Hotelurile de 4 stele din București, grad de ocupare de 30% în 2020
Unii dezvoltatori de hoteluri și-au continuat proiectele din zona de ospitalitate și au găsit modalități de a negocia cu băncile, dar doar jucători cu o situație financiară robustă. În ecuație sunt hotelul Moxy, deschis în iulie 2020, în Centrul Vechi de către grupul Apex, și Ibis Style City Center, de 150 de camere, situat pe strada Știrbei Vodă. Hotelul a fost deschis de Dentotal în colaborare cu Accor, în iunie 2020.
Lanțul Accor a semnat un nou acord de management cu Alexandra Residence Design pentru construirea unui nou hotel sub brandul Ibis, cu 144 de camere, un SPA și un centru de evenimente de 1.000 de metri pătrați.
Până la sfârșitul lui 2021, consultanții Colliers se așteaptă la deschiderea hotelului Ibis Airport (85 de camere) și a noului hotel de lux Autograph Collection by Marriott din centrul vechi al Bucureștiului (217 camere). Alte proiecte mai includ un nou brand sub umbrela Accor (100 de camere), Corinthia Grand Hotel du Boulevard (50 de camere) sau reconversia Palatului Oscar Maugsch, vândut recent de BCR unui grup de investitori din industria hotelieră.
Perspective sumbre pe termen scurt
„Perspectivele pe termen mediu rămân pline de provocări. La nivel global, turismul a scăzut în 2020 la cel mai mic nivel din ultimii 30 de ani în ceea ce privește activitatea. În Europa, conform unui sondaj al Organizației Mondiale a Turismului, majoritatea experților văd revenirea activității la nivelurile pre-pandemice în 2023. Sondajul arată că o revenire mai importantă vom vedea în a doua jumătate a anului 2021, dar sunt destui care avansează termenul în 2022. Și chiar dacă România nu s-a bazat atât de mult pe turiștii străini, Bucureștiul va avea de suferit, pentru că înainte de pandemie a crescut atât turismul de afaceri, cât și de agrement”, explică Raluca Buciuc, Partner & Head of Valuation Services and Hospitality Advisory Services al Colliers.
În București, un hotel bun de 4 stele din zona centrală a înregistrat un grad de ocupare de aproximativ 30%, comparativ cu peste 80% în 2019. Cum Bucureștiul nu este o opțiune tradițională de vacanță de vară și este legat mai degrabă de zona călătoriilor de afaceri, gradul de ocupare a rămas scăzut în timpul verii, în zona de 10%-15%.
Venitul mediu pe cameră, în scădere
Venitul mediu zilnic pe cameră disponibilă (ADR) a fost afectat într-o măsură mai mică. Media ADR între iunie și august a scăzut cu 20%-25%, comparativ cu media înregistrată în 2019, atingând un nivel de 250 lei/cameră/noapte.
„Într-un an normal, la un hotel de 4 stele care permitea evenimente private, aceste servicii au adăugat în jur de 40% din veniturile anuale. Pentru cele de 5 stele, procentul a depășit cu ușurință pragul de 50%. 2022 este de așteptat să fie anul unei activități revenite la o oarecare normalitate și, prin urmare, vedem jucătorii pe termen lung pregătind terenul în acest sens”, adaugă Anca Merdescu, Associate Director Investment Services la Colliers.