Icoana controversată a lui Stalin provoacă dezbateri aprinse în Georgia

Publicat: 20 ian. 2024, 19:21, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Icoana controversată a lui Stalin provoacă dezbateri aprinse în Georgia

Un scandal imens a izbucnit în Georgia în legătură cu o icoană expusă în Catedrala Sfintei Treimi din capitala Tbilisi. Icoana controversată îl înfățișează pe dictatorul sovietic Iosif Visarionovici Stalin fiind binecuvântat de Sfânta Matrona a Moscovei, o sfântă ortodoxă rusă. Biserica georgiană a demontat pictura, invocând „dovezi insuficiente” privind întâlnirea istorică dintre Stalin și sfântă. Decizia vine în urma indignării publice și a unor proteste în care icoana a fost stropită cu vopsea albastră.

Icoana controversată, donată acum câteva luni de partidul naționalist anti-occidental Alianța Patrioților, a atras atenția după ce a fost evidențiată de figura opoziției Giorgi Kandelaki. Înfățișarea lui Stalin fiind binecuvântat de o sfântă a stârnit suspiciuni, în special având în vedere istoria lui Stalin de epurare a clerului în timpul domniei sale. Mulți georgieni, în special cei critici față de Biserică, pun sub semnul întrebării acceptarea icoanei, având în vedere acțiunile opresive ale lui Stalin împotriva figurilor religioase în Georgia.

Poziția Bisericii:

În timp ce liderii bisericii și partidul de guvernământ au condamnat actul de profanare a icoanei, Patriarhia Georgiei a emis o declarație cerând modificări ale imaginii. Declarația a subliniat necesitatea ca icoanele să prezinte „povești reale”, sugerând că acuratețea istorică a reprezentării este crucială. Patriarhia le-a dat donatorilor icoanei un ultimatum să facă modificările necesare, ridicând, prin această pretenție, întrebări despre rolul Bisericii în susținerea narativelor istorice controversate.

Reacția publicului și activismul:

Controversa în jurul icoanei a declanșat o dezbatere națională despre moștenirea lui Stalin în Georgia. Activista Nata Peradze, care a aruncat ouă pline cu vopsea la icon în semn de protest, argumentează împotriva glorificării unui tiran responsabil pentru atrocități în timpul erei staliniste. Peradze, confruntându-se cu reacții negative din partea grupurilor ultraconservatoare pro-ruse, a primit amenințări cu moartea și s-a ascuns, evidențiindu-se aici intensitatea sentimentelor publice legate de această problemă.

Dimensiuni politice:

Alianța Patrioților, suspectată de legături cu Kremlinul, a donat icoana controversată. Acest lucru a stârnit suspiciuni cu privire la influența rusă potențială în Georgia, în timp ce tensiunile geopolitice continuă să frământe regiunea. Laboratorul de Cercetare a Trecutului Sovietic (Sovlab) sugerează că reabilitarea lui Stalin în Rusia lui Putin a fost folosită ca parte a unei agende de război informațional pentru a influența opinia publică în Georgia.

Concluzie:

Scoaterea și posibila modificare a icoanei din catedrala principală a Georgiei semnalează o dezbatere mai amplă despre narațiunea istorică și moștenirea lui Iosif Visarionovici Stalin. Controversa nu numai că a stârnit indignarea publică, dar a dezvăluit și tensiunile de profunzime dintre diferitele facțiuni din societatea georgiană. Pe măsură ce națiunea se confruntă cu trecutul său, incidentul servește ca un avertisment cu privire la interacțiunea complexă dintre istorie, politică și memoria publică în formarea identității unei națiuni.