Ideea inedită a spaniolilor: mormintele vor produce energie verde
Un oraș din Spania vine cu o idee inedită pentru producția de energie verde. Mai exact, autoritățile intenționează să transforme cimitirul în cea mai mare fermă solară urbană din Spania. Au fost deja montate primele panouri, iar scopul este implementarea în timp a câtorva mii.
Energie verde direct din cimitir
Orașul spaniol Valencia a demarat un proiect inovator și ambițios pentru a genera energie regenerabilă, utilizând spațiile cimitirelor locale. Proiectul, denumit sugestiv „RIP” (Requiem in Power), marchează un pas semnificativ în direcția sustenabilității energetice și a fost raportat de Euronews.
Situată pe coasta de est a Spaniei, Valencia își propune să instaleze mii de panouri solare în cimitirele din jurul orașului. Acest proiect, lansat în această lună, a început cu instalarea primelor panouri fotovoltaice și se preconizează că va deveni cea mai mare fermă solară urbană din Spania.
Valencia intenționează să instaleze 6.658 de panouri solare în cimitirele locale, dintre care aproximativ 810 au fost deja amplasate în cimitirele Grau, Campanar și Benimàmet. Aceste panouri sunt capabile să genereze peste 440.000 de kilowați-oră de energie anual, contribuind semnificativ la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu peste 140 de tone pe an, conform datelor furnizate de consiliul local.
„Aceste locuri publice oferă mult spațiu pentru generarea de energie curată”, se arată în fișa informativă citată de The Independent.
Energia produsă va fi utilizată în principal pentru alimentarea clădirilor municipale, iar 25% din aceasta va fi distribuită către aproximativ 1.000 de gospodării vulnerabile, oferind astfel un sprijin important comunității locale.
Alejandro Ramon, consilierul pentru urgență climatică și tranziție energetică din Valencia, a declarat că proiectul „RIP” va deveni cel mai mare parc solar urban din țară. Acesta este parte integrantă din misiunea mai amplă a orașului, denumită „Valencia 2030 privind clima”. Datorită acestor eforturi, Valencia a fost selectată pentru a fi Capitala Europeană Verde în 2024.
Obiectivul pe termen lung al misiunii climatice este de a genera 27% din energia orașului din surse regenerabile. Până în 2030, se preconizează că 100% din această producție de energie curată va fi integrată în infrastructura orașului și în clădirile publice.
În plus, Valencia intenționează să utilizeze exclusiv LED-uri pentru iluminatul public, sporind astfel eficiența energetică și reducând consumul de energie.