fostul primar ar fi încasat „nelegal” 25.901 lei, sumă alocată din Fondul European Garantare Agricolă – FEGA, şi suma de 4.119 lei, alocată de la Bugetul Naţional, În proces, APIA s-a constituit parte civilă în cauză, având de recuperat suma totală de 30.021 lei.
Bărbatul a fost condamnat la trei ani de închisoare
Drept urmare, Lucian Stoicu a fost judecat în libertate, iar procurorii au pus sechestru asigurător pe un imobil care îi aparţinea. Tribunalul Arad l-a achitat pe fostul edil în 2017, însă, în urma unui apel DNA, Curtea de Apel Timişoara l-a condamnat pe Stoicu la trei ani de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Stoicu a obținut câștig de cauză, în 2023, la CEDO pentru că nu ar fi avut parte de un proces corect la Timişoara, unde nu i s-ar fi permis să-şi spună punctul de vedere şi să aducă probe.
„În 2013 – 2014, un comisar de poliţie şi primarul de atunci au încheiat un proces verbal în baza căruia eu am fost condamnat pentru fapte de corupţie, lucru care nu are nimic în comun cu realitatea. Mie mi s-a adus la cunoştinţă acest dosar în 2016, când am fost trimis în judecată. Am fost achitat în primă instanţă, constatându-se că faptele nu există. Cu toate acestea, urmare achitării, DNA a formulat plângere împotriva soluţiei la Curtea de Apel Timişoara, care, fără să fiu prezent la judecată, m-a condamnat la trei ani închisoare cu suspendare şi interzicerea unor drepturi pe o perioadă de trei ani de zile. Am contestat această soluţie la CEDO şi după şase ani am primit o rezoluţie prin care CEDO constată că mi-au fost încălcate drepturile. Pentru a fi menţinută sentinţa de achitare dată iniţial, a trebuit să reluăm procesul la Curtea de Apel Timişoara, iar în 18 aprilie 2024, după derularea procesului cu reaudierea martorilor, cu ceea ce înseamnă un proces penal, s-a constatat că sesizările făcute de DNA şi APIA sunt nefondate, rămânând valabilă sentinţa de achitare”, a declarat Vinga Lucian Stoicu.
Anul trecut, Stoicu a primit de la CEDO 4.000 de euro pentru prejudicii morale şi 400 de euro pentru plata cheltuielilor de judecată, o sumă mică în comparaţie cu suferinţa care i-a fost provocată. Acum, consideră că statul român ar trebui să-i plătească 1.5-2 milioane de euro daune.
„Eu având statut de condamnat, nu am putut participa la licitaţii, deşi sunt administrator într-o firmă. Nu am putut să îmi exercit drepturi, am fost respins de la licitaţii pentru că aveam statut de inculpat”, a precizat pentru Agerpres fostul edil.
Cât privește primarul actual al comunei Vinga, Ioan Negrei, menţionat de Lucian Stoicu ca fiind semnatarul procesului verbal care a condus la condamnare, el spune că nu a avut nicio implicare.
„Am citit şi eu sentinţa Curţii de Apel Timişoara, nu doresc să comentez. Eu nu am depus nicio sesizare în cazul fostului primar, nici Primăria ca instituţie nu a fost implicată. Pe parcursul anchetei, unii angajaţi ai Primăriei au dat declaraţii”, a afirmat Ioan Negrei.