Hunor: „Credeți că Trump se trezește dimineața cu gândul: oare ce se întâmplă cu Călin Georgescu?”
Călin Georgescu a făcut parte din rețeaua înființată de Mihai Caraman, fostul spion instalat de Regimul Iliescu în fruntea SIE în 1990. Dezvăluirea a fost făcută de președintele UDMR, Kelemen Hunor.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, vorbește și despre „legătura” lui Georgescu cu Donald Trump.
„Omul e pregătit de ani de zile.(…). Noi nu putem să ne facem pierduți în spațiu și să nu încercăm să punem totul într-un anumit context. Și asta am încercat să fac eu. Poate că am greșit. Dacă am greșit, e greșeala mea. Așa am înțeles eu acest fenomen”, a afirmat Kelemen Hunor la Digi24.
Legătura între Georgescu și rețeaua Caraman
„Mircea Malița, dacă citiți istoria recentă, atunci veți vedea care erau legăturile în acea perioadă între acești oameni, între aceste personaje. În anii ’90 a fost primul director SIE, care în acea perioadă a însemnat și o oarecare dilemă, foarte mare, pentru statele occidentale.
Mai exact, dacă România într-adevăr și-a schimbat regimul politic sau doar este o chestiune de fațadă, fiindcă nu puteai să mergi să ceri intrarea în Alianța Nord-Atlantică și în instituțiile europene punând un fost spion comunist în fruntea Serviciului de Informații Externe. Și de aceea a și fost retras.
Bun, ce s-a întâmplat e o discuție foarte lungă dacă intrăm în ceea ce s-a întâmplat în anii ’90, atunci eram și eu jurnalist ca și dumneavoastră. Acuma am căutat și eu multe, multe explicații și am încercat să înțeleg multe lucruri din acea perioadă, dar așa am explicat eu, așa am încercat eu să așez într-un context mai larg acest fenomen și așa am ajuns eu la această concluzie. Nu spun că e concluzia corectă, e doar concluzia mea”.
Are probleme uriașe, Uniunea Europeană, nu putem să ne ascundem după degete
„Este o luptă de apartenență a României de Occident sau pe periferia Alianței Nord-Atlantice, pe periferia Uniunii Europene. Tot timpul a fost pe periferie, e o chestiune geografică, nu poți schimba geografia. Luptele tot timpul se duc pe periferie și poți să fii pe periferia estică sau pe periferia vestică. Și aici într-adevăr este o luptă, dacă vă uitați la ce se întâmplă în această perioadă pe plan mondial, cu această reașezare a ordinii mondiale și a raporturilor de forță.
Rusia, nu de azi, nu de ieri, are interese geopolitice, are interese economice. Aparent au dispărut aceste interese, doar că a fost o perioadă scurtă, relativ scurtă, după prăbușirea comunismului, după prăbușirea Uniunii Sovietice. Dar în perioada președintelui Putin lucrurile au revenit. Din punctul nostru de vedere, în acest moment este o luptă de apartenență a României și noi, așa cum am făcut și în ultimii 35 de ani, trebuie să spunem răspicat: România trebuie să fie în Alianța Nord-Atlantică, în Uniunea Europeană cu toate problemele Uniunii Europene, că are probleme uriașe. Uniunea Europeană… nu putem să ne ascundem după degete și trebuie să aparținem acestei structuri politice și alianțe militare.
Participarea lui Călin Georgescu la ceremonia de depunere a jurământului de preluare a mandatului de Donald Trump
O ultimă declarație controversată a lui Georgescu a fost cea referitoare la participarea la ceremonia de depunere a jurământului de preluare a mandatului de Donald Trump, de luni, în Statele Unite. A spus că a primit invitația, însă a refuzat-o, pentru că „nu merge în genunchi”.
Au venit clarificări din partea ambasadorului României la Washington, care lămurește că pe invitațiile oficiale, cele nominale și care au loc în primul rând în zona unde stau șefii de stat și de guvern n-a fost trimisă o asemenea invitație.
Nu știu care e protocolul. Eu știu un singur lucru când ești invitat la un astfel de eveniment și nu vrei să te duci, trebuie să ai o explicație foarte serioasă și o scuză foarte serioasă. Eu nu vreau să intru în aceste amănunte, dar e o întreagă discuție. Dacă domnul Trump îl susține pe Călin Georgescu în România e discutabil.
Aveți impresia că Trump se trezește dimineața cu ideea: oare ce se întâmplă cu Călin Georgescu?
Haideți să fim serioși!”, punctează Hunor.