Iași: inimă artificială pentru nou-născuți și copii mici, controlată din telefon

Publicat: 10 nov. 2024, 21:32, de Evelin Ceciu, în Sănătate , ? cititori
Iași: inimă artificială pentru nou-născuți și copii mici, controlată din telefon
Inimă artificială, componente / Sursă foto: Daniela Malache / Agerpres

O inimă artificială pentru nou-născuți și copii, care poate fi controlată printr-o aplicație mobilă, a fost construită de un grup de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași.

 Creația va reprezenta România în finala competiției mondiale HeartHackathon 2024 din Japonia, informează corespondentul AGERPRES de la Iași.

Sursă foto: Daniela Malache / Agerpres

Dintre cei 38 de studenți care formează echipa UMF Iași MAVIS Artificial Heart, majoritatea fiind din cadrul Facultății de Bioinginerie Medicală, trei vor merge în finala din Japonia, care se va desfășura pe 12 noiembrie.

Studenții de la Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic MAVIS vor concura alături de alte nouă echipe de elită din Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Egipt, Thailanda și Suedia.

„Este o nouă competiție la care ne face plăcere să participăm. O echipă a UMF va participa cu o inimă artificială care să ajute la dezvoltarea unui proiect de inimă artificială. Colegii mei au muncit mult în ultimul an, zi-lumină, în plus față de orele de la facultate. Suntem bucuroși să îi putem susține. De asemenea, suntem conștienți că este o competiție foarte dificilă pentru că vin studenți de la universități de renume din toată lumea”, a declarat coordonatorul Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic MAVIS, prof. univ. dr. Ionuț. Nistor.

Echipa de studenți MAVIS s-a remarcat anul trecut prin câștigarea premiului „The most advanced design”, iar în acest an cu un nou proiect – o inimă artificială miniaturizată destinată pacienților pediatrici, controlată printr-o aplicație mobilă.

Alexandru Pleșoianu / Sursă foto: Daniela Malache / Agerpres

Alexandru Pleșoianu / Sursă foto: Daniela Malache / Agerpres

 

„Probabil este cea mai mică inimă artificială din lume. Din ce știm, din literatura de specialitate, este cea mai mică artificială dezvoltată până acum. Dar o să vedem în Japonia cu ce proiecte vin și celelalte echipe. Această inimă artificială a fost proiectată pentru un debit necesar unui nou născut, dar poate să crească această capacitate. O altă inovație pe care o aducem este eliminare a două din cele trei componente externe. Avem doar o singură componentă, o baterie smart, wireless, care transmite energia fără fir. Controlul asupra dispozitivului este realizat dintr-o aplicație de pe telefonul mobil, pacientul poate vizualiza toți parametrii, care este nivelul de încărcare al bateriilor, dar și viteza pompei și debitul cardiac. De asemenea, este și un buton de urgență. Desigur, urmează să dezvoltăm și o interfață pentru medic pentru a avea doar el acces la setările inițiale”, a explicat Alexandru Pleșoianu, coordonatorul echipei MAVIS.

Medicii cardiologi spun că dispozitivele de asistare ventriculară, fie că es-te vorba de dispozitive de scurtă durată sau o inimă artificială, sunt ele-mente foarte importante care pot salva vieți.

Carmen Pleșoianu / Sursă foto: Daniela Malache / Agerpres

Carmen Pleșoianu / Sursă foto: Daniela Malache / Agerpres

 

„Majoritatea bolilor cardiovasculare au în final insuficiența cardiacă, o boală foarte severă, cu o evoluție care este de cele mai multe ori fatală, la care calitatea vieții este foarte, foarte scăzută. În momentul actual în România, dispozitivele de asistare ventriculară sunt în număr foarte mic, sunt foarte puține centre medicale care au experiența și expertiza necesare. Aceste dispozitive sunt foarte scumpe și indisponibile pentru un pacient cardiac obișnuit”, a declarat dr Carmen Pleșoianu, medic primar cardiolog în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Iași.