Hunedoara sportivă, între glorie și dezastru! Două exemple care se bat cap în cap

Publicat: 21 iul. 2024, 11:14, de Andrei Ceausescu, în SPORT , ? cititori
Hunedoara sportivă, între glorie și dezastru! Două exemple care se bat cap în cap

Județul Hunedoara se mândrește azi cu performanțele Corvinului Hunedoara, echipă reinventată de câțiva ani. La polul opus, avem situația Devei, acolo unde sportul moare din cauza orgoliilor oamenilor politici. 

Gloria și dezastrul sunt caracteristice azi Hunedoarei sportive. Avem pe de-o parte Corvinul, care a câștigat Cupa României și care s-a clasat pe locul 2 în Liga 2, ceea ce înseamnă drept de promovare în Superliga, și pe de altă parte Deva, orașul unde sportul moare brusc.

Să vorbim despre Corvinul

Agenția Națională pentru Sport a emis „Certificatul de identitate sportivă” pentru Corvinul, iar hunedorenii au modificat forma lor de organizare, făcând clubul să devină unul privat. Asta înseamnă că echipa hunedoareană va avea drept de promovară în sezonul care urmează. La ce lot are acum, și la ce antrenor talentat de Florin Maxim, echipa hunedoreană  are toate șansele să activeze  peste două sezoane în prima ligă. Acesta este rezultatul muncii depuse laolaltă de politicieni, oameni de fotbal și toată comunitatea.

După succesul istoric în Cupa României, hunedorenii au obținut o licență UEFA, dar din cauza calității lor de entitate de drept public, nu au putut promova în Superligă, ceea ce a fost realizat de echipa lui Florin Maxim.

Corvinul a devenit un club privat chiar înainte de meciul cu Paksi. În sezonul anterior din Liga a 2-a, Corvinul s-a clasat pe locul doi, după Unirea Slobozia, dar nu a putut avansa în fotbalul de elită din România din cauza structurii lor de organizare. Gloria Buzău a promovat în locul Corvinului, care a beneficiat și de lipsa de licență a echipei Șelimbăr. Sibienii au ocupat locul trei pe podium.

Situația a fost similară în sezonul 2022-2023. Steaua a terminat pe locul doi în campionat, dar statutul lor de club de drept public i-a împiedicat să promoveze. Oțelul a promovat în locul lor, în timp ce Dinamo și Buzăul au mers la baraj.

Și acum să vorbim despre Deva

Sportul din Deva se confruntă cu dificultăți semnificative. Echipa de fotbal nu va lua parte la următorul sezon din Liga 3, iar secțiile de handbal feminin, fotbal feminin și futsal își diminuează activitatea.

Tensiunile politice din Deva afectează și domeniul sportiv. Un audit efectuat de Curtea de Conturi ar fi putut perturba situația în mod serios. În prezent, Primăria Deva este condusă de Lucian-Ioan Rus, membru al partidului PSD, care l-a învins pe fostul primar Florin Oancea (PNL) în alegerile locale din 9 iunie.

Ultima lovitură a fost înregistrată de secția de fotbal, care trebuia să concureze în Liga 3 a României. Toate semnele indică abandonul înainte de începerea sezonului. Nu au mai fost postate actualizări pe canalele oficiale ale clubului, iar toți jucătorii de fotbal au reziliat contractele.

CSM Deva se retrage din campionat Este confirmat oficial că echipa de handbal feminin de la CSM Deva își încheie activitatea, cu doar câteva jucătoare rămase sub contract. Secția de handbal a clubului va continua doar la nivel de juniori. În timp ce handbalul continuă, fotbalul feminin, futsalul și echipele de juniori și seniori ale acestora și-au oprit activitatea. Echipa de futsal a câștigat Cupa României, iar echipa de fotbal feminin a ocupat locul al doilea în Liga 3, în singurul său sezon oficial.

După futsal, fotbalul și handbalul feminin, echipa de Liga 3 CSM Deva nu va participa la următorul sezon al Ligii 3. Există probabilitatea ca echipa să fie înscrisă în Liga 4, concentrându-se în special pe jucătorii de juniori, conform declarațiilor lui Amarildo Szekely, fost ofițer de presă al CSM Deva, citat de Servus Hunedoara.

CSM Deva, implicată într-un scandal major În mai 2023, CSM Deva a fost implicată într-un meci suspect de blat. Conform informațiilor de la Iamsport, antrenorul Ștefan Nanu le-ar fi cerut jucătorilor săi să piardă intenționat înaintea meciului de play-off cu CSO Filiași. Echipa din Hunedoara a participat de două ori la barajul pentru promovarea în Liga 2, dar nu a reușit să își atingă obiectivul. În sezonul anterior, au terminat pe locul 3 în play-off.