Huawei dorește discuții cu Guvernul României
Huawei, unul dintre liderii globali în domeniul telecomunicațiilor și tehnologiei informației, consideră România o piață strategică, subliniind importanța unui dialog constructiv cu autoritățile locale.
Tony Yong Jin, vicepreședintele executiv al Huawei Europa, a declarat pentru Economica.net că, deși compania se confruntă cu restricții și provocări, intenționează să rămână un partener-cheie pentru transformarea digitală a țării.
„România este una dintre țările foarte importante pentru noi, în care avem o prezență continuă de 21 de ani și peste 1.500 de angajați. Planurile noastre viitoare depind de Guvern. Am avut câteva provocări pe această piață, dar noi ne dorim și suntem deschiși să continuăm colaborarea cu toți operatorii telecom din piață: Digi, Vodafone, Orange”, a declarat Tony Yong Jin în cadrul evenimentului Huawei Connect, desfășurat recent la Paris.
Jin a atras atenția asupra necesității unei abordări bazate pe evaluări tehnice și fundamentate în ceea ce privește securitatea cibernetică, exprimând speranța că politicile decizionale vor evita influențele politizate.
„Așteptăm cu deschidere oportunitatea de a avea o discuție transparentă și sinceră cu Guvernul român pe teme conexe, inclusiv cele referitoare la tehnologiile 5G. Sperăm că Guvernul român va lua în considerare evaluări cu fundament tehnic pe teme de securitate cibernetică, în detrimentul celor politizate. Ne putem baza în continuare pe tehnologiile noastre inovative în domeniul TIC pentru a cultiva mai multe talente și pentru a coopera cu toți clienții operatori de telecomunicații și cu partenerii noștri locali pentru a contribui la transformarea digitală a României”, a subliniat vicepreședintele.
În februarie 2024, România a interzis oficial implicarea Huawei în rețelele 5G, invocând riscuri de securitate națională. Decizia, întărită printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și a premierului Marcel Ciolacu, a fost justificată pe baza unei legi din 2021 care vizează excluderea companiilor din China din infrastructurile critice.
Pe fondul restricțiilor legislative și al tensiunilor geopolitice, afacerile Huawei în România au înregistrat un declin. În 2023, veniturile filialei locale au scăzut cu 15%, ajungând la 1,61 miliarde de lei, iar profitul s-a diminuat cu 7%, situându-se la 55,43 milioane de lei.