Iași. Medicii i-au extirpat o tumoră foarte rară, de șapte centimetri, din măduva cervicală și acum merge din nou
O echipă multidisciplinară de la Spitalul Clinic de Urgență ”Nicolae Oblu” din Iași a realizat o intervenție chirurgicală de excepție: extirparea unei tumori foarte rare, localizată în măduva cervicală, din cauza căreia pacientul nu mai putea mișca mâinile și picioarele.
Coordonatorul echipei medicale, conf. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului ”Nicolae Oblu” din Iași, ne-a precizat că tumora, cu diametrul de aproximativ șapte centimetri, este benignă și prezintă un risc foarte mic de refacere, pacientul fiind în continuare monitorizat.
”Pacientul prezenta o tumoră foarte rară, dezvoltată din teaca unui nerv. În ansamblul patologiei coloanei vertebrale, tipul acesta de tumori reprezintă doar câteva procente. Tumora s-a dezvoltat în cea mai mare parte în canalul medular unde comprima măduva, având ca rezultat respectivul deficit motor la nivelul membrelor superioare și inferioare. Iar cealaltă componentă, la nivelul unei formațiuni anatomice numite foramen neural, locul pe unde iese nervul din coloană.
Intervenția chirurgicală a fost una laborioasă, un act chirurgical de mare finețe la capătul căruia s-a reușit extragerea în totalitate a componentei din cananalul medular și peste 95% din componenta din foramenul neural”.
Intervenția a durat patru ore și alături de medici – neurohirurgi, neurologi, neurofiziologi, anesteziști etc. – au partcipat inclusiv bioingineri, care pregătesc și asigură buna funcționare a aparatelor medicale ce monitorizează funcțiile pacientului în timpul operației.
Pacientul, un bărbat în vârstă de 37 de ani din Galați, are o evoluție bună și și-a recăpătat aproape 100% mobiliatea mâinilor și a picioarelor. ”Nu mai puteam să mai merg. Am avut și covid și cred că asta a accentuat totul: mergeam din ce în ce mai greu. Am rămas mirat de tot ce am văzut în acest spital. Am întâlnit medici care se implică foarte mult. Am stat mulți ani ”pe afară” și fugeam de spitalul, de medicii din România. Dar ce am întâlnit aici este deosebit. Merg acum, am stabilitate. Sunt ca un copil”, povestește pacientul, care în următoarele zile va fi externat.