IC Fundeni: 200 de transplanturi de celule stem, anual. Avem un registru național conectat la registrele internaționale
Institutul Clinic Fundeni este la nivelul unui centru de referință în Europa în privința transplantului de celule stem: 200 de transplanturi anual, un Registru Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice cu 97.000 de potențiali donatori.
Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) este conectat la registrele internaționale din 56 de țări, mărind mult baza de căutare și de șansele de a găsi un donator compatibil.
În prezent, în RNDVCSH sunt înscriși 97.000 de potențiali donatori și anual li se alătură peste 7.000.
„70.000 de potenţiali donatori înscrişi sunt testaţi minim HLA, HLA-B, HLA-DRB1. Baza de căutare este incomparabil mai mare datorită interconectării cu registrele internaţionale din 56 de ţări. Donatorii potenţiali înscrişi sunt reprezentanţi în cadrul segmentelor de vârstă în mod echilibrat, pe grupe de vârstă. Cel mai bine reprezentaţi sunt bărbaţii cu vârsta 26-35 de ani şi 36-45 ani. Cei mai mulţi potenţiali donatori înscrişi sunt din Oradea, Bucureşti, Timişoara, Arad, Olt, Galaţi”, precizează directorul RNDVCSH, Traian Laurian Arghișan.
În Registrul Mondial al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice sunt înscrişi 42 de milioane de potenţiali donatori din 56 de ţări.
Potrivit directorului RNDVCSH, din anul 2013 până în prezent, au fost solicitate servicii de căutare pentru 2.219 pacienţi străini.
RNDVCSH identifică și asigură, la standarde internaționale, donatori voluntari de celule stem hematopoietice compatibili, neînrudiți, tuturor pacienților din România care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice și pentru care nu există donator voluntari compatibili printre rude.
Un deceniu de transplant cu celule stem
2013-2023, un deceniu de la primul transplant de celule care a fost efectuat în premieră în țara noastră la Institutul Clinic Fundeni.
La Secția Hematologie IV – Transplant Medular din cadrul IC Fundeni, coordonată de dr. Alina Tănase, directorul medical al IC Fundeni, se efectuează anual aproximativ 200 de transplanturi.
”Majoritatea transplanturilor alogenice pe care le efectuăm sunt cu donator neînrudit. Avem în continuare foarte mulţi pacienţi care au nevoie de această procedură. (…) În fiecare an în Institutul Clinic Fundeni facem în jur de 200 de transplanturi pe an. Este o activitate intensă. Sărbătorim în curând 2.000 de transplanturi efectuate în Institutul Clinic Fundeni. 2000 de transplanturi înseamnă chiar pentru un centru mare din Europa de Vest o activitate mare”, subliniază dr. Alina Tănase.